:: دوره 18، شماره 8 - ( 2-1392 ) ::
جلد 18 شماره 8 صفحات 614-603 برگشت به فهرست نسخه ها
خواص ضد ‌میکروبی ریشه و اندام هوایی گیاه گل میمونی سازویی علیه باکتری‌های اشریشیاکلی، باسیلوس‌سرئوس و استافیلوکوکوس‌اورئوس در شرایط آزمایشگاهی
فرشته صفوی ، پـونه ابراهیمی 1، حسین میقانـی
1- ، p.ebrahimi@gu.ac.ir
چکیده:   (6878 مشاهده)
چکیده زمینه و هدف: با توجه به عوارض جانبی ناشی از مصرف داروهای شیمیایی، جایگزین کردن این داروها با ترکیبات طبیعی با خواص ضد باکتریایی مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه، بررسی اجزای فیتوشیمیایی و خواص ضد میکروبی ریشه و اندام هوایی گیاه گل میمونی سازویی علیه باکتری‌های اشریشیاکلی، باسیلوس‌سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در شرایط آزمایشگاهی بود. روش‌ بررسی: در این مطالعه، اثرات ضدمیکروبی عصاره‌های مختلف ریشه و عصاره متانولی اندام هوایی، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت میکروب‌کشی عصاره‌ها، با روش دیسک دیفیوژن و نیز رقت لوله‌ای بر باکتری‌های اشرشیاکلی، باسیلوس‌سرئوس و استافیلوکوکوس‌اورئوس مورد سنجش قرار گرفت. از دی‌متیل‌سولفوکسید به‌عنوان شاهد منفی و از آمپی‌سیلین و نالیدیکسیک‌اسید به‌عنوان شاهدهای مثبت استفاده شد. داده‌ها با آزمون آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: ریشه و اندام هوایی گیاه گل میمونی سازویی حاوی فلاونوئیدها، گلیکوزیدها، ساپونین ها، تانن ها و ترپنوئیدها بود. هاله عدم رشد به وسیله عصاره‌های کلروفرمی و اتیل‌استاتی ریشه مشاهده نشد. در صورتی‌که، عصاره متانولی ریشه، مؤثرترین عصاره بر باسیلوس سرئوس با هاله عدم رشد 21 میلی متر، حداقل غلظت مهارکنندگی 60 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و حداقل غلظت میکروب کشی 70 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود. عصاره متانولی اندام هوایی دارای کمترین اثر بر روی اشریشاکلی بود. نتیجه‌گیری: عصاره متانولی ریشه و اندام هوایی گیاه گل میمونی دارای اثر ضدمیکروبی به‌ویژه بر روی باکتری باسیلوس سرئوس بود. بنابرین، تحقیقات بیشتری برای شناسایی ترکیبات مختلف این گیاه و دستیابی به فرمولاسیون جدیدی از این ترکیبات در این گیاه لازم است. واژه‌های کلیدی: استافیلوکوکوس‌اورئوس، اشرشیاکلی، باسیلوس‌سرئوس، ضدمیکروبی، گل میمونی سازویی
واژه‌های کلیدی: واژه‌های کلیدی: استافیلوکوکوس‌اورئوس، اشرشیاکلی، باسیلوس‌سرئوس، ضدمیکروبی، گل میمونی سازویی
متن کامل [PDF 498 kb]   (1956 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/2/14 | پذیرش: 1394/2/14 | انتشار: 1394/2/14


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 8 - ( 2-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها