:: دوره 24، شماره 6 - ( 10-1398 ) ::
جلد 24 شماره 6 صفحات 1072-1054 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر هشت هفته تمرین هوازی فزآینده همراه با مصرف مکمل روی بر میزان فعالیت آنزیم‌ سوپر‌اکسید دیسموتاز عضلانی و سطح سرمی لپتین و تغییرات وزن در موش‌های صحرایی نر بالغ نژاد ویستار
اقاعلی قاسم نیان 1، زهزه ضیغمی2 ، سمانه هادی2
1- گروه علوم ورزشی، دانشگاه زنجان، زنجان ، ایران ، ghasemnian@znu.ac.ir
2- گروه علوم ورزشی، دانشگاه زنجان، زنجان ، ایران
چکیده:   (3565 مشاهده)
­زمینه­ و هدف: ورزش و فعالیت بدنی شدید و طولانی­مدت از جمله عواملی هستند که موجب به هم خوردن تعادل انرژی، تعادل میان تولید رادیکال­های آزاد و سیستم­های ضد­اکسایشی بدن و کاهش سطوح لپتین می­شوند. از طرفی عنوان شده است که روی ضمن مؤثر بودن بر فعال شدن آنزیم سوپر­اکسید­دیسموتاز و مصرف غذا، به عنوان یک میانجی در تولید لپتین عمل می­کند، لذا هدف از این پژوهش، تعیین و بررسی تأثیر 8 هفته تمرین هوازی فزآاینده با مصرف مکمل روی، بر میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیدـدیسموتاز عضلانی، سطح سرمی لپتین و تغییرات وزن در موش­های صحرایی نر ویستار بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که در سال 1396انجام شد، 32 موش صحرایی نر ویستار وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی به 4 گروه مساوی(کنترل، تمرین، تمرین+ روی  و روی) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل تمرین هوازی فزآینده روی تردمیل به مدت 8 هفته(5 روز در هفته) بود. در گروه مصرف کننده مکمل روی، به میزان 227 میلی­گرم سولفات روی در 100میلی‌لیتر آب خوراکی محلول شده و آزادنه در دسترس حیوانات قرار گرفت. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، نمونه­های خونی و بافتی جمع­آوری شد و غلظت هورمون لپتین با استفاده از روش الایزا و میزان فعالیت آنزیم سوپر­اکسید­دیسموتاز از روش اسپکتروفتومتری اندازه­گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری تحلیل ­واریانس یک­طرفه و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: نتایج نشان داد پس از 8 هفته تمرین همراه با مصرف مکمل روی تفاوت معنی‌داری در میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز عضله اسکلتی در بین گروه­ها وجود نداشت(05/0<pاما میزان لپتین سرم و تغییرات وزن در گروه مصرف کننده مکمل روی و گروه تمرینی مصرف کننده مکمل روی نسبت به گروه کنترل به طور معنی‌داری کمتر بود(05/0<p). در گروه کنترل در گروه کنترل(04/0=p ، 71/0=R) و گروه تمرین (03/0=p و 75/0=R)همبستگی معکوسی بین میزان لپتین سرم و میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز عضله وجود داشت.
 
 نتیجه­گیری: با توجه به نتایج پژوهش شاید بتوان گفت مکمل روی در جهت کنترل وزن، کاهش لپتین و معکوس کردن همبستگی بین لپتین سرم و میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز عمل کرده است.
 
 
واژه‌های کلیدی: تمرین هوازی فزاینده، مکمل روی، سوپراکسید دیسموتاز، لپتین، موش صحرایی نر
متن کامل [PDF 517 kb]   (586 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1398/2/21 | پذیرش: 1398/6/24 | انتشار: 1398/10/22



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 6 - ( 10-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها