Armaghane Danesh
ارمغان دانش
armaghanj
Medical Sciences
http://armaghanj.yums.ac.ir
1
admin
1728-6506
1728-6514
10.61186/armaghanj
en
jalali
1397
1
1
gregorian
2018
4
1
23
1
online
1
fulltext
fa
سنجش سواد تغذیه ای معلمان ابتدایی شهر یاسوج: یک مطالعه مقطعی
Measuring Nutritional Literacy in Elementary School Teachers in Yasuj: A Cross-Sectional Study
آموزش بهداشت
Educational health
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">زمینه و هدف: </span></span></span></strong><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">سواد تغذیهای </span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">ظرفیت افراد برای کسب، درک و ارزیابی اطلاعات تغذیهای برای تصمیمگیری مناسب در زمینه تغذیه میباشد. </span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">این پژوهش با هدف سنجش سواد تغذیهای معلمان ابتدایی شهر یاسوج طراحی و اجرا شده است. </span></span></span><br>
<br>
<strong><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">روش بررسی:</span></span></span></strong><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;"> این مطالعه مقطعی شامل دو بخش بومیسازی ابزار سنجش سواد تغذیهای که در کشور ترکیه تدوین شده و همچنین سنجش سواد تغذیهای در معلمان ابتدایی شهر یاسوج است. ابزار منتخب با روش ترجمه ـ بازترجمه و دریافت و اعمال نظرات متخصصان حوزه رفتارهای تغذیهای درباره ساختار و محتوای پرسشنامه و سپس اطمینان از پایایی آن برای استفاده در جامعه ایرانی بومیسازی شد. دادههای مرتبط با سواد تغذیهای در یک گروه 110 نفره از معلمان ابتدایی شهر یاسوج که با روش نمونهگیری طبقهای چند مرحلهای انتخاب شده بودند، از طریق تکمیل پرسشنامه خودایفا جمعآوری شد و سپس با کمک آمارههای توصیفی و تحلیلی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.</span></span></span><br>
<br>
<strong><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">یافتهها:</span></span></span></strong><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;"> ابزار سنجش سواد تغذیهای بومیسازی شده دارای 35 گویه و ضریب آلفای کرونباخ آن 73/0 به دست آمد. میانگین و انحراف معیار امتیاز کسب شده معلمان از ابزار سنجش سواد تغذیهای 2/3</span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">±</span></span></span><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">14/27 به دست آمد که نشان داد 7/22 درصد از معلمان مورد مطالعه سواد تغذیهای ناکافی داشتند. معلمان با سابقه کار کمتر و تحصیلات بیشتر سطح بالاتری از سواد تغذیهای داشتند. کمترین درصد پاسخهای صحیح مربوط به بخش مهارت تعیین واحدهای غذایی، انجام محاسبات و خواندن برچسب های غذایی بود.</span></span></span><br>
<br>
<strong><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">نتیجهگیری: </span></span></span></strong><span style="font-size: 10pt;"><span style="font-family: yagut;"><span style="color: black;">اکثر معلمان مورد مطالعه از سواد تغذیهای کافی برخوردار بودند، ولی نقص در سه بخش مهارت تعیین واحدهای غذایی، انجام محاسبات و خواندن برچسبهای غذایی، نشانگر لزوم توجه به این اجزا در طراحی و اجرای برنامههای بهبود تغذیه است.</span></span></span><br>
<br>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><b><span style="color: black; font-family:;">Background & Aim:</span></b><span style="color: black; font-family:;"> </span><span style="color: black; font-family:;">Nutritional literacy is the capacity of people to gain, understand and evaluate nutritional information for proper nutrition decision making. This research has been designed and implemented to measure the nutritional literacy of primary school teachers in Yasuj</span></p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><span style="color: black; font-family:;"> </span></p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><b><span style="color: black; font-family:;"><font size="3">Methods: </font></span></b><span style="color: black; font-family:;">This cross-sectional study was performed on two parts of the nationalization of the Nutrition Literacy Instrument developed in Turkey, as well as nutritional literacy assessment in elementary school teachers in Yasuj. The selected instrument was localized using translate translation method and receiving and applying opinions of nutritionists specialist on the structure and content of the questionnaire, and then ensuring its reliability for use in Iranian society. Nutritional literacy data were collected from a group of 110 elementary teachers in Yasouj who were selected by multi-stage cluster sampling through a self-administered questionnaire and then analyzed by descriptive and analytical statistics.</span></p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><b><span style="color: black; font-family:;"> </span></b></p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><b><span style="color: black; font-family:;">R</span></b><span style="color: black; font-family:;">esults: The localized nutritional literacy tool had 35 items and the Cronbach's alpha coefficient was 0.73. Mean and standard deviation of teacher's score from the nutritional literacy tool was 27.14 ± 3.2, which indicated that 22.7% of teachers had inadequate nutritional literacy. Teachers with fewer years of work and higher education had a higher level of nutritional literacy. The lowest percentages of responses were related to the skill of determining food units, doing calculations and reading food labels.</span></p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><b><span style="color: black; font-family:;"><font size="3"> </font></span></b></p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><b><span style="color: black; font-family:;">Conclusions:</span></b><span style="color: black; font-family:;"> </span><span style="color: black; font-family:;">Majority of the teachers studied had sufficient nutritional literacy, but defect in three parts of the skill of determining food units, doing calculations and reading food labels indicates the need to pay attention to these components in the design and implementation of nutrition improvement programs.</span></p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><b><span style="color: black; font-family:;"> </span></b></p>
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt; text-align: justify; line-height: normal;"><b><span style="color: black; font-family:;"> </span></b></p>
سواد تغذیه ای, معلمان, سنجش
Nutritional literacy, Teachers, Measuring
124
133
http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1260-1&slc_lang=fa&sid=1
M
Hemati
مهناز
همتی
m_hemati90@yahoo.com
100319475328460019091
100319475328460019091
No
Social Determinants of Health Research Center, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
M
Akbartabar Toori
مهدی
اکبرتبارطوری
m_akbartabar@yahoo.co.uk
100319475328460019092
100319475328460019092
No
Department of Nutrition, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
M
Shams
محسن
شمس
moshaisf@yahoo.com
100319475328460019093
100319475328460019093
Yes
Social Determinants of Health Research Center, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
A
Behroozpour
افسانه
بهروزپور
af.behroozi@yahoo.com
100319475328460019094
100319475328460019094
No
Social Determinants of Health Research Center, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
A
Rezaei
عباس
رضایی
rezaeeabbas1993@yahoo.com
100319475328460019095
100319475328460019095
No
Department of Nutrition, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران