:: دوره 28، شماره 2 - ( 2-1402 ) ::
جلد 28 شماره 2 صفحات 274-260 برگشت به فهرست نسخه ها
شیوع مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در بیماران مبتلا به HIV به روشهای میکروسکوپی و مولکولی
آرزو کساوندی1 ، فاطمه فروهی 2، تورج رحیمی3 ، آتوسا فردوسی1 ، طاهر محمدیان1
1- گروه میکروبیولوژی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، f_foroohi@ymail.com
3- گروه مهندسی ژنتیک و تولید گیاهی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (734 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از چالش‌های جهانی در خصوص مبتلایان به HIV، افزایش حساسیت به پاتوژن‌های درون سلولی نظیر سل می‌باشد. سلول‌هایCD4+ عنصر دفاعی اصلی در برابر مایکوباکتریوم توبرکلوزیس هستند، اما در این افراد با کاهش تعداد آنها، خطر ابتلا به توبرکلوزیس افزایش می‌یابد، حتی درمان‌های ضدرتروویروسی گاهی سبب بروز تظاهرات ناشناخته‌ای از بیماری سل می‌گردد. لذا هدف از این مطالعه تعیین شیوع مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در بیماران مبتلا به HIV به روشهای میکروسکوپی و مولکولی بود.

روش بررسی: این یک مطالعه توصیفی‌ می‌باشد که بر روی 100 پرونده بیمار مبتلا به HIV که بیش از 6 ماه از درمان ضدرتروویروسی آن ها گذاشته باشد، با ثبت مشخصات دموگرافیک آنها صورت گرفت. ابتدا سه نمونه خلط در زمان‌های معین از بیماران نمونه‌گیری با رعایت اصول استاندارد آزمیشگاهی و ایمنی‌زیستی در فضای باز انجام شد که با روش ذیل نلسون رنگ آمیزی و بررسی میکروسکوپی شدند. سپس نمونه خون آنها جهت سنجش CD4+ و تعیین بار ویروسی به  ترتیب با سل کانتر وReal-Time PCR آنالیزشد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس، همگنی واریانس(لون) و تعقیبی LSD تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: میانگین شمارش CD4+ و بار ویروسی در این جامعه به ترتیب 8/722 و 5/177 تعیین گردید. تنها دو درصد جامعه( هر دو نفر زن) دچار عفونت هم‌زمان HIV/TB بودند. بین ابتلا به عفونت و متغییرهای سن، جنسیت، وضعیت تأهل و تحصیلات رابطه معنی‌داری مشاهده نشد (1/0(p>. بین متغییرهای طول درمان و تعداد +CD4 رابطه معنی‌دار مستقیم(05/0(p< و بین آنها با بار ویروسی رابطه معنی‌دار معکوس وجود داشت(01/0(p<.

نتیجه‌گیری: شیوع هم‌زمان HIV/TB خوشبختانه محدود به 2 درصد این جامعه بود. البته این افراد صرفا HIV مثبت بودند و خطر عفونت هم‌زمان در مرحله ایدز قطعاً افزایش می‌یابد. با توجه به نبود واکسن برایHIV و بروز عفونت‌های باز پدید و نوپدید سل، طراحی استراتژی‌هایی برای مقابله با عفونت هم‌زمان HIV-TB ضروری است.

 
واژه‌های کلیدی: AIDS / HIV، عفونت سل، عفونت همزمان
متن کامل [PDF 366 kb]   (195 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1401/7/19 | پذیرش: 1401/11/24 | انتشار: 1401/12/16



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 28، شماره 2 - ( 2-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها