مقدمه و هدف: واکنشهای آلرژیک علیه لاتکس مخصوصاً در بین پرسنل بهداشتی و سایر افراد با تماس بالا با لاتکس در ده سال گذشته افزایش یافته است. با توجه به شیوع بالا و ارتباط آن با بیماریهایی از جمله آسم شغلی، تعیین شیوع آن در بین پرسنل بهداشتی حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف تعیین شیوع آلرژی به لاتکس و میوههای دارای واکنش متقاطع با لاتکس در پرسنل اتاقهای عمل بیمارستانهای شیراز انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی به روش سرشماری 580 نفر از پرسنل اتاق عمل ده بیمارستان خصوصی و دولتی شیراز در سال 1385مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامهای حاوی اطلاعات شخصی، سابقه حساسیت به لاتکس و غذاهایی که واکنش متقاطع با لاتکس دارند بود. سپس تست پوستی خراش (پریک) برای لاتکس و میوههای موز، کیوی و سیبزمینی که با لاتکس واکنش متقاطع دارند صورت گرفت. دادههای جمعآوری شده با نرمافزار SPSS و آزمون مجذور کای آنالیز گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که 104 نفر (9/17 درصد) دارای تست پوستی مثبت برای لاتکس بودند. در این مطالعه رابطه معنیداری بین تست پوستی مثبت و آتوپی، کهیر و آلرژی غذایی مشاهده شد. این رابطه در مورد کیوی نیز معنیدار بود (05/0p<). شیوع تحت تأثیر عواملی مانند؛ جنسیت، سن، میزان تحصیلات، میزان مصرف دستکش، سابقه درماتیت تماسی و وضعیت سیگار کشیدن نبود.
نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای حساسیت به لاتکس در بین پرسنل اتاق عمل به نظر میرسد که انجام تستهای غربالگری در بین این افراد جهت توجیه علایم فعلی و پیشگیری بیماریهای آینده این افراد کمککننده باشد.
Nabavizade H, Amin R. Prevalence of Allergy to Natural Rubber Latex and Potential Cross Reacting Food in Operation Room Staff in Shiraz Hospitals -2006. armaghanj 2007; 12 (2) :61-68 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-689-fa.html
نبویزاده سید حسامالدین، امین رضا. شیوع آلرژی به لاتکس و میوههای دارای واکنش متقاطع با لاتکس در پرسنل اتاقهای عمل بیمارستانهای شیرازـ 1385 . ارمغان دانش. 1386; 12 (2) :61-68