۹ نتیجه برای سفندیاری
غلام رضا دشتی ، ابراهیم اسفندیاری ، مهدی نعمت بخش ، محمدحسین صانعی ، سلیمان افشاری پور ، فرزانه علی، مهرزاد جعفری برمک ،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۲ )
چکیده
مقدمه و هدف: آترواسکلروز و بیماری عروق کرونر از شایعترین علل مرگ و میر در جهان امروز است، از طرفی اثرات مفید عصاره کندر بر ارگانهای مختلف مشخص گردیده است. این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره کندر بر تجمع رگه های چربی در عروق کرونر خرگوشهای نر تغذیه شده با رژیم کلسترول بالا طراحی شده است.
مواد و روش کار: در این مطالعه تجربی که در سال ۱۳۸۲ در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت تعداد ۲۰ راس خرگوش نر سفید از نژاد داچ پالیش با متوسط وزن ۱۷۸۰ گرم تهیه گردید که پس از توزین و گرفتن نمونه خون جهت اندازه گیری سطح سرمی کلسترول، تری گلیسرید و لیپوپروتئین با دانسیته های مختلف به دو گروه مساوی تقسیم شدند و به مدت ۵ هفته تحت رژیم غذایی خاص قرار گرفتند: به گروه مورد رژیم کلسترول بالا و عصاره آبی کندر (۵۰۰ میلی گرم بازای هر کیلوگرم) و به گروه شاهد رژیم کلسترول بالا و آب مقطر داده شد. بعد از ۵ هفته توزین شدند و نمونه خون مجدد گرفته شد و با دوز بالای پنتوباربیتال قربانی شدند و عروق کرونر حیوانات دایسکت شد و پس از تهیه لام پاتولوژی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین، به وسیله میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده گردید. برای مقایسه میانگین وزن و متغیرهای بیوشیمیائی، قبل و بعد از رژیم درمانی از آزمون مقایسه زوجها و برای مقایسه میانگین تغییرات هر یک از متغیرها بعد از رژیم درمانی از آزمون تحلیل واریانس استفاده گردید.
یافته ها: میزان سطح سرمی کلسترول، تری گلیسرید و لیپو پروتئین با دانسیته های مختلف در گروههای مورد و شاهد اختلاف معنی داری نشان می دهد .(P<۰,۰۵)میانگین نمره ارزیابی پاتولوژی چهار شاخه شریان عروق کرونر [راست، چپ، بین بطنی قدامی و بین بطنی خلفی] در گروههای اول و دوم اختلاف معنی داری نشان داد .(P<۰.۰۵)
نتیجه گیری: وزن حیوانات در هر دو گروه افزایش معنی دار نشان داده است. اثرات کندر بر روی کاهش سطح سرمی کلسترول، تری گلیسرید و لیپو پروتئین با دانسیته های مختلف احتمالا مربوط به اثرات کندر بر روی متابولیسم لیپید می باشد. نتایج ارزیابی پاتولوژیک در هر چهار شاخه شریان کرونر بیان گر این مطلب است که کندر سبب کاهش تجمع رگه های چربی در تمامی شاخه ها گشته است که این تفاوتها از نظر آماری نیز معنی دار می باشد. بنابراین می توان پیشنهاد کرد برای جلوگیری از بیماریهای قلبی- عروقی، آترواسکلروز و همچنین کاهش سطح سرمی چربیها در خون به جای داروهای طبی صنعتی از عصاره کندر استفاده نمود.
دکتر ابراهیم اسفندیاری، دکتر محمد مردانی، مجید نقدی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۳ )
چکیده
چکیده :
مقدمه وهدف : پلاستی نیشن یک تکنیک بی نظیر جهت نگهداری بافتهاست که در سال ۸۵-۱۹۷۸ به وسیله گونتر وان هاگنز ابداع شد. در مطالعـات گذشته پلاستی نیشن جنین به صورت بدن کامل و با پلیمر سیلیکون انجام گرفته است. هدف از انجام این پژوهش پلاستی نیشن جنین های سقط شده ۵-۵/۳ ماهه انسان به صورت بدن کامل و با استفاده از پلیمر رزین بود .
مواد و روش کار: این یک مطالعه تجربی کاربردی است که در سال ۱۳۸۲ در گروه علوم تشریحی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اصفهان اجرا شد . برای انجام آن تعداد ۱۲ عدد جنین انسان پلاستینه گردید . اولین مرحله پلاستی نیشن یا فیکساسیون به روش غوطه ورسازی در فرمالین ۱۰ درصد و به مدت یک ماه انجام گرفت. سپس جنینهای تیره رنگ به وسیلـــــه روش غوطه ورسازی در آب اکسیژنه رقیق شفاف گردیدند. آبگیری با استون سرد و چربی گیری با استون گرم انجام و پس از تزریق پلیمر به فضاهای آناتومیک نظیر جمجمه و شکم مرحله اشباع تحت فشار با پلیمر رزین انجام شد . در آخرین مرحله از پلاستی نیشن یا فاز پرداخت ، چروکیدگی مختصری که در مرحله اشباع اتفاق افتاده بود با تزریق مجدد پلیمر و ایجاد فشار مثبت به فضاهای آناتومیک اصلاح گردید . اطلاعات حاصل به وسیله نرم افزار SPSS و آزمون مان ویتنی و تی آنالیز گردید .
یافته ها : نمونه های پلاستینه شده در این پژوهش با نمونه های پلاستینه شده در مطالعات قبل با تکنیک پلیمر سیلیکون از نظر استحکام و انعطاف پذیری مقایسه گردید . از نظر استحکام تفاوتی بین نمونه های موجود در دو گروه پلاستینه شده با رزین و سیلیکون وجود نداشت، ولی انعطاف پذیری در نمونه های این مطالعه ( گروه رزین ) بطور معنی داری بیشتر از گروه پلاستینه شده با سیلیکون بود( ۰۵/۰ p< ). این افزایش انعطاف پذیری به دلیل اضافه نمودن مقدار ۵۰ سی سی گلیسیرین به ازای هر لیتر پلیمر بوده است .
نتیجه گیری: تطبیق برخی از مراحل رشد جنین از دیدگاه پزشکی قانونی در جنین های سقط شده انجام گردید و بدین ترتیب مجموعه ای مشتمل بر ۱۲ جنین پلاستینه شده با تعاریف مشخص رشد از دیدگاه پزشکی قانونی تهیه گردید . جنینهای پلاستینه شده در امر آموزش گروههای مختلف پزشکی مؤثر بوده و نیاز به نمونه های مرطوب را کاهش می دهند. در نهایت پلیمر رزین باعث تولید نمونه هایی طبیعی ، با دوام ، بدون بوی آزار دهنده و ارزان تر از سیلیکون گردید.
واژه های کلیدی: پلاستی نیشن ، جنین، پلیمر
پروانه حبیبی ، محمد حسین معتضدیان، فریده اسفندیاری، مهدی فخار،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه و هدف: از آنجا که تشخیص و تعیین هویت انگلهای لیشمانیا با استفاده از ویژگیهای خارجی کافی نیست، لذا از ویژگیهای داخلی کـــــه در برگیرنده عمل و ساختمان مولکولی ارگانیزم است مانند ایزوآنزیم استفاده می شود. برای انجام این آزمایش ها احتیاج به تعداد ۱۰۱۰ ارگانیسم می باشد که جهت تهیه این حجم از انگــل بــــاید از محیطهای غنی جامد و مایع همراه با سرم جنین گوساله در دمـــای ۲۶- ۲۲ درجه استفاده شود. از این رو معرفی محیطهای کم هزینه که بتواند به خوبی رشد انگل را تضمین نماید ضروری است. هدف از این مطالعه طراحی یک محیط خـــــون دار تغییر یــــــافته ساده و سریـــــع جهت کشت انبوه گونه های مختلف لیشمانیا برای کاهش هزینه ها و صرفه جویی در زمـــــان کشت انگل می باشد.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه تجربی است که در مرحلـــه اول میــزان رشــــد گونه های لیشمانیــــا ماژور، لیشمانیا تروپیکا و لیشمــــانیا اینفانتوم بر روی محیط جامد خون دار و محیط مـــایع مغزی ـ قلبی حاوی بیست درصد سرم جنین گوســــاله مقایسه گردید. در مرحله دوم مقـــــایسه تغییرات احتمالی ژنومی از واکنش زنجیره ای پلــی مراز با روش برش آنـــــزیمی رشته دی ان ای بر روی لیشمانیا ماژور استفاده شد. در مرحله سوم میزان کارایی محیط جامد در انبوه سازی انگل های ایزوله شده از ۱۰ بیمار مبتلا به لیشمانیوز پوستی مراجعه کننده به دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سـال ۱۳۸۱ ـ۱۳۸۰ بررسی گردید. داده هـــای جمع آوری شده بـــا شاخصهـای توصیفی آنالیز گردید.
یافته ها: میــــزان رشد انگل در محیط جامد خــون دار در گونه لیشمانیا ماژور ۱/۵ برابر، لیشمانیا تروپیکا ۷/۵ برابر و لیشمانیا اینفانتوم ۴/۹ برابر میزان رشد انگل در محیط مـــایع بود. زمان رشد انگل بر روی این محیط برای لیشمانیا ماژور و لیشمانیا اینفانتوم یک هفته و برای لیشمانیا تروپیکا دو هفته بود. یکسان بـــودن الگوی برش آنزیمی رشتـه دی ان ای لیشمانیا ماژور کــه به هر دو صورت انبوه گردیده بود، می تواند نشانگر عدم تغییر ماهیت انگل باشد. انبوه سازی از ۱۰ نمونه جدا شده از بیماران بدون آلودگی ثانویه مشاهده شد، میزان کارایی ۱۰۰ درصد بود.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که استفاده از محیط جــــامد خـون دار برای کشت انبوه انگلهای لیشمانیا باعث کاهش آلودگی محیط کشت، طولانی نشدن مدت نگهداری محیط کشت، در دسترس بودن مواد لازم، سادگی تهیه محیط، کاهش هزینه مواد و باعث افزایش رشد انگل می گردد.
دکتر ابراهیم اسفندیاری، دکتر حسین صادقی،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده
چکیده :
مقدمه و هدف: فیستول بین مجاری صفراوی و لوله گوارش در ۱۲ درصد موارد کولهسیستیتها گزارش شده است. در این گزارش یک مورد چسبندگی التهابی و فیستول بین کیسه صفرا و کولون عرضی مورد بررسی قرار گرفته و بر مجاورت آناتومیک این دو عضو به لحاظ اهمیت کلینیکی تأکید شده است .
معرفی بیمار: در سال تحصیلی ۱۳۸۳ـ۱۳۸۲ در سالن تشریح دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در جریان عمل تشریح احشاء حفره شکم در یک جسد مذکر میان سال، یک مورد چسبندگی بین کیسه صفرا و کولون عرضی دیده شد. در ضخامت این چسبندگی، فیستولهای کوچک و متعددی، بین فوندوس کیسه صفرا و سطح فوقانی کولون عرضی مشاهده گردید. این فیستولها، دارای لبههای گرد بوده و انتشار مواد سبز از طریق آنها به کولون عرضی مشهود بود.
نتیجهگیری: چسبندگی التهابی بین کیسه صفرا و احشاء مجاور و فیستول متعاقب آن از عوارض کوله سیستیت مزمن درمان نشده میباشد. در گذشته به لحاظ پایین بودن شرایط بهداشتی و محدودیت اقدامات درمانی، شیوع این عارضه بیشتر بوده، ولی در دهههای اخیر کاهش یافته است. به هر حال به لحاظ امکان بروز این عارضه، ضرورت تأکید بر این مجاورت در تدریس آناتومی حائز اهمیت است و علاوه بر این، زمینه مناسبی برای یک بحث آناتومی، بالینی و جنینشناسی را به صورت ادغام یافته در محدوده بن بست هپاتورنال فراهم میآورد.
واژههای کلیدی: فیستول کولهسیستوکولونیک، چسبندگی، جسد
حمیدرضا غفاری، ابراهیم سفندیاری، مهرزاد جعفری برمک ، غلام رضا دشتی، عزیز شهرکی،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه و هدف: آموزش آناتومی بدن انسان علاوه بر معلم مجرب و متخصص به استفاده از تکنیک های کمک آموزشی مناسب نیز نیاز دارد. قطعات پلاستینه جهت اهداف آموزشی بسیار مناسب می باشند. هدف از این مطالعه بررسی کاربردی رزین پلی استر به همراه گلیسرین به جای سیلیکون در تکنیک S۱۰ پلاستینیشن بود.
مواد و روش ها: این یک مطالعه تجربی کاربردی است که در سال ۱۳۸۴ در گروه علوم تشریحی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی اصفهان اجرا شد . پس از تهیه یک نفر جسد انسانی جهت پلاستینیشن و تزریق محلول فیکساتیو به داخل تمام بدن از طریق شریان ها و فیکس شدن آن، مراحل تشریح (در دیواره خلفی تنه، نخاع و بصل النخاع)، آبگیری، چربی گیری، اشباع تحت فشار و پرداخت را انجام داده و سپس نمونه در ترکیب پلیمری که شامل؛ رزین، گلیسرین، کبالت و پراکسید بود قرار داده شد. این نمونه) گروه آزمایش) با نمونه آماده شده متعلق به دانشگاه هایدلبرگ آلمان) گروه کنترل (به وسیله دستگاه اونیورسال از نظر میزان کشش، استحکام و انعطاف پذیری مورد مقایسه قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری تی زوجی آنالیز گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین میزان کشش گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش دارد، ولی اختلاف معنی داری ندارد. بافت پلاستینه تهیه شده در لمس، خشک، بدون بو، غیر سمی و شکل اصلی خود را دارا بوده و از نظر رنگ و قوام کاملا مناسب بود و نمای مناسبی از این ناحیه را ایجاد کرد. همچنین شفافیت و انعطاف پذیری بیشتری نسبت به گروه کنترل داشت.
نتیجه گیری: از نظر آماری اختلاف معنی داری بین دو قطعه کنترل و آزمایش پیدا نشد. نمونه آماده شده با رزین پلی استر به همراه گلیسرین بسیار مناسب، خشک، قابل انعطاف، غیر سمی، رنگ و شکل اصلی خود را حفظ نموده و جهت آموزش آناتومی کاملا مناسب است. با توجه به برتری های رزین پلی استر و ایجاد نمونه مشابه از نظر کشش، استحکام، انعطاف پذیری و نیز مقرون به صرفه بودن آن توصیه می شود به جای سیلیکون از این ماده به همراه گلیسرین استفاده گردد و نمونه های مرطوب برای اهداف آموزشی پلاستینه گردند.
هدایت سالاری، عاطفه اسفندیاری، رحیم استوار، علی کشتکاران،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: امآر آی یک فنآوریهای جدید و گران قیمت تشخیصی است که به طور فزایندهای در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. هدف این مطالعه تعیین معیار های مناسبت تجویز امآرآی ضایعات مهرههای کمری با استفاده از روش مناسبت رند بود.
روش بررسی: این مطالعه از نوع مطالعات کیفی مبتنی بر توافق میباشد. جامعه پژوهش تمام متخصصان درگیر تجویز روش ام آر آی برای تشخیص ضایعات مهرههای کمری هستند که طبق روش رند که به صورت هدفمند و بر اساس معیار علاقمندی ۹ نفر انتخاب شدند. شناسایی معیارها از دو طریق راهنماهای بالینی معتبر و دیدگاه متخصصان انجام شد. امتیاز دهی به معیارها از عدد ۱ تا ۹ بود. اعداد ۱ تا ۳ در طیف نامناسب، ۴ تا ۶ در طیف نامطمئن و ۷ تا ۹ در طیف مناسب قرار گرفتند. توافق در صورتی انجام میشد که ۷ نفر از متخصصان در یک طیف نمره دهی نمایند.
یافتهها: تعداد ۹۷ سناریو(معیار) برای امآرآی مهرههای کمری در فاز استخراج سناریو شناسایی شدند. تعداد ۱۸ سناریوی دیگر را اعضای پانل به لیست سناریوها افزودند. در مجموع ۱۱۵ سناریو شناسایی شد که پس از پیاده سازی مرحله اول و دوم پانل متخصصین، سناریوهای شناسایی شده در سه دسته ۶۸(۱/۵۹ درصد) مناسب،۴۴(۲/۳۸ درصد) نامطمئن و ۳ (۶/۲ درصد) سناریو نامناسب قرار گرفتند.
نتیجهگیری: سناریوهای تدوین شده در این مطالعه برای ام آر آی مهره های کمری راهنمای تجویز بسیار خوبی برای متخصصان است و پیشنهاد میشود که بیمهها و سایر نهادهای پرداخت کننده از آن به عنوان معیاری جهت پرداخت هزینه ام آر آی مهرههای کمری استفاده نمایند. روش مناسبت رند برای تعیین مناسبت مراقبتهای بالینی در سیستمهایی با منابع محدود بسیار مفید است.
واژههای کلیدی: مناسبت امآرآی، ضایعات مهرههای کمری، روش مناسبت رند
مریم محسن پور، مهرداد شریعتی، آرش اسفندیاری،
دوره ۱۹، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: میوه کدوتنبل دارای ترکیبات آنتی اکسیدان، ویتامینهای A،C و E، کیوکوربیتاسین، بتاکاروتن و آلفاکاروتن، ویتامینهای B کمپلکس، ویتامین B۶، اسیدپانتوتنیک و حاوی املاح معدنی نیز میباشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر گوشت میوه کدوتنبل بر روند اسپرماتوژنز و تغییرات بافت بیضه در موش صحرایی نر بالغ بود.
روشبررسی: این مطالعه تجربی برروی ۴۰ سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار در ۴ گروه دهتایی انجام شد. گروه کنترل هیچ تیمار دارویی دریافت نکردند. گروههای تجربی مقادیر ۲۰، ۴۰ و ۸۰ درصد از گوشت میوه کدوتنبل را به مدت ۲۸ روز به صورت خوراکی دریافت کردند. در پایان روز بیست و هشتم حیوانات جراحی شدند، بیضهها خارج شده و مقاطع بافتی تهیه شد. تغییرات بافتی بیضه بین گروههای تجربی و کنترل نیز به وسیله میکروسکوپ نوری بررسی شد. دادهها با آزمونهای آماری تی تست ،آنوا و توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: مصرف میوه کدوتنبل به مقدار ۴۰ و۸۰ درصد باعث افزایش تعداد سلولهای اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه و اسپرماتید شد(۰۵/۰p<). همچنین در مقدار ۸۰ درصد افزایش تراکم اسپرمها در لولههای اسپرمساز مشاهده شد.
نتیجهگیری: در میوه کدوتنبل ترکیباتی همچون کیوکوربیتاسین، ویتامینها و اسیدپانتوتنیک و املاح معدنی باعث افزایش هورمون تستوسترون و باعث بهبود روند اسپرمسازی میشود. همچنین این ترکیبات مستقیماً باعث تقویت تقسیم میتوز دراسپرماتوگونیها شده و در نتیجه تعداد اسپرمها افزایش مییابد. بنابراین پیشنهاد میگردد که احتمالاً باعث افزایش عملکرد فعالیت تولید مثلی خواهد شد.
محمدرضا بهرامیان، علی امیری، علی زارع نژاد، مهدی مردخشنود، الهام زارع نژاد، آرش اسفندیاری،
دوره ۲۰، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: لایه گیرنده نورقسمت مهمی از شبکیه چشم است. آلوئهورا دارای اثرات آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریالی و ضد دیابتی است. هدف از این مطالعه، بررسی ریزبینی لایه گیرنده نور در موشهای صحرایی نر تحت تأثیر مسمومیت با متانول و اثرات جلوگیری کننده عصاره آلوئه ورا بر مسمومیت با متانول بود.
روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی ۳۰ سر موش صحرایینر نژاد ویستار در سه گروه ۱۰ تایی؛ کنترل، مسمومیت با متانول و مسمومیت با متانول و دریافت کننده دهانی عصاره آلوئهورا به میزان ۴۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم به مدت ۳۰روز، انجام شد. مسمومیت با متانول به وسیله تزریق داخل صفاقی متانول به میزان ۴ گرم بر کیلوگرم به مدت ۳۰ روز انجام گرفت. در پایان آزمایش، چشمها خارج شده و شبکیه چشم نزدیک به دیسک بینایی جدا شده و در گلوتر آلدئید ۴ درصد غوطه ور شد. بافت شبکیه با بافر شستشو و در اسمیوم تتراکسید ۱ درصد ثابت شده و در درجات مختلف الکل آبگیری شدند. سپس، بافتها در مخلوط پروپیلن اکساید و رزین قرار گرفته و در رزین خالص قالبگیری شدند. بعد، از قالبها برشهای نیمه نازک و نازک تهیه و به وسیله میکروسکوپهای الکترونی ترانس میشن و نوری مطالعه شدند. داده ها با آزمونهای آماری آنووای یک طرفه و توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج، کاهش آشکار اثرات پاتولوژیک در گروه آلوئه ورا ـ متانول در مقایسه با گروه مسمومیت با متانول را نشان داد. فقدان قطعه خارجی، واکوئله شدن زیاد در قطعه داخلی و هستههای تیره و پیکنوزه در گروه مسمومیت با متانول دیده شدند. اما، فقدان محدود قطعه خارجی، واکوئله شدن کم در قطعه داخلی و هستههای تیره در گروه آلوئه وراـ متانول مشاهده گردید. مشاهدات مورفومتریک نشان داد که ضخامت لایه گیرنده نور در گروه مسمومیت با متانول کاهش داشته و در گروه آلوئه وراـ متانول کاهش خیلی کمی داشته است. کاهش ضخامت این لایه در گروه مصرف کننده متانول دارای اختلاف معنی دار با گروه کنترل بود، اما در گروه آلوئه وراـ متانول کاهش ضخامت لایه گیرنده نور نسبت به گروه کنترل فاقد اختلاف معنیدار بود.
نتیجهگیری: این مشاهدات نشان دادکه متانول باعث آسیب به لایه گیرنده نور شده و آلوئه ورا می تواند آسیب به لایه گیرنده نور را بهبود دهد.
زهرا زمانیان، فاطمه نوروزی، زهرا اسفندیاری، مریم رهگشای، فاطمه حسنی، بهرام کوهنورد،
دوره ۲۱، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: پرسنل پرستاری همواره در معرض خطر اختلالات اسکلتی ـ عضلانی مرتبط با کار قرار دارند و از مشکلات مهم بهداشتی در پرستاران میباشد. این مطالعه با هدف ارزیابی شیوع ابتلا به اختلالات اسکلتی ـ عضلانی در پرسنل پرستار انجام شده است.
روش بررسی: مطالعه حاضر به صورت توصیفی ـ تحلیلی و در سال ۱۳۹۳ انجام شد. در این مطالعه ۲۰۰ نفر از پرستاران بیمارستانهای آموزشی شهر شیراز به روش نمونهگیری خوشهای ساده انتخاب شدند. جمعآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه نوردیک صورت پذیرفت. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای آماری تی تست و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که ۱۰۰ درصد از افراد مورد مطالعه در طی ۱۲ ماه گذشته، حداقل در یک ناحیه از بدن دچار اختلالات اسکلتی ـ عضلانی شدهاند. بیشترین اختلال مربوط به پشت(۷/۱۲ درصد)، زانو(۶/۱۲ درصد) و نشیمن و کمر(۴/۱۲ درصد) میباشد. آزمون مجذور کای نشان داد که ارتباط معنیداری بین جنس با شیوع اختلال اسکلتی ـ عضلانی در ناحیه گردن وجود دارد(۰۵/۰p<). آزمون تی تست نیز نشان داد که ارتباط معنیداری بین سن و سابقه کار با شیوع اختلال اسکلتی ـ عضلانی در ناحیه پا وجود دارد(۰۵/۰p<).
نتیجهگیری: اختلالات اسکلتی عضلانی در پرستاران شیوع بالایی داشته و عوامل خطر، پیچیده و مرتبط با شغل میباشد.