:: دوره 21، شماره 4 - ( 4-1395 ) ::
جلد 21 شماره 4 صفحات 381-372 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی روش بررسی اتصال سلولی پروتئین‌ها بر پایه الایزا قابل استفاده در ژن‌درمانی برون ت
ابراهیم حسینی1 ، سیدیونس حسینی2 ، طیبه هاشم‌پور3 ، محمدرضا فتاحی4 ، مجید صادقی‌زاده 5
1- گروه ژنتیک مولکولی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران،
2- گروه ویروس شناسی و باکتری شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- مرکز تحقیقات عفونی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران،
4- مرکز تحقیقات کبد و گوارش، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
5- گروه ژنتیک مولکولی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران، ، sadeghma@modares.ac.ir
چکیده:   (4485 مشاهده)

زمینه و هدف: یکی از راهکارهای بهبود ژن درمانی، هدفمند کردن ژن، درمانگر می­باشد. افزودن توالی­های کد کننده پپتیدها و یا پروتئین­های با گرایش بالا به سلول­های هدف ژن­ درمانگر کد کننده پروتئین ترشحی، از جمله این روش­ها محسوب می­شود. با این وجود ارزیابی کارآمدی چنین تغییراتی در هدفمندسازی محصول ژن با روش­های معمول بررسی اتصال سلولی پروتئین­های درمانگر تولید شده در سیستم پروکاریوتی، به طور مستقیم امکان‌پذیر نیست. هدف از این مطالعه طراحی روشی بر مبنای آزمون الیزا برای بررسی اتصال سلولی پروتئین­­­های حاصل از ژن درمانی بود.

مواد و روش­ها: به منظور هدفمندسازی ژن درمان‌گر Mda-7، با روش مهندسی ژنتیک، توالی کد کننده پپتید RGD4C، که گرایش زیادی به اینتگرین­های سطحی سلول­های سرطانی دارد، را درست بعد از توالی پپتید نشانه مصنوعی و در ناحیه کد کننده انتهای آمین پروتئین تعبیه کردیم. سپس این cDNA تغییر یافته و cDNA بدون تغییر در ناقل بیانی یوکاریوتی pCDNA3.1 همسان­سازی شد. ناقل­ها در رده سلولی HEK-293 ترانسفکت شدند. سپس میزان بیان Mda-7 ترشح شده در محیط کشت سلول­ها با آزمون الیزا سنجیده شد. پس از همسان­ کردن غلظت پروتئینMda-7  و RGD.Mda-7 در محیط­های کشت سلول­های ترانسفکت شده، از آنها به عنوان منبع این پروتئین­ها استفاده شد. کاهش غلظت محصول این ژن­ها دو ساعت پس از مجاورت با رده­های سلولی داری اینتگرین­  HepG2، M21 و فاقد اینتگرین Saos-2 با روش الیزا بررسی و مقایسه شد. این آزمایش سه مرتبه به طور مستقل انجام گرفت. داده‌ها با استفاده از آزمون آماری تی تست تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: بررسی آماری نتایج، حاکی از این بود که محصول ژن RGD.Mda-7 نسبت به محصول ژن Mda-7 جهت اتصال به سلول‌های دارای اینتگرین  HepG2 و M21 به طور معنی­داری گرایش بیشتری دارد، در حالی که جهت اتصال به رده سلولی فاقد اینتگرین Saos-2 تفاوت معنی‌داری نداشتند.

بحث: به نظر می­رسد روش طراحی شده در این تحقیق، راه­کار مناسبی جهت ارزیابی اتصال سلولی پروتئین­ها در کاربردهای ژن درمانی باشد.

واژه‌های کلیدی: سنجش اتصال سلولی، الیزا، RGD.Mda-7، RGD
متن کامل [PDF 354 kb]   (1743 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/4/23 | پذیرش: 1395/4/23 | انتشار: 1395/4/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 4 - ( 4-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها