Armaghane Danesh
ارمغان دانش
armaghanj
Medical Sciences
http://armaghanj.yums.ac.ir
1
admin
1728-6506
1728-6514
10.61186/armaghanj
en
jalali
1395
5
1
gregorian
2016
8
1
21
5
online
1
fulltext
fa
تأثیر عصاره هیدروالکلی تخم شوید بر پروفایل چربی در موشهای صحرایی نر دیابتی
The Effect of the Hydroalcoholic Extract of Dill ( Anethum graveolens( Seed on Lipid Profile in Diabetic Male Rats
تغذیه
Nutrition
پژوهشي
Research
<p dir="RTL"><strong>زمینه و هدف</strong>: امروزه دیابت شیوع بالایی در جوامع مختلف دارد و هایپرلیپیدمی یکی از پیامدهای مهم و مؤثر در پیشرفت عوارض ناشی از این بیماری میباشد. بنابراین یافتن دارویی که بدون تأثیر مضر بر سطح قند خون بتواند هایپرلیپیدمی را کاهش دهد همواره مورد تحقیق بوده است. شوید با نام علمی <span dir="LTR">Anethum</span> <span dir="LTR">graveolens</span> گیاهی از خانواده چتریان بوده که برخی مطالعهها بیانگر اثرات مفید اندام هوایی آن بر سطح چربی در بالین و حیوانات آزمایشگاهی میباشد. مطالعهای در مورد تأثیر عصاره دانه گیاه شوید بر سطح چربی خون یافت نشد، لذا هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی تخم شوید بر پروفایل چربی در موشهای صحرایی نر دیابتی شده بود.</p>
<p dir="RTL"></p>
<p dir="RTL"><strong>روش بررسی:</strong> در این مطالعه تجربی 24 موش صحرایی با محدوده وزنی 200 تا 250 گرم به طور تصادفی به 3 گروه هشت تایی شامل؛ گروه نرمال، گروه دیابتی شده (دریافت کننده نرمال سالین) و گروه دیابتی شده ( دریافت کننده عصاره هیدروالکلی تخم شوید 100 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن حیوان) تقسیم شدند. جهت القاء دیابت، موش­های صحرایی استرپتوزوسین و بادوز50 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن حیوان به صورت داخل صفاقی تزریق شد. پس از چهار هفته خونگیری از موش­ها جهت اندازهگیری <span dir="LTR">LDL</span>، <span dir="LTR">HDL</span> و تری­گلیسرید به عمل آمد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون آماری آنالیر واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.</p>
<p dir="RTL"></p>
<p dir="RTL"><strong>یافته ­ها:<a name="OLE_LINK132"></a> </strong>دیابتی شدن باعث افزایش معنی دار غلطت سرمی <span dir="LTR">LDL</span> و تری گلیسرید در مقایسه با گروه نرمال شد(001/0=­<span dir="LTR">p</span>)، ولی تأثیری بر سطح <span dir="LTR">HDL</span> نداشت. تجویز خوراکی عصاره تخم شوید با دوز100 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن حیوان باعث کاهش معنی دار غلطت سرمی<a name="OLE_LINK145"></a> <span dir="LTR">LDL</span> در مقایسه با گروه دیابت شد(001/0=­<span dir="LTR">p</span>). همچنین مقادیر سرمی تری­گلیسرید نیز پس از مصرف 4 هفتهای عصاره تخم شوید در گروه دریافت کننده عصاره، در مقایسه با گروه دیابتی شده، کاهش معنیداری یافت(001/0=<span dir="LTR">p</span>). عصاره تخم شوید تأثیری بر سطح سرمی <span dir="LTR">HDL</span> در مقایسه با گروه دیابتی شده، نداشت(54/0=<span dir="LTR">p</span>).</p>
<p dir="RTL"></p>
<p dir="RTL"><strong>نتیجه­ گیری:</strong> عصاره هیدروالکلی تخم شوید اثرات کاهندهای بر سطح <span dir="LTR">LDL</span> و تری­گلیسرید در موش صحرایی دیابتی شده دارد. بنابراین به نظر میرسد عصاره دانه شوید می­تواند از طریق کاهش سطح چربی خون عوارض قلبیـ عروقی ناشی از دیابت را کاهش دهد.</p>
<p dir="RTL"></p>
<p dir="RTL"></p>
<p><strong>Background & aim</strong>: Nowadays, Diabetes is prevalent in different societies, and hyperlipidemia is one of the important outcomes and effective in the development of complications from this disease. Therefore, finding a medication to reduce hyperlipidemia without an adverse effects on blood sugar levels has always been investigated. Some studies have been reported the beneficial effects of the aerial parts of<em> Anethum graveolens</em> on lipid levels in the clinical and animal models. As there is no study on the effect of dill seed extract on blood lipid levels in diabetic rats; the aim of this study was to evaluate the effect of the dill seed extract on lipid profile in diabetic rats.</p>
<p></p>
<p><strong>Methods</strong>: In this experimental study, 24 rats with a weight range of 200 to 250 g were randomly divided into three groups of eight, including normal group, diabetic group (received normal saline) and diabetic group (received seed extract to 100 mg /kg). To induce diabetes, the rats were received streptozocin (50 mg /kg,) intraperitoneally. The dill seed extract was given for four weeks and then the blood samples were collected to measure LDL, HDL and triglyceride. The differences between the control and treatment groups were tested by one-way analyses of variance (ANOVA) followed by the Tukey post-hoc test.</p>
<p></p>
<p><strong>Results:</strong> Induction of diabetes significantly increased the serum concentration of LDL and triglycerides compared with the control group (p=0.001), but no effect was seen on HDL levels. Dill Oral administration of seed extract-dose (100 mg/kg) animal serum concentration of LDL significantly reduced in comparison with diabetic group (p=0.001). The triglyceride serum levels was significantly reduced compared to diabetic group after 4 weeks administration of dill seed extract (p<0.001), but no effect was observed on HDL in comparison to diabetic group (p=0.54).</p>
<p></p>
<p><strong>Conclusion</strong>: The results showed that the dill seed extract was able to reduce the serum levels of LDL and triglyceride in the diabetic rats. So it seems that this extract can reduce cardiovascular complications of diabetes through reducing the blood lipid profile.</p>
<p></p>
<p></p>
تریگلیسرید, دیابت, تخم شوید, رت
LDL, HDL, triglycerides, diabetes, Dill seeds, Rats
446
454
http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-423-2&slc_lang=fa&sid=1
M
Askari
محبوبه
عسکری
100319475328460010209
100319475328460010209
No
1Department of Physical Education and Sports Sciences, Islamic Azad University, Fars Science and Research Branch, Shiraz, Iran
گروه فیزیولوژی ورزشی، علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد ، شیراز، ایران
H
Nazari
حسین
نظری
knazari66@yahoo.com
100319475328460010210
100319475328460010210
Yes
Department of Physical Education and Sports Sciences, University of Mazandaran, Mazandaran, Iran,
گروه فیزیولوژی ورزشی دانشگاه مازندران، مازنداران، ایران،
SH
Rahimizadeh
شمس الدین
رحیمی زاده
100319475328460010211
100319475328460010211
No
Department of Physical Education and Sports Sciences, Shiraz University, Shiraz, Iran,
3گروه، فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
H
Sadeghimansorkhani
حسین
صادقی منصورخانی
100319475328460010212
100319475328460010212
No
4Medicinal Plants Research Center, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
NA
Daneshpayeh
نورالله
دانش پایه
100319475328460010213
100319475328460010213
No
4Medicinal Plants Research Center, Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی،دانشگاه علوم پزشکی یاسوج