بررسی ترکیبات شیمیایی و خصوصیات ضدمیکروبی روغن فرار گیاه رزماری به تنهایی و در ترکیب با لیزوزیم، علیه لیستریا مونوسیتوژنز
|
سید سیاوش ساعی دهکردی 1، حسین تاجیک ، مهران مرادی ، افشین جعفری دهکردی ، سارا قاسمی |
1- ، smazdak@yahoo.com |
|
چکیده: (5857 مشاهده) |
مقدمه و هدف: رزماری از خانواده نعناع و لیزوزیم به عنوان عامل ضد باکتری طبیعی در میکروبشناسی غذا مورد توجه میباشند. این مطالعه با هدف شناسایی ترکیبات و بررسی اثرات ضدلیستریایی روغن فرار رزماری به تنهایی و به صورت ترکیب بالیزوزیم جهت ارتقای اثرات ضدلیستریایی دو ماده مذکور و استفاده از نتایج حاصل از این بررسی به منظور تعمیم در مدلهای غذایی و تبدیل این روشهای آزمایشگاهی به روش کاربردی در خط تولید مواد غذایی در آینده صورت پذیرفت.
مواد وروشها: این یک مطالعه تجربی است که در سال 1388 در دانشگاه ارومیه انجام شد. پس از شناسایی گیاه رزماری، روغن فرار به روش تقطیر با آب استخراج و ترکیبات آن با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی گردید. فعالیت ضد باکتریایی روغن فرار علیه لیستریا مونوسیتوژنز به تنهایی و به صورت ترکیبی با لیزوزیم در pH های 5، 6 و7 به روش رقتسازی میکروبراث بر اساس تعیین حداقل غلظت بازدارنده در سه بار، تکرار و محاسبه میانگین ارزیابی گردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: 05/98 درصد ترکیبات روغن رزماری شناسایی گردید. ترکیبات اصلی شامل؛ آلفاـ پینن، 1 و 8ـ سینئول، وربنون، کامفر، بورنئول، 3ـ اکتانون، کامفن و لینالول بود. ممانعت از رشد روغن رزماری علیه باکتری در 5=pH بارزتر و حداقل غلظت ممانعت کننده برابر با 225 میکروگرم در میلیلیتر بود. حداقل غلظت ممانعت کننده در 5=pH برابر 640 میکروگرم در میلیلیتر و در7=pH ممانعتی دیده نشد. لیزوزیم تیمار شده با حرارت 80 درجه سانتیگراد در pHمذکور، حداقل غلظت بازدارنده را به 160 میکروگرم در میلیلیتر تقلیل داد.
نتیجهگیری: روغن رزماری با ترکیب شیمیایی شناخته شده به تنهایی و به طور ترکیبی با لیزوزیم معمولی و تیمار شده علیه لیستریا مونوسیتوژنز ممانعت کننده میباشد. ترکیب لیزوزیم و به خصوص لیزوزیم تیمارشده با روغن رزماری، اثر ضد لیستریایی را افزایش میدهد. |
|
واژههای کلیدی: روغن فرار رزماری، لیزوزیم، لیستریا مونوسیتوژنز |
|
متن کامل [PDF 143 kb]
(1318 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/3/9 | پذیرش: 1394/3/9 | انتشار: 1394/3/9
|
|
|
|