:: دوره 26، شماره 5 - ( 8-1400 ) ::
جلد 26 شماره 5 صفحات 850-838 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیرات فوتوتراپی بر سطح منیزیم سرم نوزادان: مرور سیستماتیک
مسعود نبی میبدی1 ، حسین پارسایی 2، غلامرضا عبداللهی فرد3 ، سیدشاهرخ موسوی1
1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- گروه فیزیک و مهندسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، hparsaee@gmail.com@gmail.com
3- گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (1282 مشاهده)
زمینه و هدف: زردی نوزادان با شیوع 60 درصد در هفته های اول زندگی، از بیماری‌های شایع دوران نوزادی است که به علت افزایش سطح سرمی بیلی‌روبین رخ می‌دهد. فوتوتراپی متداول‌ترین روش برای درمان زردی نوزادی می‌باشد، از آن جایی که تأثیر فوتوتراپی بر سطح منیزیم سرمی در بدن نوزادان به خوبی مشخص نشده، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی تأثیر فوتوتراپی بر سطح منیزیم سرمی در هیپربیلی‌روبینمی نوزادی  بود.
 
روش بررسی: این مرور سیستماتیک در سال 1399 بر روی مقالات منشر شده در پایگاه‌های اطلاعات علمی داخلی(جهاد دانشگاهی، سیویلیکا و نشریات دانشگاه‌ها) و پایگاه PubMed بدون محدودیت زمانی انجام شد. در مجموع 221 مطالعه در جستجوی انجام شده استخراج شد. با توجه به معیارهای ورود و خروج، 14 مقاله جهت بررسی انتخاب گردید. از میان نتایج جستجو در این پایگاه‌های اطلاعاتی پژوهش‌هایی که تأثیر فوتوتراپی بر سطح منیزیم سرم در هیپربیلی‌روبینمی نوزادی را بررسی کرده بودند، مرور و نتایج این پژوهش‌ گزارش شد. در کنترل کیفی، مقالات جداگانه به وسیله دو نویسنده مطالعه و مطالب استخراج شد. داده‌ها با استفاده از تحلیل قیاسی تفسیر شدند.
 
یافته‌ها: غلطت منیزیم سرم در هشت مطالعه کمتر از 24 ساعت، در چهار مطالعه 48 ساعت و در سه مطالعه 72 ساعت بعد از فوتوتراپی اندازه‌گیری شده بود. بررسی این مقالات نشان داد که در اکثر پژوهش‌های انجام شده، فوتوتراپی تأثیر قوی بر کاهش سطح منیزیم سرمی در نوزادان دارد و فقط در یک مطالعه این تأثیر مشاهده نشد. هم‌چنین در اکثر پژوهش‌های مورد بررسی نقش متغیرهای دموگرافیک و بالینی در کاهش منیزیوم سرمی بررسی نشده است.
 
نتیجه‌گیری: از آن جا که در بین پژوهش‌های مورد بررسی بین فوتوتراپی و سطح منیزیوم سرمی ارتباط معنی‌داری گزارش شده بود و با توجه به نقش گیرنده‌ی ان ـ متیل‌دی ـ آسپارتات و اثر تحریکی آن در آسیب عصبی ناشی از هیپوکسی و هیپربیلی روبینمی و اهمیت منیزیوم در مهار این گیرنده، در نوزادان مبتلا به زردی، بدن در جهت کاهش آسیب‌های عصبی افزایش بیلی‌روبین، سطح منیزیوم خارج سلولی را به عنوان مکانیسم دفاعی افزایش می‌دهد. نتیجه گرفته می‌شود که در ادامه با فوتوتراپی و برطرف شدن هیپربیلی روبینمی، سطح منیزیوم سرمی کاهش می­یابد.
 
 
واژه‌های کلیدی: فوتوتراپی، منیزیوم سرمی، هیپربیلی روبینمی، مرور سیستماتیک
متن کامل [PDF 819 kb]   (343 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: بالینی
دریافت: 1400/1/19 | پذیرش: 1400/8/10 | انتشار: 1400/8/17



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 5 - ( 8-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها