:: دوره 28، شماره 1 - ( 1-1402 ) ::
جلد 28 شماره 1 صفحات 143-134 برگشت به فهرست نسخه ها
تبیین الگوی مراقبت‌های مدیریت شده برای بیماری‌های واگیردار تنفسی نوظهور در نظام بهداشت و درمان ایران در سال
حسن نظری1 ، رحیم استوار 2، حسن سلطانی3
1- گروه مدیریت بهداشت و خدمات درمانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2- گروه مدیریت بهداشت و خدمات درمانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران ، Dr.rahim ostavar@gmail.com@gmail.com
3- گروه مدیریت دولتی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
چکیده:   (869 مشاهده)
زمینه و هدف: مراقبت مدیریت شده نمونه‌ای از نظام‌های نوین مراقبت سلامتی است که وظیفه آن کنترل هزینه خدمات، در یک حالت هزینه اثر بخشی مناسب از طریق سازمان‌های مراقبت مدیریت شده می‌باشد. نظر به این که عوامل متعددی چون ناکافی بودن بودجه، انجام نسخه‌نویسی و آزمایش‌های غیرضروری، سیستم نادرست پرداخت در ایران مشاهده می‌شود، لذا هدف از این مطالعه تعیین و تبین الگوی مراقبت‌های مدیریت شده برای بیماری‌های واگیردار تنفسی نوظهور در نظام بهداشت و درمان ایران بود.

روش بررسی:  این پژوهش، یک مطالعه موردی و مصاحبه نیمه ساختارمند می‌باشد که در سال 1400 بر روی 12 نفر از صاحب‌نظران و اساتید انجام و منجر به تدوین معیارهای مدل تحقیق منجر شد. برای دستیابی به این هدف ابتدا عوامل تأثیرگذار و شاخص‌های مؤثر بر الگوی مراقبت‌های مدیریت شده برای بیماری‌های واگیر دار تنفسی نوظهور بر اساس تکنیک تحلیل محتوا مشخص و سپس این عوامل و شاخص‌ها دسته‌بندی‌ شدند. با توجه به این که هدف این پژوهش ترکیبی اکتشافی از نوع متوالی و مدل ابزارسازی، طراحی و تدوین الگو بر اساس معیارهای مورد طراحی مدل است. داده‌هـای جمع‌آوری شده با استفاده آزمـون‌هـای آمـاری مـدل‌هـا ی خطی تعمیم یافته، تی هتلینگ و پـس آزمـون بـون فرونـی تجزیه و تحلیل شدند.


یافته‌ها: بر اساس مصاحبه‌های انجام ‌شده و بررسی پژوهش‌های پیشین، عوامل مؤثر بر الگوی مراقبت‌های مدیریت شده برای بیماری‌های واگیر دار تنفسی نوظهور شناسایی‌شد و در پنج بعد مجزا تقسم شده و بر اساس کدگذاری محوری در 13 دسته قرار گرفتند. در این مدل 5 مقوله اصلی تأمین مالی، تأمین منابع، اطلاعات و تحقیقات، سرویس دهی و مجهزسازی و هم‌چنین عوامل دولتی به عنون مقوله های اصلی شناسایی شدند. هم‌چنین وضعیت مراقبت مدیریت شده بیماری واگیردار تنفسی نوظهور( کرونا )در رتبه اول و سایر بیماری‌ها در رتبه‌های بعدی  قرار داشتند. مراقبت مدیریت شده مراکز روستایی به طور معنی‌داری از مراکز شهری وضعیت بهتری داشتند.

نتیجه‌گیری: در مجموع باید گفت که برنامه‌ریزی جهت برقراری این سازمان‌ها به عنوان بخش خصوصی بیمه‌ای در کنار بخش درمان امری اجتناب ناپذیر است، لذا الگویی که بتواند نظام سنتی را تسهیل و به سمت نظام نوین سوق یابد الزامی است.

 
واژه‌های کلیدی: طراحی الگوی مراقبت‌های مدیریت شده، بیماری‌های واگیر دار تنفسی نوظهور، نظام بهداشت و درمان، کویید 19
متن کامل [PDF 307 kb]   (262 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت بهداشتی
دریافت: 1400/12/17 | پذیرش: 1401/8/4 | انتشار: 1401/10/14



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 28، شماره 1 - ( 1-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها