چکیده
مقدمه و هدف: بیماری دیابت قندی یکی از شایعترین بیماریها در جوامع بشری است. گلیکوزیلاسیون غیرآنزیمی پروتئینها در بیماری دیابت آثار مخربی بر ساختمان و کارکرد پروتئینها دارد. گلیکوزیلاسیون غیرآنزیمی پروتئینها میتواند سبب برخی از عوارض بیماری دیابت از جمله رتینوپاتی و نفروپاتی گردد. یکی از راههای جلوگیری از این واکنش استفاده از گیاهان دارویی است. بابونه، میخک و سیر گیاهان دارویی هستند که ترکیبات آلکالوئیدی آنها دارای خاصیت آنتیاکسیدانی میباشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر عصاره بابونه، میخک و سیر بر روی واکنش گلیکوزیلاسیون آلبومین در شرایط آزمایشگاهی انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی که در سال 1386 در دانشکده پزشکی شهید بابایی قزوین انجام گرفت، عصارههای هیدروالکلی بابونه، میخک و سیر تهیه شد. در حضور غلظتهای مختلف (01/0، 05/0 و 1/0 گرم بر لیتر) عصاره بابونه، میخک و سیر واکنش گلیکوزیلاسیون آلبومین در شرایط آزمایشگاهی انجام شد و میزان آلبومین گلیکوزیله تعیین گردید. برای اندازهگیری میزان آلبومین گلیکوزیله از روش نیتروبلوتترازولیوم استفاده شد. تغییرات جذب در 530 نانومتر به وسیله طیفسنج اپندورف اندازهگیری گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری تی، آنالیز واریانس یک طرفه و دانت تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: در شرایط آزمایش، عصاره بابونه در غلظتهای 01/0، 05/0 و 1/0 گرم بر لیتر به ترتیب دارای 9، 17 و 26 درصد اثر مهاری بر واکنش گلیکوزیلاسیون آلبومین بود. عصارههای میخک و سیر با غلظت 01/0 گرم بر لیتر سبب مهار واکنش گلیکوزیلاسیون آلبومین به میزان 23 درصد گردیدند و با افزایش غلظت عصارهها میزان مهارشدن واکنش گلیکوزیلاسیون آلبومین کاهش یافت. در بین عصارههای استفاده شده عصاره بابونه با غلظت 1/0 گرم بر لیتر دارای بیشترین اثر بود.
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که عصاره بابونه باعث کاهش واکنش گلیکوزیلاسیون آلبومین در شرایط آزمایشگاهی میگردد و در مورد عصارههای میخک و سیر در غلظتهای کم اثر مهاری مشاهده میشود و با افزایش غلظت این اثر کاهش مییابد.
واژههای کلیدی: گلیکوزیلاسیون، آلبومین، عصاره، بابونه، میخک، سیر
Sirati Sabet M, Geibi N, Abbasi E, Khabbaz F. In vitro Effect of Chamomile, Clove and Garlic Extract on Non-Enzymatic Glycosylation of Albumin . armaghanj 2009; 14 (1) :37-45 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-570-fa.html
سیرتیثابت دکتر مجید، غیبی دکتر نعمتالله، عباسی اسماعیل، خباز فرهاد. اثر عصاره بابونه، میخک و سیر بر گلیکوزیلاسیون غیرآنزیمی آلبومین در شرایط آزمایشگاهی. ارمغان دانش. 1388; 14 (1) :37-45