:: دوره 21، شماره 5 - ( 5-1395 ) ::
جلد 21 شماره 5 صفحات 454-446 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر عصاره هیدروالکلی تخم شوید بر پروفایل چربی در موش‌های صحرایی نر دیابتی
محبوبه عسکری1 ، حسین نظری 2، شمس الدین رحیمی زاده3 ، حسین صادقی منصورخانی4 ، نورالله دانش پایه4
1- گروه فیزیولوژی ورزشی، علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد ، شیراز، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه مازندران، مازنداران، ایران، ، knazari66@yahoo.com
3- 3گروه، فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
4- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
چکیده:   (5879 مشاهده)

زمینه و هدف: امروزه دیابت شیوع بالایی در جوامع مختلف دارد و هایپرلیپیدمی یکی از پیامدهای مهم و مؤثر در پیشرفت عوارض ناشی از این بیماری می‌باشد. بنابراین یافتن دارویی که بدون تأثیر مضر بر سطح قند خون بتواند هایپرلیپیدمی را کاهش دهد همواره مورد تحقیق بوده است. شوید با نام علمی Anethum graveolens گیاهی از خانواده چتریان بوده که برخی مطالعه‌ها بیانگر اثرات مفید اندام هوایی آن بر سطح چربی در بالین و حیوانات  آزمایشگاهی می‌باشد. مطالعه‌ای در مورد تأثیر  عصاره دانه گیاه شوید بر سطح چربی خون یافت نشد، لذا هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی تخم شوید بر پروفایل چربی در موش‌های صحرایی نر دیابتی شده بود.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 24 موش صحرایی با محدوده وزنی 200 تا 250 گرم به طور تصادفی به 3 گروه هشت تایی شامل؛ گروه نرمال، گروه دیابتی شده (دریافت کننده نرمال سالین) و گروه دیابتی شده ( دریافت کننده عصاره هیدروالکلی تخم شوید 100 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن حیوان) تقسیم شدند. جهت القاء دیابت، موش­های صحرایی استرپتوزوسین و بادوز50 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن حیوان به صورت داخل صفاقی تزریق شد.  پس از چهار هفته خون‌گیری از موش­ها جهت اندازه‌گیری LDL، HDL و تری­گلیسرید به عمل آمد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون آماری آنالیر واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

یافته ­ها: دیابتی شدن باعث افزایش معنی دار غلطت سرمی LDL و تری گلیسرید در مقایسه با گروه نرمال شد(001/0=­p)، ولی تأثیری بر سطح HDL نداشت. تجویز خوراکی عصاره تخم شوید با دوز100 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن حیوان  باعث کاهش معنی دار  غلطت سرمی LDL در مقایسه با گروه دیابت شد(001/0=­p). هم‌چنین مقادیر سرمی تری­گلیسرید نیز پس از مصرف 4 هفته‌ای عصاره تخم شوید در گروه دریافت کننده عصاره، در مقایسه با گروه دیابتی شده، کاهش معنی‌داری یافت(001/0=p). عصاره تخم شوید تأثیری بر سطح سرمی HDL در مقایسه با گروه دیابتی شده، نداشت(54/0=p).

نتیجه­ گیری: عصاره هیدروالکلی تخم شوید اثرات کاهنده‌ای بر سطح LDL و تری­گلیسرید در موش صحرایی دیابتی شده دارد. بنابراین به نظر می‌رسد عصاره دانه شوید می­تواند از طریق کاهش سطح چربی خون عوارض قلبی‌ـ عروقی ناشی از دیابت را کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: تری­گلیسرید، دیابت، تخم شوید، رت
متن کامل [PDF 181 kb]   (1780 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1395/2/9 | پذیرش: 1395/4/17 | انتشار: 1395/5/9


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 5 - ( 5-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها