:: دوره 27، شماره 6 - ( 8-1401 ) ::
جلد 27 شماره 6 صفحات 757-745 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فراوانی ژن‌های مقاوم به کینولون‌های وابسته به پلاسمید در ایزوله‌های کلبسیلا پنومونیه، سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیاکلی جدا شده از عفونت‌های محل جراحی
محمد غلام نژاد1 ، سجاد حسن زاده2 ، سلیمان افروغی3 ، سجاد خرمروز4 ، مریم شعبانی5 ، الهه مثنوی 6
1- گروه عفونی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه آمار، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران،
4- گروه میکروب، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
5- کمیته نحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
6- گروه زنان، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، elahe.masnavi@yahoo.com
چکیده:   (930 مشاهده)
زمینه و هدف: در سال‌های اخیر میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی رو به افزایش بوده است که این منجر به محدود شدن راه‌های کنترل عفونت‌های بیمارستانی(به خصوص عفونت‌های محل جراحی) و گزینه­های درمانی صحیح شده است. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی فراوانی ژن‌های مقاوم به کینولون‌های وابسته به پلاسمید در ایزوله‌های کلبسیلا پنومونیه، سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیاکلی جدا شده از عفونت‌های محل جراحی بود.

روش بررسی:  این یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی می‌باشد که بر روی 45 ایزوله کلبسیلا پنومونیه، سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیاکلای جدا شده از عفونت‌های محل جراحی بیماران بستری در بیمارستان‌های یاسوج  در سال 1398 انجام شد. ایزوله‌ها بعد از تعیین هویت از نظر مقاومت به داروهای کینولونی با روش انتشار از دیسک آگار بررسی شدند. سپس ایزوله‌های مقاوم به کینولون‌ها از نظر وجود ژن‌های,qnrB ,qnrAو qnrS با استفاده از روش PCR  مورد بررسی قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و نرم افزار SPSS  نسخه 25 تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: بیشترین میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی نسبت به آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین7/75 درصد بود و میزان مقاومت در آنتی‌بیوتیک‌های لووفلوکساسین و اوفلوکساسین به ترتیب؛ 3/73 و 2/62 درصد بود.  24(6/70 درصد) ایزوله دارای حداقل یکی از  ژن‌های qnr بودند که از میان این 24 ایزوله، 7 (6/20 درصد) ایزوله حاوی ژنqnrB، 4(8/11 درصد) ایزوله حاوی ژن qnrA و 13 (2/38 درصد) ایزوله حامل ژن qnrS بودند. مطالعه حاضر شیوع بالای مقاومت کینولونی به واسطه پلاسمید را(7/70 درصد) در میان تمام ایزوله‌های مقاوم  به کینولون‌ها را نشان می‌دهد.

نتیجه‌گیری: نتایج نهایی حاصل از مطالعه حاضر حاکی از آن است که میزان مقاومت به آنتی بیوتیک های کینولونی در باکتری‌های گرم منفی جدا شده از عفونت‌های محل جراحی دارای شیوع بالا و قابل توجهی می‌باشند، بنابراین استفاده از راه کارهای درمانی مناسب و تجویز درست و منطقی آنتی‌بیوتیک‌ها به وسیله پزشکان در کنترل آنها نیز حایز اهمیت است.

 
واژه‌های کلیدی:  الگوی حساسیت آنتی‌بیوتیکی، ژن‌های qnr، کلبسیلا پنومونیه، سودوموناس آئروژینوزا، اشریشیا کلای
متن کامل [PDF 322 kb]   (217 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1401/3/11 | پذیرش: 1401/6/27 | انتشار: 1401/8/3



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 6 - ( 8-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها