:: دوره 28، شماره 2 - ( 2-1402 ) ::
جلد 28 شماره 2 صفحات 245-233 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی، اجرا و ارزشیابی آزمون در عرصه عینی ساختارمند(آسفی) جهت سنجش توانمندی‌های دانشجویان کارشناسی بهداشت محیط در پایان دوره تحصیلی: یک مطالعه اقدام پژوهی
جواد هارونی1 ، فاضل زینت مطلق1 ، طاهره احمد زاده2 ، نرگس روستایی3 ، قاسم حسنی4
1- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پژشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پژشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پژشکی یاسوج، یاسوج، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، ghhassani64@gmail.com
چکیده:   (2115 مشاهده)
زمینه و هدف: ارزشیابی جزء لاینفک برنامه­های آموزشی محسوب می­شود و بی‌تردید جهت ارزشیابی مناسب، دانشجویان باید در شرایط شبیه­سازی شده محیط کار آینده ارزیابی شوند. لذا هدف از این پژوهش طراحی، اجرا و ارزشیابی آزمون در عرصه ساختارمند عینی جهت سنجش توانمندی­های عملی دانشجویان مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت یاسوج در سال 1400-1399 می­باشد.

روش بررسی: این  یک مطالعه توصیفی می‌باشد که در سال 1400 بر روی دانشجویان سال آخر کارشناسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت و علوم تغذیه یاسوج انجام شد. ابزار مورد بررسی چک‌لیست‌هایی در یازده ایستگاه مختلف بودند که بر اساس برنامه آموزشی دوره مربوطه تهیه و به وسیله پانل خبرگان روایی محتوایی آن مورد بررسی قرار گرفت. مهارت دانشجویان در هر ایستگاه به وسیله ارزیاب و با استفاده از چک لیست مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان دانشجویان فرم ارزشیابی از آزمون را تکمیل کردند. داده‌های جمع­آوری شده با استفاده از آزمون­های آماری تی­تست، من­ویتنی و همبستگی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد میانگین نمره ایستگاه‌ها در سطحی بیشتر از متوسط است(54/63) و دانشجویان در 9 ایستگاه، نمره بالاتر از 50 درصد را کسب کرده­اند که نشان دهنده این است که ایستگاه‌های انتخاب شده می­تواند معیار مناسبی برای ارزیابی مهارت­های عملی باشد و آزمون آسفی نیز جایگزینی مناسب برای آزمون­های کتبی و شفاهی در پایان ترم­های تحصیلی باشد. نمره پایین دو ایستگاه کمتر از 50 درصد بود و دلیل آن، مجازی بودن دانشگاه‌ها در زمان اپیدمی کووید-19 و عدم امکان انجام مهارت­های لازم به صورت کافی به وسیله دانشجویان در دوره تحصیل بوده است. ایستگاه‌هایی با میانگین نمره بیش از 70 درصد نشان از تسلط دانشجویان در مهارتهایی است که در آزمایشگاه‌ها و مراکز بهداشتی‌ـدرمانی فرا گرفته‌اند و میزان رضایت دانشجویان از آزمون نیز 94/77 بوده است.

نتیجه­گیری: با توجه به میزان رضایت دانشجویان می­توان گفت این آزمون، روش مناسب و دانشجوپسند برای ارزیابی است و استفاده از آن برای دوره‌های مختلف مناسب است. با توجه به میانگین امتیازها که از متوسط بالاتر است، بازنگری در شیوه­های ارزشیابی در بخش­های عملی ضروری به نظر می­رسد.

 
واژه‌های کلیدی: آزمون در عرصه ساختارمند عینی، آسفی، مهندسی بهداشت محیط، ارزشیابی
متن کامل [PDF 352 kb]   (453 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1401/5/20 | پذیرش: 1401/7/10 | انتشار: 1401/12/16



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 28، شماره 2 - ( 2-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها