:: دوره 19، شماره 9 - ( 9-1393 ) ::
جلد 19 شماره 9 صفحات 773-759 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر ویتامینE وC در جلوگیری از سمیت عصبی سرب در حافظه فضایی موش صحرایی نر نژاد ویستار
حدیثه قره باغی 1، ایرج صالحی2 ، سیامک شهیدی2
1- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ، همدان ، ایران ، h.gharehbaghi@yahoo.com
2- 2مرکز تحقیقات فیزیولوژی اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی همدان
چکیده:   (4626 مشاهده)
زمینه و هدف: استرس اکسیداتیو یکی از مکانیسم‌های مولکولی احتمالی در سمیت عصبی با واسطه سرب است و از طرف دیگر ویتامین های E و C دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی می‌باشند. هدف این مطالعه بررسی اثر محافظتی این دو ویتامین بر اثرات ناشی از سمیت سرب بر قابلیت یادگیری بود. ‌‌ روش بررسی: این مطالعه تجربی ـ آزمایشگاهی بر روی 32 سر موش نر نژاد ویستار در گروه‌های یکسان 8 تایی شامل گروه کنترل بدون دریافت سرب و ویتامین، گروه دریافت کننده آب دارای سرب (2/0 درصد)، گروه دریافت کننده آب دارای سرب به همراه ویتامین C و گروه دریافت کننده آب دارای سرب به همراه ویتامین E انجام شد. مواد به صورت روزانه به وسیله گاواژ و به مدت 3 ماه توسط موش‌ها مورد استفاده قرار گرفتند. برای بررسی حافظه فضایی از دستگاه ماز آبی موریس استفاده شد. شاخص‌های یادگیری و حافظه فضایی به روش آنالیز واریانس بررسی شد. یافته: زمان طی شده برای یافتن سکو (ثانیه) در مرحله آموزش در گروه های سرب همراه با ویتامینE و سرب همراه با ویتامین C کمتر از گروه سرب بود. هم‌چنین در تست به خاطرآوری و تست حافظه کاری هم گروه‌های سرب همراه با ویتامین E و سرب همراه با ویتامینC ، تفاوت معنی‌داری را به ترتیب در درصد زمان طی شده در ربع هدف و میانگین زمان طی شده برای یافتن سکو (ثانیه) در روز چهارم با گروه سرب داشتند(05/0p<). نتیجه‌گیری: قرار گرفتن در معرض سرب باعث کاهش یادگیری و حافظه فضایی می‌شود و استفاده هم‌زمان سرب و ویتامین C و هم‌چنین سرب و ویتامینE اثرات مخرب سرب بر حافظه فضایی را کاهش می‌دهد .
واژه‌های کلیدی: سرب، ویتامین E، ویتامین C، حافظه و یادگیری، رت
متن کامل [PDF 377 kb]   (1259 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/25 | پذیرش: 1393/12/25 | انتشار: 1393/12/25


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 9 - ( 9-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها