:: دوره 24، شماره 5 و ضمیمه2 - ( 10-1398 ) ::
جلد 24 شماره 5 و ضمیمه2 صفحات 983-968 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه اثربخشی اصلاح سوگیری شناختی در حالت‌های واقعی و دارونما بر سوگیری توجه و سوگیری گرایشی در سوء‌‌مصرف‌کنندگان مواد افیونی
فهیمه زراعت حرفه1 ، سید محمد حسین موسوی نسب 2، عباس رحمتی1
1- گروه روانشناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران ، hossein.mousavi-nasab@uk.ac.ir
چکیده:   (3379 مشاهده)
زمینه و هدف: ناتوانی در کنترل مصرف مواد مخدر یکی از جنبه­های اصلی وابستگی به مواد است. بخشی از این ناتوانی، ناشی از وجود سوگیری­های شناختی است که در نتیجه تماس مداوم افراد با مواد ایجاد می­شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه اثربخشی اصلاح سوگیری شناختی در حالت­های واقعی و دارونما بر سوگیری توجه و سوگیری گرایشی در سوء­­مصرف­کنندگان مواد افیونی انجام گرفت.
 
روش بررسی: این یک پژوهش شبه آزمایشی و طرح آن از نوع پیش­آزمون‌ـ پس­آزمون با گروه کنترل بود. از بین سوء‌مصرف‌کنندگان مواد افیونی شهر کرمان در سال 1397، 75 نفر به روش هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی و به نسبت مساوی در 3 گروه آزمایش(واقعی)، دارونما و کنترل تقسیم شدند. به منظور اصلاح سوگیری شناختی در دو گروه آزمایش و دارونما، از تکالیف کامپیوتری استفاده شد. این تکالیف شامل تکلیف دات پراب(به منظور اصلاح سوگیری توجه) و تکلیف گرایش اجتناب(به منظور اصلاح سوگیری گرایشی) بودند که در هر جلسه درمانی، هر دو تکلیف به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار گرفتند. در گروه واقعی به مدت 8 جلسه، نسخه واقعی تکالیف کامپیوتری اصلاح سوگیری شناختی ارایه گردید و گروه دارونما نیز به مدت 8 جلسه نسخه دارونمای این تکالیف را دریافت نمودند، اما گروه کنترل هیچ مداخله­ای دریافت نکردند. داده­ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: نتایج نشان داد پس از انجام مداخلات، سوگیری توجه در گروه واقعی (57/38=SD؛ 28/28=M) نسبت به گروه دارونما (36/34=SD؛ 16/0=M) و کنترل(33/73=SD؛ 16/3-=M) کاهش معنی‌داری یافت و درمان اصلاح سوگیری توجه منجر به کاهش سوگیری توجه شد(05/0p)، اما حالت دارونمای این مداخله، تأثیری در کاهش سوگیری توجه نداشت. در سوگیری گرایشی نیز بین گروه واقعی و دارونما نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی‌داری مشاهده شد(05/0p).
 
نتیجه­گیری: نتایج مطالعه حاضر حاکی از اثربخشی مداخله اصلاح سوگیری شناختی در اصلاح سوگیری توجه و سوگیری گرایشی سوء­مصرف­کنندگان مواد افیونی است و می توان از آن به عنوان مداخله­ای ­مکمل و کم هزینه در امر درمان اعتیاد استفاده کرد. 
 
 
واژه‌های کلیدی: سوگیری توجه، سوء­مصرف کنندگان مواد، وابستگی به مواد افیونی
متن کامل [PDF 3798 kb]   (743 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1397/9/28 | پذیرش: 1398/3/13 | انتشار: 1398/10/3



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 5 و ضمیمه2 - ( 10-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها