مقدمه و هدف: اگر چه از آنتیبیوتیکها به عنوان درمان مرسوم در بیماریها استفاده میشود، اما این درمانها با مشکلات زیادی از جمله؛ عوارض جانبی ناخواسته و مقاومت نسبت به آنتیبیوتیکها همراه میباشد. گیاهان مریم گلی و نعناع فلفلی از جمله گیاهانی هستند که به سهولت در بسیاری از مناطق ایران یافت میشوند. با توجه به دارا بودن اثرات ضد میکروبی این گیاهان، در این مطالعه فعالیتهای آنتیاکسیدانی و رادیکالزدایی اسانسهای این گیاهان مورد سنجش قرار گرفته و تأثیر ضد میکروبی آنها ارزیابی شد.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی در سال 1388 در دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام گرفت. اسانس گیاهان مریم گلی و نعناع فلفلی با روش تقطیر با بخار آب استخراج و ترکیبهای آنها با دستگاههای گاز کروماتوگرافی و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمیشناسایی شدند. میکروارگانیسمهای مورد پژوهش اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا انتریتیدیس و لیستریا مونوسیتوژنز بودند. فعالیتهای آنتیاکسیدانی و رادیکالزدایی اسانسها مورد سنجش قرار گرفته و تأثیر ضد میکروبی آنها ارزیابی شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری تی و دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: در اسانسهای مریم گلی و نعناع فلفلی به ترتیب 28 و 37 ترکیب شناسایی شدند. میکروارگانیسمهای لیستریا مونوسیتوژنز، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس ارئوس و سالمونلا انتریتیدیس به ترتیب نسبت به اسانسها حساسیت نشان دادند. تأثیر ضد میکروبی برگ نعناع فلفلی قویتر از مریم گلی بود. همچنین اندازه قطر هاله عدم رشد ارتباط چندانی با سینتیک میکربکشی آن نداشت.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش بیانگر تأثیر مناسب اسانسهای مریم گلی و نعناع فلفلی بر 4 میکروارگانیسم میباشد و میتوان به ساخت داروی مناسب برای از بین بردن این میکروارگانیسمها با منشأ گیاهی و با عوارض بسیار کمتر دارویی امیدوار بود.
Izadi Z, Ahmadvand G, Esna-Ashari M, Piri K, Davoodi P. Biochemical and Antimicrobial Activities of Salvia Officinalis L. and Mentha Piperita L. Essential oils. armaghanj 2010; 15 (1) :11-0 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-539-fa.html
ایزدی زهرا، احمدوند گودرز، اثنیعشری محمود، پیری خسرو، داودی پوراندخت. فعالیت بیوشیمیایی و ضد میکروبی روغنهای اسانسی مریم گلی و نعناع فلفلی . ارمغان دانش. 1389; 15 (1) :11-0