:: دوره 18، شماره 11 - ( 11-1392 ) ::
جلد 18 شماره 11 صفحات 887-879 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر شیر سویا بر ضخامت هیپوکامپ و قشر مخ در موش های صحرایی نوزاد بدون تخمدان
بهرخ مرزبان عباس آبادی 1، مینا تجلی ، سیف‌اله دهقانی ناژوانی
1- ، behrokh_ma@yahoo.com
چکیده:   (4190 مشاهده)
چکیده زمینه و هدف: سویا محتوی مقدار زیادی ایزوفلاوین می‌باشد. آنها دارای شباهت‌های ساختاری با استروژن پستانداران هستند. هدف این مطالعه بررسی اثر شیر سویا بر ضخامت هیپوکامپ و قشر مخ به دنبال برداشت تخمدان در موش‌های صحرایی نوزاد بود. روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی 30 سر موش صحرایی ماده یک روزه صورت گرفت. در هفت روزگی به طور تصادفی 20 سر موش تحت عمل جراحی برداشت تخمدان قرار گرفتند و 5 سر موش نیز به عنوان گروه شاهد جراحی شدند. 5 موش باقیمانده به عنوان کنترل در نظر گرفته شدند. سپس درمان سه گروه از موش‌های بدون تخمدان در 14 روزگی با شیر سویا به میزان 75/0 ، 5/1 و 3 میلی گرم بر کیلو گرم، دو بار در روز انجام گرفت. در روز 60 نمونه ها تهیه شده و پس از پروسه بافتی و رنگ‌آمیزی، در زیر میکروسکوپ نوری اندازه‌گیری ضخامت قشر مخ و لایه های نواحی مختلف هیپوکامپ انجام گرفت. داده‌ها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: کم شدن استروژن ناشی از برداشت تخمدان در موش صحرایی نوزاد موجب کاهش ضخامت قشر مخ و نواحی مختلف هیپوکامپ گردید. از طرفی مصرف شیر سویا به میزان بالا باعث افزایش غلظت سرمی‌استرادیول 17- β در خون شده که متعاقباً سبب افزایش ضخامت در قشر مخ و لایه های نواحی مختلف هیپوکامپ شد. نتیجه‌گیری: شیر سویا می‌تواند جبران کننده تغییرات ناشی از برداشت تخمدان بر ضخامت قشر مخ و هیپوکامپ باشد. واژه‌های کلیدی: شیرسویا، هیپوکامپ، قشرمخ
واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: شیرسویا، هیپوکامپ، قشرمخ
متن کامل [PDF 426 kb]   (1181 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/2/16 | پذیرش: 1394/2/16 | انتشار: 1394/2/16


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 11 - ( 11-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها