اثر عصاره هیدروالکلی میوه لگجی بر میزان گلوکز و چربیهای سرم در موش صحرایی نر دیابتی و نرمال
|
مجید نگهداریزاده ، مختار مختاری ، جان محمد ملکزاده ، جمشید محمدی 1 |
1- ، Jamshidm2005@yahoo.com |
|
چکیده: (6702 مشاهده) |
مقدمه و هدف: دیابت ملیتوس یکی از شایعترین ناهنجاریهای متابولیکی در دنیا میباشد که منجر به اختلال در متابولیسم گلوکز در بدن میشود و درنتیجه نقص در ترشح انسولین، عملکرد انسولین یا هر دو میباشد. شواهد تحقیقاتی معدودی مبنی بر اثر ضد دیابتی گیاه لگجی وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی اثر عصاره میوه گیاه لگجی بر میزان گلوکز، و چربیهای سرم در موش صحرایی نر دیابتی و نرمال بود.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی که در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد، از40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 180ـ150 گرم استفاده شد. حیوانات به طور تصادفی به پنج گروه 8 تایی شامل؛ شاهد، شاهد تحت درمان با 20 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره میوه لگجی، شاهد دیابتی، دیابتی تحت درمان با20 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره میوه لگجی و دیابتی تحت درمان با 30 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره میوه لگجی تقسیم شدند. تجویز عصاره در مدت زمان سه هفته به صورت روزانه به روش گاواژ انجام شد. در پایان میزان قند خون و چربیهای سرم موشها اندازهگیری شدند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزارSPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: تجویز عصاره به میزان30 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن کاهش معنیداری در میزان قندخون، تریگلیسرید و کلسترول ایجاد نمود و سبب افزایش معنی دار میزان لیپوپروتئین با دانسیته بالا شد(05/0p<). علاوه بر این تجویز عصاره لگجی به میزان 20 میلیگرم بر کیلوگرم در گروه دیابتی تحت درمان سبب کاهش میزان قند خون و فاکتورهای لیپیدی شد.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که تجویز عصاره هیدروالکلی میوه لگجی در دیابت نوع یک سبب کاهش قند و چربی خون در حیوانات دیابتی میشود و انجام تحقیقات بیشتر از جمله هیستوپاتولوژی ضروری به نظر میرسد. |
|
واژههای کلیدی: دیابت ملیتوس، لگجی، گلوکز، لیپید |
|
متن کامل [PDF 825 kb]
(1635 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/2/8 | پذیرش: 1394/2/8 | انتشار: 1394/2/8
|
|
|
|