:: دوره 12، شماره 2 - ( 4-1386 ) ::
جلد 12 شماره 2 صفحات 45-37 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه هضم پروتئین یک نمونه غذای صنعتی با یک نمونه غذای خانگی در موش‌‌های صحرایی نر
محسن تقی‌زاده ، ذات‌الله عاصمی 1
1- ، asemi_z @ yahoo.com
چکیده:   (3809 مشاهده)
مقدمه و هدف: ارزیابی کیفیت پروتئین مواد غذایی به دلایل بیولوژیک و اقتصادی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به همین علت روش‌های بیولوژیک، میکروبیولوژیک، شیمیایی و تلفیقی برای تعیین کیفیت پروتئین‌ها معرفی شده است. با توجه به اهمیت کیفیت پروتئین غذاها، به ویژه در خانوارهای کم درآمد، این مطالعه با هدف مقایسه هضم پروتئین یک نمونه غذای صنعتی (هومانا بر پایه برنج) با یک نمونه غذای خانگی (بر پایه مخلوط برنج به علاوه لوبیا) در موش‌های صحرایی نر انجام گرفت. مواد و روش ها: این تحقیق تجربی روی 32 سر موش صحرایی نر در سن 21 روز از نژاد ویستار انجام گرفت. موش‌ها در گروههای هشت‌تایی تحت 4 رژیم غذایی شامل؛ 2 رژیم مورد (غذای صنعتی و غذای خانگی)، 1 رژیم استاندارد (کازئین به علاوه متیونین) و 1 رژیم پایه (بدون پروتئین) با میانگین وزنی 4/65 گرم در هر گروه برای مطالعه قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری پروتئین به صورت تصادفی در گروه بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1385 قرار داده شدند. طول مدت مطالعه برای قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری پروتئین، 9 روز بود. میزان قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری پروتئین گروهها از طریق آنالیز واریانس همراه با آزمون توکی با استفاده از نرم-افزار SPSS مورد تحلیل آماری قرار گرفت. یافته‌ها: شـاخص قابلیت حقیقی هضم پروتئین 48/92، 887 و 6/17/79، قابلیت هضم ظاهری پروتئین 3/48/89، 2/4 6/80 و 6/18/76 به ترتیب؛ بـرای پروتئیـن کـازئین به علاوه متیونین، غذای صنعتی و غذای خانگی بود. همچنین نتایج آزمون آماری آنالیز واریانس قابلیت حقیقی هضم پروتئین و قابلیت هضم ظاهری پروتئین بین سه گروه کـازئین به علاوه متیونین، غذای صنعتی و غذای خانگی معنی‌دار می‌باشد (0001/0p<). نتیجه گیری: یافته‌ها نشان می‌دهند که هضم پروتئین غذای خانگی بر پایه مخلوط برنج به علاوه لوبیا در مقایسه با غذای صنعتی هومانا تقریباً برابر است.
واژه‌های کلیدی: کیفیت پروتئینی، قابلیت حقیقی هضم پروتئین، قابلیت هضم ظاهری پروتئین، هومانا، غذای خانگی
متن کامل [PDF 147 kb]   (1058 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/3/12 | پذیرش: 1394/3/12 | انتشار: 1394/3/12


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 2 - ( 4-1386 ) برگشت به فهرست نسخه ها