:: دوره 27، شماره 2 - ( 1-1401 ) ::
جلد 27 شماره 2 صفحات 240-223 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی درمان پویشی مبتنی بر عاطفه هراسی بر تنظیم عاطفه و بهبود علایم بیماران مبتلا به اختلال وحشتزدگی
ایرج زارع1 ، مسعود محمدی1 ، قاسم نظیری 2، شاهرخ عزت زادگان جهرمی3
1- 1گروه روانشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، شیراز ، ایران،
2- 1گروه روانشناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، شیراز ، ایران، ، naziryy@yahoo.com
3- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (1036 مشاهده)
زمینه و هدف: اختلال وحشتزدگی از جمله اختلالات اضطرابی شایع بوده که علی‌رغم طیف بالای درمان‌های پزشکی و روان درمانی شاهد عدم کارایی درمان و عود بالای بیماری، هم‌چنین هزینه‌های بالای اجتماعی و اقتصادی درآن هستیم. ناکارآمدی هیجان و اسـتـفـاده از ر اهبردهای تنظیم هیجانی نامناسب نقش مؤثری در پاتولوژی و عود این بیماری دارد. لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی اثربخشی درمان پویشی مبتنی بر عاطفه هراسی بر تنظیم عاطفه و بهبود علایم بیماران مبتلا به اختلال وحشتزدگی بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال1399ـ1398 انجام شد، با توجه به اهمیت درمان فردی در رویکرد پویشی، در این پژوهش تک آزمودنی از نوع خط پایه چندگانه استفاده شده و آزمودنی‌ها به شیوه هدفمند از جامعه آماری بیماران شهرستان مرودشت انتخاب شدند که شامل 7 بیمار بود. درمان بر اساس پروتکل درمانی شامل 25 جلسه در سه مرحله، ارزیابی، مداخله و پیگیری طی شش ماه برای هر بیمار انجام شد و اطلاعات به وسیله پرسشنامه هراس لیپوتیز، آزمون عاطفه هراسی مک کالو و مشاهدات درمانگر جمع‌آوری گردید و با استفاده از آزمون‌های آماری، روش‌های استاندارد ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی تجزیه  و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: اطلاعات به وسیله پرسشنامه هراس لیپوتیز و عاطفه هراسی گردآوری گردید. بر اساس روش‌های استاندارد ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی، نتایج نشان دهنده شاخص تغییر پایای بیشتر از 96/1 و نمره درصد بهبودی بالاتر از 50  برای بیشتر آزمودنی‌ها بود، که نشانه اثربخشی درمان و پایداری آن طی شش ماه بعد از اتمام درمان در زمینه بهبود علایم بیماری می‌باشد. هم‌چنین در بررسی نمرات پرسشنامه عاطفه هراسی درصد بهبودی شش بیمار بیشتر از 50 و درصد بهبودی کلی نیز 62 بود که تبیین کننده تنظیم عواطف می‌باشد.
 
نتیجه‌گیری: با تبیین هراس از عواطف به عنوان یکی از علت‌های اصلی تعارضات بیماران اضطرابی و وحشتزدگی و با ایجاد رابطه فعال و حمایتی همراه با تکنیک‌های مؤثر این درمان از طریق خنثی‌سازی دفاع، دسترسی به عواطف زیربنایی، ایجاد بینش و تنظیم عواطف، در نهایت شاهد تنظیم عواطف فرد در رابطه با خود و دیگری و بهبود علایم  بیماری  بودیم. 
 

 
واژه‌های کلیدی: اختلال وحشتزدگی، تنظیم هیجان، عاطفه هراسی
متن کامل [PDF 1021 kb]   (363 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1400/10/1 | پذیرش: 1400/12/15 | انتشار: 1401/1/14



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 2 - ( 1-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها