مقدمه و هدف: نعناع فلفلی، گیاهی علفی، چند ساله و متعلق به خانواده نعناعیان میباشد. این گیاه از جمله گیاهان دارویی ارزشمند است که طبق تحقیقات اخیر اثرات مصرف آن در پیشگیری و معالجه سندرم روده تحریکپذیربه اثبات رسیده است. گیاه مذکور دارای اثرات ضد التهاب، ضد درد، قاعدهآور، تببر و ضدعفونی کننده نیز میباشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی با تعیین قبلی بازده و درصد ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مورد آزمایش است.
مواد و روشها: این یک مطالعه تجربی است که در سال 1388 در دانشگاه علوم پزشکی همدان به منظور بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه نعناع فلفلی انجام گرفت. استخراج اسانس از اندامهای هوایی در مرحله گلدهی کامل، با روش تقطیر با آب و به کارگیری دستگاه کلونجر انجام شد. جداسازی و شناسایی ترکیبهای متشکله اسانس با استفاده از دستگاههای گاز کروماتوگرافی و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیفسنج جرمی صورت گرفت. خواص ضد باکتریایی اسانس گیاه با استفاده از روش رقت در براث و ول دیفیوژن آگار بر چهار باکتری بیماریزا آزمایش شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری تی تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج این تحقیق نشان داد که بازده اسانس گیاه مورد مطالعه 69/0 درصد است که حدود 50 درصد آن را ترکیب ضدعفونی کننده منتول تشکیل داد. اسانس گیاه بیشترین اثر ضد باکتریایی را بر باکتری اشرشیاکلی و کمترین اثر را بر باکتریهای پسودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس این گیاه میتواند به عنوان یک ماده آنتی-سپتیک در صنایع داروسازی و غذایی مورد توجه و بررسی بیشتری قرار گیرد.
Izadi Z, Esna-Ashari M, Ahmadvand G, Davoodi P, Piri K. Chemical Composition and Antibacterial Activity of the Essence oil of Peppermint (Mentha piperita L) . armaghanj 2009; 14 (3) :45-54 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-612-fa.html
ایزدی زهرا، اثنیعشری محمود، احمدوند گودرز، داودی پوراندخت، پیری خسرو. شناسایی ترکیبهای شیمیایی و بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه نعناع فلفلی بر تعدادی از سویههای میکروبی. ارمغان دانش. 1388; 14 (3) :45-54