زمینه و هدف: آنتیاکسیدانها ترکیبهایی هستند که محافظت بدن را در مقابل تخریب ناشی از استرسهای اکسیداتیو به عهده دارند. هدف این مطالعه ارزیابی میزان فنل و فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی برخی از سبزیجات مصرفی شهر یاسوج بود.
روش بررسی: این مطالعه تجربی در فصل پاییز سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد. تعداد 5 نمونه سبزی خوراکی از روستای امام زاده جعفر و میدان تره بار شهر یاسوج جمعآوری شدند و عصاره متانولی آنها تهیه گردید، سپس مقدار فنل تام و فلاونوئید نمونهها به ترتیب با روشهای فولین سیو کالتو و زیشن و فعالیت آنتیاکسیدانی آنها با استفاده از آزمونهای دیفنیلپیکریل هیدرازیل، توان آنتیاکسیدانی احیاء یون فریک، پتانسیل آنتیاکسیدانی معادل ترولکس، فسفومولیبدات و اکسید نیتریک ارزیابی شد. دادهها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه وتحلیل شدند.
یافتهها: میزان فنل تام جعفری و بادمجان به ترتیب 165 و20 میلیگرم اسید گالیک درصد گرم بود. اسفناج و بادمجان با مقادیر 3/53 و2/2 میلیگرم روتین درصد گرم، به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار فلاونوئیدها را به خود اختصاص دادند. در آزمونهای دیفنیلپیکریل هیدرازیل گشنیز و گوجهفرنگی با مقادیر 85/2 و 39/0 میلیمول ترولکس برکیلوگرم، توان آنتی اکسیدانی احیاء یون فریک اسفناج و گوجهفرنگی با مقادیر 66/25 و33/1 میلیمول یون فریک بر کیلوگرم، پتانسیل آنتیاکسیدانی معادل ترولکس اسفناج و گوجهفرنگی با مقادیر 8/11 و 54/0 میلیمول ترولکس برکیلوگرم، فسفومولیبدات اسفناج و بادمجان با مقادیر 17/2 و 6/0 میلیمول ترولکس بر کیلوگرم و درآزمون اکسیدنیتریک گشنیز و اسفناج با مقادیر 8/31 و15/13 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی را به خود اختصاص دادند.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که از بین سبزیجات انتخابی اسفناج و گشنیز دارای بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی بودند.
Adibfard A, Mirzaie A, Hajihossini R, Sadeghi H, Sharifi B, Mohammadi R. Evaluation of Antioxidant Properties of Vegetables Consumed in Yasuj, Iran. armaghanj 2011; 16 (5) :453-463 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-312-fa.html