:: دوره 26، شماره 4 و ضمیمه 1 - ( 6-1400 ) ::
جلد 26 شماره 4 و ضمیمه 1 صفحات 595-577 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر هم‌زمان تمرین هوازی و اکتاپامین بر سطوح بافتی انفلامازوم NLRP1، لپتین، پروتئین کربونیل و تغییرات بافت‌شناسی بافت چربی قهوه‌ای در رت‌های تغذیه شده با روغن حرارت دیده عمیق
ناهید درویش زاده1 ، کمال عزیز بیگی 2، ظاهر اعتماد1
1- گروه تربیت بدنی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
2- گروه تربیت بدنی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران ، kazizbeigi@gmail.com
چکیده:   (1102 مشاهده)
زمینه و هدف: مصرف غذاهای ترد و عدم رعایت بهداشت تغذیه باعث تخریب هومئوستاز بافت چربی و ترشح فاکتورهای التهابی می‌شود. تمرین ورزشی هوازی از جمله راهکارهای کنترل کننده التهاب ناشی از بافت چربی است، لذا هدف از این مطالعه تعیین و هم‌زمان تمرین هوازی و اکتاپامین بر سطوح بافتی انفلامازوم NLRP1، لپتین، پروتئین کربونیل و تغییرات بافت‌شناسی بافت چربی قهوه‌ای در رت‌های تغذیه شده با روغن حرارت دیده عمیق بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1398انجام شد، 40 سر رت نر نژاد ویستار(سن 20 هفته؛ وزن 20 ±350   گرم) به طور تصادفی در گروه‌های کنترل سالم(تعداد=8)، کنترل مسموم با روغن حرارت دیده(تعداد=8)، مسموم + تمرین هوازی(تعداد= 8)، مسموم + اکتاپامین(تعداد=8) و مسموم + تمرین هوازی + اکتاپامین(تعداد=8) قرار داده شدند. روغن حرارت دیده به صورت خوراکی(گاواژ) و به مدت 4 هفته به رت‌های مربوطه خورانده شد. دوز مورد استفاده اکتاپامین 81 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت تزریق درون صفاقی(IP) و حل شده با نرمال سالین  9 درصد بود. گروه‌های تمرینات هوازی نیز به مدت 4 هفته بر روی  نوارگردان با شدت فزاینده در هفته اول 50  درصد توان هوازی تمرین کردند و در هفته آخر شدت تمرین به 65 درصد توان هوازی رسید. میزان غلظت هورمون لپتین، پروتونیل کربونیل با استفاده از روش الیزا و تغییرات بافت چربی قهوه‌ای با استفاده از روش‌های رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین_ائوزین و IHC بررسی شد. جهت تعیین تغییرات ژن و پروتئین NLRP1 به ترتیب روش‌های Real time PCR و ایمونوهیستو شیمی ‌به کار گرفته شدند. داده‌های جمع‌‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس دوطرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: در تمام گروه‌های مسموم افزایش معنی‌دار در بیان ژن و پروتئین NLRP1 و هم‌چنین افزایش مقادیر پروتئین کربونیل و لپتین نسبت به گروه کنترل سالم  مشاهده شد(05/0p≤). نتایج نشان داد که بیان ژن و پروتئین NLRP1 در گروه‌های مسموم+ تمرین هوازی و مسموم + اکتاپامین کاهش معنی‌دار نسبت به گروه مسموم دارند(05/0p≤ ). هم‌چنین بیان پروتئین NLRP1 در گروه مسموم ـ هوازی + اکتاپامین در مقایسه گروه کنترل مسموم دارای تفاوت معنی‌دار بود(05/0p≤). در حالی که بیان این ژن در گروه مسموم ـ هوازی+ اکتاپامین تفاوت معنی‌داری در مقایسه با گروه مسموم نداشت. نتایج حاکی از کاهش معنی‌دار غلظت پروتئین کربونیل در گروه های مسموم+ تمرین هوازی و مسموم+ اکتاپامین نسبت به گروه مسموم بود، اما این نتیجه در مورد گروه مسموم+ تمرین هوازی + اکتاپامین)مشاهده نشد. غلظت لپتین نیز در گروه‌های مسموم+ تمرین هوازی، (مسموم+ اکتاپامین و مسموم + تمرین هوازی+ اکتاپامین کاهش معنی‌دار نسبت به گروه مسموم داشت.
 
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد استفاده از مکمل اکتاپامین در کنار تمرین ورزشی هوازی با کنترل NLRP1 و کاهش لپتین در کنترل عوامل خطر ناشی از بافت چربی مؤثر باشند.
 
 
واژه‌های کلیدی: تمرین هوازی، اکتاپامین، لپتین، پروتئین کربونیل، روغن حرارت دیده عمیق
متن کامل [PDF 1308 kb]   (387 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1399/4/14 | پذیرش: 1399/7/23 | انتشار: 1400/6/15



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 4 و ضمیمه 1 - ( 6-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها