زمینه و هدف: امروزه دیابت شیوع بالایی در جوامع مختلف دارد و هایپرلیپیدمی یکی از پیامدهای مهم و مؤثر در پیشرفت عوارض ناشی از این بیماری میباشد. بنابراین یافتن دارویی که بدون تأثیر مضر بر سطح قند خون بتواند هایپرلیپیدمی را کاهش دهد همواره مورد تحقیق بوده است. شوید با نام علمی Anethum graveolens گیاهی از خانواده چتریان بوده که برخی مطالعهها بیانگر اثرات مفید اندام هوایی آن بر سطح چربی در بالین و حیوانات آزمایشگاهی میباشد. مطالعهای در مورد تأثیر عصاره دانه گیاه شوید بر سطح چربی خون یافت نشد، لذا هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی تخم شوید بر پروفایل چربی در موشهای صحرایی نر دیابتی شده بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی 24 موش صحرایی با محدوده وزنی 200 تا 250 گرم به طور تصادفی به 3 گروه هشت تایی شامل؛ گروه نرمال، گروه دیابتی شده (دریافت کننده نرمال سالین) و گروه دیابتی شده ( دریافت کننده عصاره هیدروالکلی تخم شوید 100 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن حیوان) تقسیم شدند. جهت القاء دیابت، موشهای صحرایی استرپتوزوسین و بادوز50 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن حیوان به صورت داخل صفاقی تزریق شد. پس از چهار هفته خونگیری از موشها جهت اندازهگیری LDL، HDL و تریگلیسرید به عمل آمد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون آماری آنالیر واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: دیابتی شدن باعث افزایش معنی دار غلطت سرمی LDL و تری گلیسرید در مقایسه با گروه نرمال شد(001/0=p)، ولی تأثیری بر سطح HDL نداشت. تجویز خوراکی عصاره تخم شوید با دوز100 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن حیوان باعث کاهش معنی دار غلطت سرمی LDL در مقایسه با گروه دیابت شد(001/0=p). همچنین مقادیر سرمی تریگلیسرید نیز پس از مصرف 4 هفتهای عصاره تخم شوید در گروه دریافت کننده عصاره، در مقایسه با گروه دیابتی شده، کاهش معنیداری یافت(001/0=p). عصاره تخم شوید تأثیری بر سطح سرمی HDL در مقایسه با گروه دیابتی شده، نداشت(54/0=p).
نتیجه گیری: عصاره هیدروالکلی تخم شوید اثرات کاهندهای بر سطح LDL و تریگلیسرید در موش صحرایی دیابتی شده دارد. بنابراین به نظر میرسد عصاره دانه شوید میتواند از طریق کاهش سطح چربی خون عوارض قلبیـ عروقی ناشی از دیابت را کاهش دهد.
|