۸ نتیجه برای شیخ
دکتر ملیحه عراقچیان، محمدرضا صفری، دکتر نسرین شیخ، دکتر فاطمه زراعتی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده
چکیده :
مقدمه و هدف: بیماریهای قلبیـ عروقی یکی از علل اصلی مرگ و میر در اکثر کشورها میباشد. عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد و پیشرفت آن دخیل هستند. از مهمترین عوامل خطر شناخته شده، بالا بودن سطح لیپوپروتئین با دانسیته پایین و پایین بودن سطح لیپوپروتئین با دانسیته بالا می باشد. ارتباط مستقیمی بین این عوامل و رژیم غذایی وجود دارد. در سالهای اخیر مصرف فروکتوز افزایش پیدا کرده است. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر مصرف کوتاه مدت فروکتوز بر روی لیپیدهای پلاسما در موش صحرایی نر می باشد.
مواد و روش ها: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که در گروه فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال ۱۳۸۴ انجام گرفته است. در این پژوهش تعداد ۳۰ سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با وزن۳۰۰ ـ ۲۵۰ گرم مورد بررسی قرار گرفتند. موشها به طور تصادفی به دو گروه ۱۵ تایی تقسیم و از غذای کنترل شده استفاده نمودند. گروه آزمایش به مدت ۲ هفته به جای آب آشامیدنی از محلول ۱۰ درصد فروکتوز استفاده کردند. غلظت پلاسمایی تری گلیسرید، کلسترول، لیپوپروتئین با دانسیته پایین و لیپوپروتئین با دانسیته بالا در روزهای اول و پانزدهم اندازهگیری گردید. دادههـــــای جمعآوری شده با نرمافزار SPSS و آزمون تی دانشجویی تحلیل گردیدند.
یافته ها: غلظت تریگلیسرید و کلسترول در روز پانزدهم اختلاف معنی داری با روز اول نداشت، در حالی که غلظت پلاسمایی لیپوپروتئین با دانسیته پایین و لیپوپروتئین با دانسیته بالا اختلاف معنی دار داشت (۰۵/۰p<). نسبت لیپوپروتئین با دانسیته پایین به لیپوپروتئین با دانسیته بالا، کلسترول به لیپوپروتئین با دانسیته بالا و تریگلیسرید به لیپوپروتئین با دانسیته بالا در روز پانزدهم اختلاف معنی داری با روز اول داشت (۰۵/۰p<).
نتیجه گیری: بر اساس یافته های فوق، مصرف کوتاه مدت فروکتوز می تواند موجب افزایش فاکتورهای خطر مرتبط با بیماری کرونر قلب گردد.
واژههای کلیدی: فروکتوز، لیپیدهای پلاسما، موش صحرایی
دکتر ایرج امیری، دکتر رضا محمودی، دکتر هوشنگ بابالحوائجی، دکتر نسرین شیخ، رضوان نجفی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
چکیده:
مقدمه و هدف: مطالعات نشان دادهاند که برخی از عوامل محیطی و تغذیهای میتوانند با ایجاد اثرات منفی بر روی اسپرماتوژنز منجر به ناباروری مرد گردند. کارنیتین از عواملی است که نقش مهمی در تحرک اسپرم دارد، لذا کمبود آن میتواند قدرت باروری مرد را کاهش دهد. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر تجویز خوراکی ۷۵۰ میلیگرم کارنیتین در روز بر پارامترهای اسپرم مردان مبتلا به آستنواسپرمی با علت ناشناخته بود.
مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی به صورت قبل و بعد در مرکز ناباروری فاطمیه همدان در سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۶ بر روی ۴۰ بیمار مبتلا به آستنواسپرمی تحت درمان با ۷۵۰ میلیگرم کارنیتین در روز با روش نمونهگیری تصادفی انجام شد و نمونه اسپرمهای آنها قبل و پس از درمان از نظر پارامترهای اسپرم بررسی شد. دادههای جمعآوری شده با استفاد از نرمافزار SPSS و آزمون تی زوجی آنالیز گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که درمان با کارنیتین به طور معنیداری موجب افزایش تعداد کل اسپرمها و بهبود مورفولوژی آنها و نیز افزایش معنیدار تحرک کلی و حرکت پیشرونده سریع اسپرمهای افراد تحت درمان میگردد(۰۵/۰p<).
نتیجهگیری: مصرف کارنیتین به مقدار ۷۵۰ میلیگرم در روز باعث بهبود برخی از پارامترهای اسپرم نظیر تعداد، مورفولوژی و تحرک اسپرمها در مردان نابارور میشود .
واژههای کلیدی: کارنیتین، ناباروری مرد، آستنواسپرمی
شریف مراغی، محمد جعفر یدید، مرجان شیخی، سیدمحمود لطیفی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: توکسوپلاسموز یک عفونت انگلی مشترک بین انسان و حیوانات است و دارای گستردگی جغرافیایی وسیعی در سطح جهان میباشد. هدف این مطالعه تعیین فراوانی آنتیبادیهای ضد توکسوپلاسما در دانشجویان دختر رشته مامایی و پرستاری بود.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۰, ۲۴۰ دانشجو به صورت تصادفی انتخاب شدند و از هر نفر ۵ میلیلیتر خون گرفته شد. پس از سانتریفیوژ سرم آنها جهت یافتن آنتیبادیهای ضد توکسوپلاسما به روش الایزا مورد بررسی قرار گرفت. دادهها با آزمون آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: فراوانی آنتیبادیهای ضد توکسوپلاسمای IgG وIgM در کل دانشجویان به ترتیب ۶۷/۱۱ و ۰۸/۱۲ درصد بود. این آنتیبادیها در دختران رشته مامایی به ترتیب ۶۷/۱۱ و ۸۴/۱۰ در صد و در دختران رشته پرستاری به ترتیب ۶۷/۱۱ و ۳۳/۱۳ در صد به دست آمد. ۷ مورد (۹۲/۲ درصد) از نظر IgG و IgM مثبت بودند و دو مورد IgG مثبت و IgM در حد مرزی بود. بین مثبت بودن آنتیبادیها و عواملی مانند؛ آب آشامیدنی مصرفی, مصرف فراوردههای گوشتی, مصرف سبزیجات و نگهداری گربه ارتباط معنیداری مشاهده نشد(۰۵/۰
محمد محمدی، رحمان شیخ هادی سیرویی، امیر گرافر، کیانوش زهراکار، مجمد شاکرمی، رضا داورنیا،
دوره ۲۱، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: فرسودگی زناشویی یکی از پدیدههایی است که زوجهای بسیاری درگیر آن هستند و از دلایل اصلی طلاق عاطفی بوده و در صورت عدم چاره اندیشی و درمان آن، زمینه را برای طلاق رسمیزوجین فراهم میکند. زوج درمانی ـ شناختی رفتاری یکی از رویکردهای مطرح در حوزه زوج درمانی است که کارایی آن در حل بسیاری از مشکلات زناشویی به اثبات رسیده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر زوج درمانی شناختی رفتاری به شیوه گروهی بر فرسودگی زناشویی و میل به طلاق در زوجین طراحی گردید.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ روش پژوهش نیمه تجربی و از طرح پیشآزمون ـ پسآزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه این پژوهش را کلیه زوجهای دارای تعارضها و مشکلات زناشویی تشکیل میدادند که پس از اعلام فراخوان محقق به مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی راستین شهر گرگان در نیمه دوم سال ۱۳۹۳ مراجعه نمودهاند. با بهرهگیری از نمونهگیری در دسترس، از میان زوجهای داوطلب و واجد شرایط شرکت در پژوهش، ۲۰ زوج انتخاب و با گمارش تصادفی در گروههای آزمایش و کنترل( هر گروه ۱۰ زوج) جایگزین شدند. در این پژوهش از پرسشنامه فرسودگی زناشویی پاینز و مقیاس میل به طلاق رزولت، جانسون و مورو برای گردآوری دادهها استفاده شد. پس از اخذ پیش آزمون، مداخله زوج درمانی شناختی رفتاری بر اساس مدل زوج درمانی باکوم و همکاران به شیوه گروهی و به شکل هفتگی در ۱۰ جلسه ۲ ساعته برای گروه آزمایش ارایه شد در حالی که گروه کنترل درمانی دریافت نکردند. دادهها با استفاده از روشهای آمار توصیفی و به وسیله آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره برای فرسودگی زناشویی(۸۰/۲۸=F) و میل به طلاق(۲۵/۵۱=F) نشان داد بین زوجهای گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنیدار وجود دارد(۰۱/۰>p). با توجه به نمرات پس آزمون گروههای آزمایش و کنترل در این دو متغیر مشخص گردید، زوج درمانی شناختی رفتاری موجب کاهش فرسودگی زناشویی و میل به طلاق در زوجهای گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس آزمون شده است.
نتیجهگیری: یافته های پژوهش حاکی از آن است که مدل زوج درمانی شناختی رفتاری میتواند مشکلات زناشویی زوجها را کاهش دهد و استفاده از این رویکرد زوج درمانی برای کار با زوجین درگیر با مشکلات زناشویی و متقاضی طلاق توصیه میگردد.
مرتضی همایون نیا فیروزجاه، محمود شیخ، رسول حمایت طلب، شهناز شهربانیان،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۷ )
چکیده
چکیده:
زمینه و هدف: مطالعههای محدودی به بررسی رابطه بین رشد حرکتی و قابلیت محیط در کودکان دارای اختلال ذهنی در دنیا پرداخته است، هدف از پژوهش حاضر تعیین تأثیر فراهمسازی(محیط آموزشی و فعالیت بدنی) محیط روی بهبود حرکتی کودکان دارای اختلالات ذهنی۶ تا ۹ ساله بود.
مواد و روشها: این تحقیق کاربردی و از نوع تجربی(مداخلهای) بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه ۱۷۵ کودک دارای اختلال ذهنی۶ تا ۹ ساله شهرستان بابل درسال۱۳۹۶ بودند. با توجه به امکانات و همکاری مدیران و معلمان مدارس استثنایی شهر بابل از این تعداد، ۵۰ دانشآموز پسر به صورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در یکی از گروههای آزمایش یا کنترل قرار گرفتند(۲۵ نفر در هر گروه). برای ارزیابی مهارتهای حرکتی کودکان از آزمون تبحر حرکتی بروینینکزـ اوزرتسکی استفاده شد. دادهها با روش آماری آنالیز کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که فراهم سازها در بهبود مهارتهای حرکتی از جمله هماهنگی اندام فوقانی، چابکی، تعادل، سرعت پاسخ و قدرت تأثیر داشته است(۰۱/۰p<). همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که فراهمسازها در متغیرهای کنترل بینایی حرکتی و سرعت و چالاکی اندام فوقانی تأثیری نداشتند(۰۱/۰p>). همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که تفاوت معنیداری بین میانگین برآورد شده نمرات پسآزمون بهبود حرکتی در بین دو گروه آزمایش و کنترل وجود دارد(۰۱/۰p>).
نتیجهگیری: میتوان به محیط وتواناییهای محیطی و استفاده از روشهای مناسب فراهم سازی در جهت افزایش قابلیتهای رشد حرکتی کودکان دارای اختلال ذهنی توجه ویژه داشت. با به کارگیری روشهای فراهمسازی و با بهرهمندی از قابلیت محیط از بسیاری از روشهای دارویی و عوارض ناشی از مصرف آنها میتوان جلوگیری کرد.
پریسا مقیمی فر، محمود شیخ، رسول حمایت طلب، مرتضی همایون نیا فیروزجاه، سعید نظری،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: مهارتهای حرکتی، نیروی محرکه انسان برای رشد و تکامل حرکتی میباشد. سنین پیشدبستانی و دبستانی از دورههای مهم رشد است که به توجه ویژهای در آموزش مهارتهای حرکتی نیاز دارد. هدف از انجام این پژوهش، تعیین و بررسی تأثیر یک دوره برنامه حرکتی منتخب بر بهبود مهارتهای حرکتی درشت کودکان مبتلا به اختلال شنوایی شهرستان آمل بود.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با بهرهگیری از طرح پیشآزمونـ پسآزمون می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دارای اختلال شنوایی شهرستان آمل بودند که در سال تحصیلی۱۳۹۱ـ۱۳۹۰ به تحصیل اشتغال داشتند. که از بین آنها ۱۶ نفر براساس نمونه در دسترس بر اساس پرسشنامه مشخصات فردی انتخاب شدهاند. آزمودنیها به طور تصادفی بر اساس نمرات پیشآزمون مهارتهای حرکتی درشتالریخ به دو گروه همگن ۸ نفری به عنوان گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تجربی به مدت۱۸ جلسه بخشهایی از برنامه تمرینی منتخب اسپارک را انجام دادند. آزمودنیهای گروه کنترل به فعالیتهای معمول خود را انجام میدادند. دادهها با استفاده از آزمونهای کولموگوروف ـ اسمیرنف، لون و کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: یافتههای مطالعه حاضر نشان داد که گروه تجربی در تمامیخرده مقیاسها به ویژه مهارتهای حرکتی درشت مانند دو مهارت جهیدن و لیلی کردن عملکرد بهتری نسبت به گروه کنترل داشته است(۰۵/۰p≤). برنامه حرکتی منتخب منجر به تفاوت معنیداری بین گروه آزمایش و کنترل در دو مهارت جهیدن و لیلی کردن با توان بالای آماری شده است، (۰۱/۰≥p).مجذور اتا مربوط به جا به جایی ۵۱/۰ میباشد. در واقع میزان تأثیر ۵۱ درصد بوده است.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اجرای فعالیت بدنی منتخب تأثیر معنیداری بر خرده آزمونهای مهارتهای جا به جایی و کنترل شیء کودکان مبتلا به اختلال شنوایی داشته است. نتایج به دست آمده نشان میدهد با ارایه برنامه آموزشی منتخب میتوان فرصتی برای رشد مهارتهای حرکت کنترل شی و جا به جایی که پایه و اساس مهارتهای تخصصی و ورزشی در کودکان است فراهم ساخت.
مطهر مطهری، سید امیر کاظم وجدان، رسول رئیسی، سپیده میرزایی، محمد علی شیخ بیگ گوهرریزی،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینـه و هدف: مدیریت و کنترل مناسب درد، پس از جراحی، یکی از نگرانیهای عمده پزشکان و بیماران است که نیاز به ارزیابی و درمان بر اساس مشاهده وضعیت بیمار دارد، بـا توجـه بـه اهمیـت موضوع بـیدردی بیمـاران حیـن و پس از عمـل جراحـی هرنیاینگوئینال، هدف از این مطالعه تعیین و تأثیر تجویز آپوتل قبل از عمل، بر میزان مصرف مخدر حین و بعد از عمل جراحی هرنی اینگوینال بود.
روش بررسی: در این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سو کور که در سال ۱۳۹۶ انجام شد، تعـداد ۱۰۰ بیمـار مبتلا به هرنی اینگویینال به طور کاملاً تصادفی بـه دو گـروه آپوتـل و دارونما تقسـیم شدند. گروه مورد نیم ساعت قبل از شروع عمل ۱۵ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن آپوتل و گروه شاهد دارونما دریافت کردند. میزان درد و نیاز به ضد درد طبق معیار مقیاس دیداری در فواصل ۱، ۲ ، ۴، ۸ ، ۱۲ و ۲۴ ساعت بعد از عمل اندازهگیری گردید و در پرسشنامهای که مخصوص هر بیمار است ثبت شد. تجویز مسکن بعد از عمل براساس درخواست بیمار و شدت درد تجویز شد. از معیـار مقیاس دیـداری درد جهـت تعییـن نمـره درد بیمـاران بعد از عمل اسـتفاده شـد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمونهای آماری تیتست، تیمستقل، من ویتنییو و فریدمن تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سن در بیماران گروه شاهد ۳۲/۷±۰۰/۴۶ سال و در گروه مورد۱۰/۷±۵۲/۴۵ سال بود. میزان درد و نیاز به مخدر در ساعتهای ۱، ۲ و ۴ بعد از عمل جراحی در گروه هدف به صورت معنیداری کمتر بود(۰۰۱/۰p< ). در ساعتهای ۸ ، ۱۲ و ۲۴ میزان درد بین دو گروه تفاوت معنیداری مشاهده نشد(۴۸/۰=p )، ولی میزان نیاز به مخدر در گروه هدف به صورت معنیداری کمتر بود(۰۰۱/۰p<).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده، آپوتل در کاهش درد پس از عمل هرنی اینگوینال، افزایش طول مدت درخواست مسکن بعد از عمل و کاهش میزان مصرف داروهای مخدر مؤثر است. از این رو می تواند به عنوان یک جایگزین مناسب و قابل دسترس مخدرها در تسکین درد پس از عمل جراحی مورد استفاده قرار گیرد.
فرزین باقری شیخانگفشه،
دوره ۲۷، شماره ۲ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
کادر درمانی بیمارستانها طی همهگیری کوویدـ۱۹ به دلیل شبکاری، فاصله از خانواده و اضطراب ناشی از ابتلاء به کوویدـ۱۹ فعالیت جنسی کمتری داشتند. با توجه به این که نزدیک به دوسال از شیوع کوویدـ۱۹ در جهان میگذرد و همچنان شاهد جهش این ویروس کشنده هستیم، بررسی رضایت جنسی کادر درمانی بیمارستانها طی همهگیری کوویدـ، ۱۹ ، از جمله موضوعاتی است که لازم است به آن پرداخته شود. در واقع، از آن جایی که رضایت جنسی با سلامت روانی افراد ارتباط مستقیمی دارد، لازم است بررسیهای بیشتری پیرامون عواملی که میتواند در برانگیختگی و میل جنسی زوجین در دوران کرونا نقش داشته باشد، انجام شود. استفاده از مراقبتهای پزشکی و روانپزشکی راه دور از جمله راهکارهای خوبی است که میتواند موجب رفع مشکلات و اختلالات جنسی افراد گردد و به تبع آن سلامت جسمی و روانی خانوادهها را ارتقاء دهد. بدین منظور میبایست آگاهی مردم به خصوص زوجینی که از عملکرد جنسی خود رضایت کافی ندارند، پیرامون نقش چشمگیر فعالیت جنسی در ارتقاء سیستم ایمنی بدن و مقابله با کوویدـ۱۹ را بالا برد تا شاهد کمترین آسیب در بین خانوادهها باشیم.