چکیده
زمینه و هدف: دیابت بیماری شایعی است که میزان قند خون و گلایکه شدن پروتئینها در آن افزایش مییابد. هدف این مطالعه بررسی اثر محافظتی آسپرین بر تخریب ناشی از گلایکهشدن در هموگلوبین انسانی در شرایط دیابتی بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، هموگلوبین استخراج شده از خون افراد سالم در حضور و عدم حضور گلوکز و آسپرین به مدت 5 هفته انکوبه شد. میزان گلایکهشدن هموگلوبین در شرایط مختلف به وسیله بررسی میزان تولید محصولات ناشی از تخریب گروه هم، میزان جا به جایی باند سورت و تعیین وضعیت فیبریلار مشخص شد. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: آسپرین میزان گلایکهشدن هموگلوبین را به میزان 50 درصد کاهش داد. همچنین بررسیهای انجام شده با استفاده از جا به جایی باند سورت و وضیعت فیبریلار نشانگر کاهش چشمگیر میزان گلایکهشدن پروتئین در حضور آسپرین بود.
نتیجهگیری: آسپرین احتمالاً از طریق استیلاسیون گروههای آمین موجود در هموگلوبین مانع از گلایکهشدن آن در حضور گلوکز و در نتیجه کاهش عوارض جانبی دیابت بر پروتئینها میشود.
واژههای کلیدی: دیابت، گلایکهشدن، هموگلوبین، آسپرین
Divsalar A, Behroozi J, Saboury A, Poursasan N. Preservative effects of Aspirin on Human Hemoglobin glycation in Diabetic Condition. armaghanj 2013; 18 (6) :453-462 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-227-fa.html
دیوسالار عادله، بهروزی جواد، صبوری علی اکبر، پور ساسان نجمه. اثر محافظتی آسپرین بر تخریب ناشی از گلایکیشن در هموگلوبین انسانی در شرایط دیابتی. ارمغان دانش. 1392; 18 (6) :453-462