صدیقه پایدار1 ، غلامعلی جلودار1 ، جمشید محمدی 2
1- گروه فیزیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، J_mohammadi2005@yahoo.com
زمینه و هدف: اثرات درمانی گیاهان دارویی سنتی در طب سنتی برای بسیاری از بیماری‌ها نشان داده شده است. مطالعه‌هانشان داده که بعضی از گیاهان خانواده تریپدال سبب کاهش قند خون می‌شوند، ولی در مورد گیاه خرگریو اطلاعات کمی در دسترس است. هدف از مطالعه حاضر اثر تجویز خوراکی عصاره هیدروالکلی گیاه خرگریو بر پارامترهای لیپید‌ی سرم و گلوکز خون موش‌های صحرایی دیابتی بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی از 40 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگ داولی در 5 گروه هشت‌تایی استفاده شد. گروه اول(شاهد سالم) روزانه آب مقطر دریافت می‌کردند، گروه دوم (شاهد تحت درمان)روزانه به میزان 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره گیاه خرگریو دریافت نمودند. گروه سوم تا پنجم گروه‌های دیابتی بودند که گروه سوم به عنوان شاهد دیابتی روزانه آب مقطر دریافت می‌نمودند و گروه های چهارم و پنجم دیابتی تحت درمان 1و 2 روزانه به ترتیب 50 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره خرگریو دریافت نمودند. میزان وزن و گلوگز ناشتا به صورت هفتگی اندازه‌گیری و ثبت گردید. در پایان روز 21 دوره آزمایش، نمونه خون از قلب جمع‌آوری و جهت اندازه‌گیری گلوکز و شاخص‌های لیپیدی سرم (کلسترول تام، تری گلیسرید، HDL-c، LDL-c) مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج حاصله نشان داد که عصاره هیدروالکلی گیاه خرگریو سبب افزایش معنی‌دار میانگین وزن در گروه‌های دیابتی تحت درمان نسبت به شاهد دیابتی پس از 21 روز و کاهش معنی دار گلوکز در گروه تحت درمان 2 گردید. هم‌چنین عصاره این گیاه توانست باعث کاهش معنی‌دار سطح کلسترول تام و تری‌گلیسیرید به صورت وابسته به دوز در پایان دوره آزمایش در گروه‌های دیابتی تحت درمان گردید. نتیجه‌گیری: بهبود لیپیدهای سرم و گلوکز ممکن است به واسطه افزایش ترشح انسولین از پانکراس، آزاد شدن انسولین از باندهای انسولینی و یا افزایش حساسیت گیرنده‌ها به انسولین باشد. هم‌چنین ممکن است خاصیت آنتی‌اکسیدانی گیاه سبب بهبود عملکرد پانکراس شده باشد.
واژه‌های کلیدی: دیابت ملیتوس، خرگریو، لیپیدهای خون، موش صحرایی
دریافت: 1394/4/14 | پذیرش: 1394/4/14 | انتشار: 1394/4/14

Paydar S, Jelodar G, Mohammadi J. The Effect of Hydroalcoholic Extract of Nectaroscordum Tripedale on Biochemical Factors in Diabetic Rats. armaghanj 2015; 20 (5) :404-415

پایدار صدیقه، جلودار غلامعلی، محمدی جمشید. اثر عصاره هیدروالکلی گیاه خرگریو بر میزان گلوکز و لیپیدهای خون در موش‌های صحرایی دیابتی. ارمغان دانش. 1394; 20 (5) :404-415