:: دوره 24، شماره 5 - ( 8-1398 ) ::
جلد 24 شماره 5 صفحات 829-820 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی آغازگرهای واکنش زنجیره‌ای پلیمراز و کارایی آنها به منظور شناسایی جهش‌های ژن FAH عامل بیماری تیروزینمی نوع یک
علی کشتکاری 1، سکینه سامانپور2 ، ابراهیم حسینی3 ، سجاد حسن زاده4
1- گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، a_keshtkari@yahoo.com
2- گروه اطفال، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
4- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده:   (5959 مشاهده)
زمینه و هدف: تیروزینمی نوع یک بیماری اتوزومی مغلوب به دلیل نقص آنزیم فوماریل استواستات هیدرولاز(FAH) می­باشد، تا کنون حدود 40 جهش پاتوژن برای این ژن معرفی شده است. هدف از این تحقیق تعیین و طراحی آغازگرهای واکنش زنجیره‌ای پلیمراز و کارایی آنها به منظور شناسایی جهش‌های ژن FAH عامل بیماری تیروزینمی نوع یک بود.
.
روش بررسی: در این مطالعه موردـ شاهدی، 12 نفر وارد مطالعه شدند و در دو گروه مساوی؛ اول شش نفر مبتلا به بیماری تیروزینمی نوع یک و گروه دوم شش نفر غیر مبتلا، پس از اخذ رضایت آگاهانه نمونه خون استخراج شد و سپس استخراج DNA  از نمونه‌های خون انجام گرفت. برای قسمت­هایی از ژن که در پژوهش‌های قبلی جهش گزارش شده بود، آغازگر واکنش زنجیره­ای پلیمراز طراحی شد. اختصاصیت آغازگرهای طراحی شده با بانک‌های اطلاعاتی آنلاین مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس طی واکنش زنجیره­ای پلیمراز قطعات ژن تکثیر شد. سپس قطعات تکثیر یافته پس از تخلیص تعیین توالی شدند و در نهایت آنالیز توالی به منظور پیدا کردن جهش عامل بیماری انجام گرفت.
 
یافته‌ها: آغازگرهای طراحی شده قطعات ژن FAH را به طور کاملاً اختصاصی تکثیر کردند. توالی­یابی قطعات تکثیر شده منجر به شناسایی جهش بی‌معنی +709 C>T در اگزون 10 ژن هر شش مورد بیمار مورد مطالعه گردید. والدین افراد بیمار ناقل این جهش ژنتیکی بودند. در هیچ یک از افراد گروه کنترل جهش ژنتیکی در ژن FAH یافت نشد.
 
نتیجه‌گیری: جهش بی‌معنی  +709 C>Tیک جهش بیماری‌زا در ژن FAH می‌باشد که قبلاً فقط در ترکیه گزارش شده بود. آغازگرهای طراحی شده به طور مقرون به صرفه و به طور اختصاصی قادر بودند ژن FAH را تکثیر کنند. هم‌چنین میتوان از این آغازگرها  جهت شناسایی افراد ناقل بیماری و همین‌طور تشخیص قبل از تولد بیماری تیروزینمی نوع یک استفاده کرد.
 
 
واژه‌های کلیدی: تیروزینمی نوع یک، تشخیص ژنتیکی، توالی یابی، واکنش زنجیره‌ای پلیمراز
متن کامل [PDF 1913 kb]   (537 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1398/2/17 | پذیرش: 1398/6/11 | انتشار: 1398/8/19


 



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 5 - ( 8-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها