:: دوره 26، شماره 5 - ( 8-1400 ) ::
جلد 26 شماره 5 صفحات 756-744 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین اثر گالیک اسید بر سفتی عضلانی ناشی از پرفنازین در موش صحرائی
غلامرضا هوشمند1 ، جعفر نیک بخت 2، میترا محمودی1 ، سارا اسدپور3 ، عاطفه عرب فیروزجایی1 ، امیر علی اریمی1 ، ارشاد الماسیان1
1- گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
2- گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، jafar_nikbkht@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات بیولوژی سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده:   (1481 مشاهده)
زمینه و هدف: کاتاتونی یکی از علائم علایم اصلی بیماری پارکینسون است که به خاطر نقص دوپامین در سیستم خارج هرمی می­باشد. به دلیل شیوع بیماری و عوارض ناشی از آن، این مطالعه با هدف تعیین اثر جهت ارزیابی نقش گالیک اسید بر سفتی عضلانی ناشی از پرفنازین در موش صحرایی انجام شدکاتاتونی ناشی از پرفنازین در موش صحرایی انجام گرفت.
 
مواد و روش بررسی:­ها: در این یک  مطالعه تجربی می‌باشد که در سال 1398................ انجام شد، تعداد 48 موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 220-ـ180 گرم به صورت تصادفی در شش گروه‌ 8 تایی دسته‌‌  ‌بندی شدند. حیوانات هر گروه تک دوز صفاقی نرمال سالین در دوز ml/kg 5 میلیگرم بر کیلوگرمmg/kgمیلیگرم بر کیلوگرم(گروه 1، کنترل منفیبروموکریپتین در دوزmg/kg  30 میلی‌گرم بر کیلوگرمmg/kgمیلی‌گرم بر کیلوگرم(گروه 2، کنترل مثبت) و گالیک اسید در دوزهای 100، 200، 400 و mg/kg 600 میلی‌گرم بر کیلوگرمmg/kg میلی‌گرم بر کیلوگرم (گروه های 3-66ـ3) دریافت نمودند. پس از نیم ساعت، پرفنازین با دوز mg/kg 5 میلی‌گرم بر کیلوگرمmg/kg میلی‌گرم بر کیلوگرم برای ایجاد کاتاتونی به صورت صفاقی تزریق گردید. روش نمره دهی مورپورگو برای ارزیابی سفتی عضلانی حیوانات استفاده گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای آماری جهت تجزیه و تحلیل آماری  از نرم افزار آماری GraphPad Prism 5 استفاده شد و جهت انجام کار از آزمون علامت­دار ویلکاکسون، آنالیز واریانس  استفاده شد. برای مقایسه داده های زمان های متفاوت با هم در یک گروه ، آزمون تجزیه و تحلیل یک طرفه پراش و  کروسکال -ـوالیس  مورد استفاده قرار گرفتتجزیه و تحلیل شدند.
ملاحظات اخلاقی: تمامی مراحل اجرای پژوهش بر اساس ضوابط کمیته اخلاقی دانشگاه انجام شد. این تحقیق در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با کد اخلاق IR.MAZUMS.RIB.REC.1398.056  به ثبت رسید.
یافته­ها: نتایج نشان داد که گروه دریافت کننده گالیک اسید mg/kg 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم، mg/kgمیلی‌گرم بر کیلوگرمکاهش معنی‌اداری در پاسخ کاتاتونی بعد از پرفنازین نداشت در حالی که گروه های دریافت کننده گالیک اسید در دوزهای 400 و mg/kg 600 میلی‌گرم بر کیلوگرم mg/kgمیلی‌گرم بر کیلوگرم اختلاف معنی‌اداری در همه زمانها با گروه کنترل منفی نشان داد (05/0 p<) .  سفتی عضلانی در دوز 600 در زمان‌های 40، 60، 90 ، 120 و180 نسبت به دوز 400 کاهش معنی‌داری داشت که نشان دهنده اثر بهتر دوز 600 میلی‌گرم بر کیلوگرمmg/kg بود. ( مقدار P نوشته شود ). .................................... کمی تکمیلتر شود
 
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که گالیک اسید اثر محافظتی بر روی کاتاتونی ناشی از پرفنازین در موش صحرایی دارد، بنابراین گالیک اسید ممکن است اثر سودمندی بر کاتاتونی در پارکینسونیسم داشته باشد. چرا که دوز پایین گالیک اسید اثر ناچیزی در پیشگیری از کاتاتونی از خود نشان داد. با افزایش دوز گالیک اسید اثر آن در پیشگیری از کاتاتونی، در بیشتر زمانها افزایش یافت. با توجه به اثرات گالیک اسید در دوز بالاتر، می‌توان نتیجه گرفت که گالیک اسید ممکن است اثر سودمندی بر کاتاتونی در پارکینسونیسم داشته باشد.
 
 ............نتیجه کار خود را تکمیلتر بنویسید........................ کمی تکمیلتر شود
 
 
 
 
واژه‌های کلیدی: گالیک اسید، پرفنازین، کاتاتونی، موش صحرایی
متن کامل [PDF 851 kb]   (383 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1400/2/1 | پذیرش: 1400/7/26 | انتشار: 1400/8/17



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 5 - ( 8-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها