چکیده:
مقدمه و هدف: کروم یکی از عناصر کمیابی است که خاصیت کارسینوژنیسیته و نقش آن در بسیاری از سرطانها به اثبات رسیده است. این در حالی است که تا کنون مطالعات اندکی در رابطه با ارتباط این عنصر و سرطان مثانه انجام شده است. هدف از این مطالعه تعیین سطح سرمیکروم در افراد مبتلا به سرطان مثانه بود.
مواد و روشها: این یک مطالعه مورد شاهدی است که در سال 1386ـ 1385در بیمارستانهای الزهرا و علیاکبر اصفهان بر روی 51 نفر بیمار مبتلا به سرطان مثانه و 58 نفر گروه شاهد که از نظر؛ سن، جنس و تعداد افرادی که سابقه مصرف سیگار داشتند، با گروه شاهد سازگار بودند انجام شد. از افراد مورد آزمون نمونههای خون گرفته و سطح سرمیکروم با استفاده از روش اسپکتروفوتومتری جذب اتمی بدون شعله اندازهگیری شد. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS و آزمونهای آماری کولموگروف ـ اسمیرنوف و تیدانشجویی تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: میانگین سن افراد مورد مطالعه در گروه کنترل معادل 63/14 ± 74/62 سال و در گروه شاهد معادل 8/9 ± 2/58 سال بود. میانگین غلظت سرمیکروم در افراد مبتلا به سرطان مثانه معادل 99/16 ± 82/128 میکروگرم بر لیتر و در افراد گروه شاهد معادل 67/16 ± 93/121 میکروگرم بر لیتر بود که تفاوت آماری معنیداری بین گروه شاهد و مورد وجود داشت (05/0p <).
نتیجهگیری: کروم یک عنصر اکسیدان با نیمه عمر کوتاه است که با مکانیسمهای مختلف منجر به ایجاد سرطان میگردد. با در نظر گرفتن نتایج مطالعه حاضر که حاکی از افزایش غلظت سرمیکروم در مبتلایان به سرطان مثانه میباشد، اجرای تدابیری در راستای کاهش آلودگیهای محیطی، یافتن منابع آلوده کننده و حذف یا تعدیل آنها به ویژه در افرادی که ریسک بالای ابتلا به سرطان مثانه دارند، میتواند در درمان سرطان مثانه و یا جلوگیری از ابتلا به آن مؤثر باشد.
واژههای کلیدی: سرطان مثانه، کروم، عناصر کمیاب
Mazdak H, Mirkheshti, Movahedian A, Yazdekhasti F, Behzad E, Shafian M et al . Study of Serum level of Chrome in Bladder Cancer Patients . armaghanj 2008; 13 (3) :124-130 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-531-fa.html
مزدک دکتر حمید، میرخشتی دکتر نوشین، موحدیان دکتر احمد، یزدخواستی دکتر فرانک، بهزاد دکتر ابراهیم، شفیعیان دکتر محمد و همکاران.. تعیین سطح سرمیکروم در مبتلایان به سرطان مثانه . ارمغان دانش. 1387; 13 (3) :124-130