:: دوره 25، شماره 1 - ( 1-1399 ) ::
جلد 25 شماره 1 صفحات 22-12 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر نقش حفاظتی پیش‌شرطی‌سازی ایسکمیک دوردست در آسیب حاد کلیه ناشی از ایسکمی ‌خون‌رسانی مجدد از طریق مسیر سیگنالینگ TLR-4 و TNF-α در رت
فیروزه غلامپور1 ، جمشید روزبه2 ، سحر جانفشان3 ، لیلا ملک مکان2 ، خجسته رحیمی جابری2 ، زینب کریمی 4
1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- مرکز تحقیقات بیماری‌های کلیوی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- گروه زیست شناسی، واحد زرقان، دانشگاه آزاد اسلامی، زرقان، ایران
4- مرکز تحقیقات بیماری‌های کلیوی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، zkarimi@sums.ac.ir
چکیده:   (4457 مشاهده)
آسیب حاد کلیه(Acute Kidney Injury: AKI)[PG1] [WU2]  القاء شده به وسیله ایسکمی‌ـ خــون‌رسانی مجدد(I/R Ischemic Reperfusion)[PG3]  کلیه، یک فرآیند التهابی معرفی می‌شود که در آن فاکتورهای متعدد التهابی نقش دارند. اخیراً یکی از راه‌های تعدیل التهاب در AKI، اعمال پیش­شرطی‌سازی ایسکمیک دوردست(RIPerC) می‌باشد. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی نقش حفاظتی پیش­شرطی‌سازی ایسکمیک دوردست در آسیب حاد کلیه ناشی از ایسکمی ‌خون‌رسانی مجدد از طریق مسیر سیگنالینگ TLR-4 و TNF-α در رت بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1395 روی 30 سر رت نر نژاد اسپراگ دالی با محدوده وزنی 250 تا 280 گرم انجام شد. رت‌ها به سه گروه مساوی شاهد، ایسکمی خونرسانی مجدد(I/R) و ایسکمی خونرسانی مجدد همراه با پیش­شرطی‌سازی ایسکمیک دوردست (RIPerC) تقسیم شدند. در این مطالعه، [PG4] [WU5] با بستن دو طرفه شریان و ورید کلیه به مدت 45 دقیقه و24 ساعت خون‌رسانی مجدد I/R القاء شد. مدل RIPerC شامل چهار سیکل پنج دقیقه‌ای(دو دقیقه بستن شریان فمورال چپ و سه دقیقه خون‌رسانی مجدد) در شروع ایسکمی ‌کلیوی انجام شد. در انتهای دوره خون‌رسانی مجدد، نمونه ادرار، خون و نمونه‌های بافت کلیه جهت پژوهش‌های عملکردی، ساختاری و آنالیز مولکولی جمع‌آوری گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزارspss تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: ایسکمی‌ـ خون‌رسانی مجدد باعث آسیب بافتی و به دنبال آن اختلال در عملکرد کلیه شد که این اثر با کاهش کلیرانس کراتنین و افزایش دفع نسبی سدیم خودش را نشان داد. علاوه بر این، در گروه I/R سطح mRNA بافتی TLR-4 و TNF-α  افزایش داشت که انجام RIPerC (در این گروه، در حین ایسکمی، ایسکمی ‌و خون‌رسانی مجدد در شریان فمورال اعمال شد) هم‌زمان[PG6] [WU7]  با I/R  سبب بهبود ساختار و عملکرد کلیه شد و میزان بیان TLR-4 و TNF-α کاهش پیدا کرد.
 
نتیجه‌گیری: RIPerC سبب تخفیف در آسیب های عملکردی و ساختاری کلیه در برابر آسیب ناشی از ایسکمی ـ خون‌رسانی مجدد کلیه شد و احتمالاً این اثر حفاظتی  از طریق مهار مسیر سیگنالینگ TLR-4 در کلیه  اعمال شده است.
 
 
 
واژه‌های کلیدی: ایسکمی ـ خون‌رسانی مجدد کلیوی، ریموت ایسکمیگ پر کاندیشنینگ، التهاب کلیه، کلیرانس کراتنین
متن کامل [PDF 1741 kb]   (644 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1398/6/6 | پذیرش: 1398/11/28 | انتشار: 1398/12/14



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 1 - ( 1-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها