:: دوره 24، شماره 3 و ضمیمه1 - ( 4-1398 ) ::
جلد 24 شماره 3 و ضمیمه1 صفحات 539-526 برگشت به فهرست نسخه ها
اثربخشی روش درمانی حساسیت‌زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد در شهر یاسوج
سمانه عباسی1 ، علیرضا مارد پور 2
1- گروه روان شناسی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران
2- گروه روان شناسی، واحد یاسوج، دانشگاه آزاد اسلامی، یاسوج، ایران ، ali.mared@yahoo.com
چکیده:   (3286 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: در ایران، طی 20 سال گذشته، میزان رشد سوء مصرف مواد بیش از 3 برابر نرخ رشد جمعیت بوده است. برای مقابله با این معضل، رویکردهای روان درمانی در سال‌های اخیر به تدریج گسترش یافته و یک موضوع مهم در ترک اعتیاد، علت اقدام به ترک اعتیاد است. هدف از پژوهش حاضر تعیین و بررسی اثربخشی حساسیت‌زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد اقدام به ترک در شهر یاسوج بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی[h1] ، جامعه آماری                            دربرگیرنده تمامی‌‌ معتادان در حال ترک بودند که در سال 1397 به مراکز ترک اعتیاد شهر یاسوج مراجعه کرده بودند. نمونه‌ها شامل 30 نفر بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس روش درمانی حساسیت‌زدایی بر روی گروه آزمایش به مدت  5 جلسه 90 دقیقه‌ای و یک بار در هفته اجرا شد و بر روی گروه گواه هیچ‌گونه عمل آزمایشی صورت نگرفت. ابزار  پژوهش شامل پرسشنامه نظم‌جویی شناختی هیجان گرانفسکی بود. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری مانکوا، آنکوا و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.[h2] 
 
یافته‌ها: تحلیل کوواریانس چندمتغیره برای احساس تنهایی(42/14=f) نشان داد بین بیماران گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی‌داری وجود دارد(001/0=p). با توجه به نمرات پس‌آزمون گروه‌های آزمایش و کنترل در این دو متغیر مشخص شد، روش درمانی حساسیت‌زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد موجب تنظیم شناختی هیجان در بیماران معتاد اقدام به ترک گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس‌آزمون شده است. 
 
نتیجه‌گیری: حساسیت‌زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر تنظیم شناختی هیجان، در بیماران معتاد اقدام به ترک در شهر یاسوج مؤثر بود، لذا روان شناسان می‌توانند با آموزش این روش درمانی کوتاه مدت و اجرای آن بر بیماران معتاد اقدام به ترک، نقش اساسی در افزایش سازگاری این افراد، داشته باشند.
 
 

 
واژه‌های کلیدی: حساسیت زدایی، حرکات چشم، تنظیم شناختی هیجان
متن کامل [PDF 176 kb]   (619 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1397/7/16 | پذیرش: 1398/2/24 | انتشار: 1398/4/16



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 3 و ضمیمه1 - ( 4-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها