:: دوره 24، شماره 4 - ( 6-1398 ) ::
جلد 24 شماره 4 صفحات 665-655 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اپیدمیولوژیک عوامل باکتریایی و قارچی عفونت گوش خارجی در بیماران مراجعه کننده به کلینیک شهید مفتح یاسوج در سال‌های 1396ـ1395
مریم جعفری لاغری1 ، غلام عباس سبز2 ، محمد امین قطعی3 ، مارال قرقانی4 ، مرضیه طاهری پور سی سخت1 ، سامره جعفری لاغری1 ، مرجان صلاحی1 ، محسن ظریف2 ، صادق نوری پور سی سخت 5
1- گروه میکروب‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
4- گروه قارچ شناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران
5- گروه قارچ شناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران ، nooripoor8561@gmail.com
چکیده:   (3006 مشاهده)
زمینه و هدف: عفونت گوش از بیماری های شایع در بین مراجعه کنندگان به کلینیک گوش، حلق و بینی در سراسر دنیا می‌باشد. با توجه به اطلاعات ناکافی در خصوص الگوی فراوانی گونه‌های ایجاد کننده بیماری در استان کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران، این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی عوامل باکتریایی و قارچی مسبب بیماری در شهر یاسوج انجام گردید.
 
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی‌ـ  مقطعی که طی سال‌های 1396ـ 1395 از بیماران دارای علایم عفونت گوش مراجعه کننده به کلینیک گوش، حلق و بینی شهید مفتح شهر یاسوج به وسیله متخصص گوش، حلق و بینی نمونه‌برداری صورت گرفت. نمونه فراهم شده به دو بخش تقسیم گردید. بخشی از نمونه جهت انجام آزمایش مستقیم و رنگ‌آمیزی گرم(رویت عناصر باکتریایی و قارچی) استفاده گردید و بخش دوم در دو محیط سابورو دکستروز آگار با و بدون کلرامفنیکل حداقل در سه نقطه کشت داده شد. جهت شناسایی عوامل باکتریایی و قارچی از روش‌های فنوتیپیک استفاده گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آنالیز واریانس یک طرفه و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
 
نتایج: در این مطالعه از 341 بیمار مورد بررسی 40 درصد مرد و 60 درصد زن در محدوده سنی 5 ماه تا 90سال بود ند. شیوع عفونت قارچی و میکروبی 75 درصد( 4/45 درصد عوامل قارچی، 2/23 درصد عوامل باکتریایی و 7/4 درصد عفونت هم‌زمان قارچی و باکتریایی) بوده و مدت زمان بیماری از دو روز تا 29 سال  متغیر بود. بیشترین  محدوده سنی درگیر40ـ31(27درصد) بود. 8/69 درصد از افراد  خانه دار، 6/74 درصد افراد سابقه دستکاری کانال گوش با وسایل آلوده را داشتند. عوامل مهم قارچی مسبب بیماری به ترتیب فراوانی شامل آسپرژیلوس نایجر، آسپرژیلوس فلاووس و عوامل مهم باکتریایی شامل؛ استافیلوکوکوس اورئوس و پسودوموناس آئروژینوزا بودند.
 
 
نتیجه‌گیری: آسپرژیلوس نایجر و استافیلوکوکوس اورئوس شایع‌ترین عوامل قارچی و باکتریایی بود که با الگوی توزیع فراوانی عوامل ایجاد کننده عفونت گوش در ایران هم‌خوانی داشت. با توجه به این که دستکاری گوش با وسایل خارجی از مهم‌ترین علل زمینه‌ساز عفونت در مطالعه حاضر بود ارایه آموزش مؤثر به شهروندان می‌تواند در کاهش موارد بیماری کمک کننده باشد. به علاوه در کنار آموزش نکات بهداشتی تشخیص آزمایشگاهی دقیق بیماری جهت درمان صحیح نیاز می‌باشد.
 
 
واژه‌های کلیدی: عفونت گوش، پسودوموناس آئروجینوزا، آسپرژیلوس نایجر
متن کامل [PDF 2924 kb]   (592 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم آزمایشگاهی
دریافت: 1398/3/18 | پذیرش: 1398/6/11 | انتشار: 1398/6/30



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 4 - ( 6-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها