:: دوره 19، شماره 10 - ( 10-1393 ) ::
جلد 19 شماره 10 صفحات 869-861 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات مقل ازرق بر میزان قندخون و نیم رخ های لیپیدی سرم در موش های صحرایی دیابتی
لیلا شیرازی1 ، ایرج صالحی2 ، شیرین مرادخانی 3
1- گروه زیست شناسی جانوری، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، همدان، ایران
2- مرکز تحقیقات فیزیولوژی علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- گروه فارماکوگنوزی و بیوتکنولوژی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
چکیده:   (15597 مشاهده)
زمینه و هدف: کاهش دادن سطح گلوکز و لیپیدهای نامطلوب سرم در بیماران دیابتی از اهمیت بالینی زیادی برخوردار است. هدف این مطالعه، تعیین اثر مقل‌ازرق بر میزان قند خون و نیم‌رخ‌های لیپیدی در موش‌های دیابتی بود. روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با عصاره، دیابتی و دیابتی تحت تیمار با عصاره تقسیم‌بندی شدند. القای دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین ایجاد گردید. در مدت 8 هفته به گروه‌های کنترل و دیابتی، نرمال سالین؛ و به گروه‌های کنترل دریافت کننده عصاره و دیابتی دریافت کننده عصاره، عصاره اولئوگام رزین مقل‌ازرق از طریق گاواژ داده شد. در انتهای دوره‌، نمونه خون جمع‌آوری گردید و تست‌های بیوشیمیایی برای بررسی میزان گلوکز و نیم‌رخ‌های لیپیدی انجام ‌شد. داده‌ها به وسیله آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک طرفه بین آزمودنی و آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: دیابت سبب افزایش سطح سرمی گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید و LDL و کاهش HDL گردید. مصرف عصاره صمغ مقل ازرق در گروه دیابتی تحت تیمار با عصاره سبب کاهش معنی دار سطح سرمی گلوکز، کلسترول (01/0p<) و تری گلیسرید و LDL(001/0p<) و افزایش HDL(01/0p<) گردید. نتیجه‌گیری: عصاره صمغ مقل ازرق می تواند اثرات نامطلوب دیابت بر روی سطح سرمی گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید و LDL و HDL را بهبود بخشد.
واژه‌های کلیدی: دیابت، مقل ازرق، گلوکز، نیم رخ های لیپیدی
متن کامل [PDF 145 kb]   (1583 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/8 | پذیرش: 1393/12/8 | انتشار: 1393/12/8


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 10 - ( 10-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها