:: دوره 20، شماره 9 - ( 9-1394 ) ::
جلد 20 شماره 9 صفحات 824-811 برگشت به فهرست نسخه ها
تاثیر گنادوتروپین جفتی انسانی بر اثرات تخریبی ناندرولون دکانوات بر روی پارامترهای اسپرم موش صحرایی بالغ
علیرضا راه گذر1 ، هاتف قاسمی حمید آبادی1 ، سعید شکری2 ، اردشیر معیری3 ، امیر اسماعیل نژاد مقدم 4
1- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
2- گروه علوم تشریح و بیولوژی سلولی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران،
3- گروه آناتومی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
4- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران ، mog1339@gmail.com
چکیده:   (8618 مشاهده)

زمینه و هدف: ناندرولون دکانوات­ از مهم‌ترین داروهای آنابولیک آندروژنیک استروئید(AAS) است. از طرفی هورمون گنادوتروپین جفتی انسان(hCG) موجب تحریک ترشح تستوسترون و افزایش تولید آندروژن می‌گردد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ناشی از تاثیرات این هورمون بر اثرات تخریبی دارویی ASSدر بافت‌ها و سلول‌های دستگاه تناسلی نر موش صحرایی بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی، موش‌های صحرایی نر به پنج گروه 3 تایی تقسیم شدند. گروه های تیمار شامل موش‌های صحرایی که به صورت هفتگی10 میلی‌گرم بر کیلوگرم ناندرولون (Nd) را به صورت داخل عضلانی به مدت 8 هفته دریافت کردند و گروه هورمون(H) به مقدار 500 واحد در هفته، هورمون hCG داخل عضلانی دریافت کردند و گروه ناندرولون ـ هورمون(Nd- H)، که 10 میلی‌گرم بر کیلوگرم ناندرولون و 500 واحد در هفته هورمون دریافت کردند. گروه شم نیز 10 میلی‌گرم بر کیلوگرم روغن بادام زمینی دریافت کردند و گروه کنترل بدون هیچ گونه مداخله در نظر گرفته شدند. پس از 8 هفته پارامترهای اسپرم نظیر حرکت، تعداد و مورفولوژی اسپرم زیر میکروسکوپ نوری تعیین شدند. علاوه بر این قابلیت حیات اسپرم به وسیله رنگ‌آمیزی فوق حیاتی ائوزین ـ نکروزین انجام ‌شد. بیضه‌، دم اپی دیدیم، پروستات و سمینال وزیکول نیز با ترازوی آزمایشگاهی وزن شدند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها به روش آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.

یافته‌ها: درصد اسپرم دارای حرکت به رو جلو در گروه‌های تیمار H وNd–H  کمتر از گروه‌های کنترل و شم بود. میزان اسپرم با شکل طبیعی در گروه­های تیمار نسبت به گروه­های کنترل و شم کاهش یافته، اما اختلاف معنی‌داری پیدا نکرده است. هم‌چنین نتایج مورفولوژی اسپرم حاکی از این است که بیشترین درصد اسپرم‌هایی با اشکال غیر طبیعیTailless) و  (Coilدر گروه تیمار Nd مشاهده شد. علاوه بر این قابلیت حیات اسپرم در گروه‌ تیمار ناندرلون به تنهایی نسبت به سایر گروه‌ها به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش یافته بود. وزن بیضه تحت تأثیر داروی ناندرولون نسبت به گروه‌های کنترل و شم کاهش معنی‌داری نشان داد.

نتیجه‌گیری: هورمون hCG بر اثرات ناخواسته و تخریبی ناندرولون بر روی پارامترهای اسپرم موش صحرایی بالغ تاثیر مثبتی می‌گذارد و سبب کاهش اثرات سوء ناندرولون می­شود.

واژه‌های کلیدی: آنابولیک آندروژنیک استروئید، hCG، ناندرولون، پارامترهای اسپرم، قابلیت حیات
متن کامل [PDF 382 kb]   (1422 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آناتومی
دریافت: 1394/2/31 | پذیرش: 1394/8/10 | انتشار: 1394/8/30


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 20، شماره 9 - ( 9-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها