:: دوره 29، شماره 2 - ( 1-1403 ) ::
جلد 29 شماره 2 صفحات 230-220 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه حس وضعیت مفصل مچ پا در ورزشکاران با بی‌ثباتی عملکردی مچ پا(نان کوپر)، کوپر و سالم
ابوذر سعادتیان1 ، محمد حسن کردی اشکذری 2، منصور صاحب الزمانی3 ، مصطفی عبدالکریم الکیلعی4 ، زینب کریمی5
1- گروه علوم ورزشی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران، ، kordi.sport@gmail.com
3- گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران،
4- گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، خوراسگان، ایران
5- گروه آسیب‌شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی، دانشگاه یزد، ایران
چکیده:   (273 مشاهده)
زمینه و هدف: پیچ خوردگی مچ پا یکی از شایع‌ترین آسیب‌های اندام تحتانی است. علایم پیچ خوردگی می‌تواند ماندگار باشد و فرد دچار بی ثباتی عملکردی مچ پا شود و بعضی از افراد می‌توانند به دوره قبل از آسیب خود بازگردند که به این افراد کوپر گویند. پیچ خوردگی مچ پا و متعاقب آن  بی ثباتی عملکردی ممکن است باعث اختلال در حس عمقی مفصل مچ پا گردد، لذا هدف از این مطالعه مقایسه حس وضعیت مفصل مچ پا در ورزشکاران با بی‌ثباتی عملکردی مچ پا(نان کوپر)، کوپرو سالم بود.

 روش بررسی: این مطالعه از نوع علی مقایسه ای بود  که در سال 1402 در شهر یزد انجام شد. تعداد 75 ورزشکار در قالب سه گروه بی‌ثباتی عملکردی مچ پا، کوپر و سالم قرار گرفتند.  برای تشخیص ورزشکاران کوپر و نان کوپر از پرسشنامه تشخیص بی ثباتی عملکردی مچ پا (IdFAI) استفاده شد. در ابتدا با کمک عکس‌برداری حس عمقی مفصل مچ پای آنها  بصورت بازسازی فعال زاویه با چشمان بسته در زوایای 20 درجه پلانتار فلکشن و 10 درجه دورسی فلکشن ارزیابی شد و سپس سه گروه با یکدیگر مقایسه شدند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، لون، شاپیروویلک و تعقیبی توکی تجزیه وتحلیل  شدند.

یافته‌ها: نتایج آزمون لون و شاپیرو ویلک نشان داد که نرمال بودن داده ها و برابری واریانس‌ها به عنوان پیش‌فرض‌های آنالیز واریانس یک طرفه رعایت شده است(05/0p>) علاوه بر این نتایج تحقیق نشان داد بین سه گروه بی‌ثباتی عملکردی مچ پا، کوپر و سالم در حس عمقی مچ پا در حرکات پلانتار فلکشن(003/0=p) و دورسی فلکشن(001/0=p)، میانگین گروه بی‌ثباتی عملکردی خطای بازسازی بیشتری داشت . نتایج آزمون توکی نشان داد که بین خطای بازسازی عملکردی دورسی فلکشن و پلانتار فلکشن در گروه بی ثباتی عملکردی با گروه کوپر و سالم تفاوت معنی‌دار مشاهده شد(05/0>p)، اما بین میانگین دو گروه کوپر و سالم تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد(05/0p>).

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد ورزشکاران بی‌ثباتی عملکردی مچ پا خطای بازسازی زاویه بیشتری نسبت به دو گروه دیگر دارند و در نتیجه حس عمقی ضعیف‌تری برخوردارند. بنابراین درمانگران و توانبخشان ورزشی  باید در طراحی برنامه تمرینی و بازتوانی افراد دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا تمرینات تقویت حس عمقی را قرار دهند.
 
 
واژه‌های کلیدی: پیچ خوردگی مچ پا، حس عمقی، سالم
متن کامل [PDF 392 kb]   (11 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/7/14 | پذیرش: 1402/12/22 | انتشار: 1402/12/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 2 - ( 1-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها