:: جلد 25 - شماره 1 ، ویژه نامه کرونا ::
جلد 25 - شماره 1 ، ویژه نامه کرونا صفحات 892-881 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی علایم بالینی و یافته‌های توموگرافی کامپیوتری بیماری کروناویروس(کووید19) و سندروم حاد تنفسی خاورمیانه(مرس): مقاله مروری
مسعود حقانی1 ، عبدالکریم قدیمی مقدم2 ، محمد قادریان 3، محبوبه کیانی4
1- گروه رادیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه فیزیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، m.ghaderi2049@gmail.com
4- گروه فیزیک پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (2041 مشاهده)
زمینه و هدف: کروناویروس سندروم حاد تنفسی یک بتاکروناویروس با یک رشته RNA است که باعث بروز بیماری کروناویروس 2019  می‌شود. این ویروس باعث پدید آمدن یک همه‌گیری در سطح جهان شده است. این ویروس تازه پدید آمده مسئول بروز پنومونیای حاد و سندروم اختلال حاد تنفسی است. سندروم تنفسی خاورمیانه یک گونه دیگری از کروناویروس است که منشأ آن از عربستان است و باعث یک اپیدمی منطقه‌ای شده است. با وجود برخی شباهت‌های موجود بین کووید19 و سایر بیماری‌های ناشی از کروناویروس، هم‌چنان بعضی از یافته‌های سی‌تی اسکن و بالینی آن ناشناخته باقی مانده است. هدف این مطالعه بررسی تفاوت‌های بیماری کووید19 و مرس در مراحل مختلف بیماری از نظر جنبه‌های بالینی و سی‌تی اسکن است.
 
روش بررسی: برای انجام این مطالعه مروری و به‌منظور شناسایی مقالات مرتبط، در بین پایگاه‌های داده پابمد، گوگل اسکلار، اسکوپوس و Web of Science با کلید واژه‌های " COVID-19"، " MERS-CoV"، " Computed Tomography" و " Chest findings" جست‌ و جو کردیم و 30 مقاله یافت شد. از این تعداد مقالاتی که به زبانی به‌غیر از انگلیسی نگارش شده بود و مقالات مرتبط به سارس را جدا کردیم و در نهایت 21 مقاله باقی ماند.
 
یافته‌ها: در اولین نگاه، کووید19 نسبت به مرس از میزان مرگ بسیار پایین‌تری برخوردار است. میزان مرگ در کرونا 3/2 درصد و در مرس 4/24 درصد است. شایع‌ترین علایم رادیولوژیک یافت شده در کووید19 و مرس عبارتند از: کدورت شیشه‌ مات(GGO)، قوام یافتگی ریه(Consolidation) و GGO پوشانیده شده با قوام یافتگی ریه(Consolidation). تب، سرفه، سردرد و گلودرد نیز شایع‌ترین علایم بالینی این دو بیماری بوده‌اند و در رده‌های بعد تنگی‌نفس و ARDS در بیماران با علایم شدید بیماری دیده می‌شود.
 
نتیجه‌گیری: هیچ‌گونه تفاوت آماری معنی‌داری در میانگین تعداد یافته‌های سی‌تی اسکن قفسه‌سینه بین بیماران کووید19 و مرس به جز در پلورال افیوژن یافت نشده و سایر یافته‌ها از جمله کدورت شیشه مات و نمای سنگ فرشی و سندروم زجر حاد تنفسی بین دو بیماری یکسان بوده است.
 
 
واژه‌های کلیدی: کووید19، مرس، توموگرافی کامپیوتری، یافته‌های قفسه سینه
متن کامل [PDF 1498 kb]   (582 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: راديولوژي
دریافت: 1399/9/16 | پذیرش: 1399/11/11 | انتشار: 1399/11/11



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 25 - شماره 1 ، ویژه نامه کرونا برگشت به فهرست نسخه ها