:: دوره 24، شماره 1 - ( 1-1398 ) ::
جلد 24 شماره 1 صفحات 42-31 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر عصاره گیاه حنا(Lawsonia inermis) بر روی انگل توکسوپلاسما گوندی در محیط‌های برون‌تنی و درون‌تنی
قاسم عسگری1 ، فتانه میکائیلی 2، بتول احمدی1 ، محمد صالح بحرینی1
1- گروه انگل‌شناسی و قارچ‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- گروه انگل‌شناسی و قارچ‌شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، mikaeelf@sums.ac.ir
چکیده:   (8309 مشاهده)
زمینه و هدف: توکسوپلاسموز یکی از بیماری‌های انگلی مشترک بین انسان و حیوان می‌باشد که به وسیله تک یاخته توکسوپلاسما گوندی ایجاد می‌شود. گیاه حنا(Lowsonia inermis) در مقابل طیف وسیعی از بیماری‌ها اثر بخشی دارد. از آنجایی که داروهای پیریمتامین و سولفادیازین به عنوان داروهای رده اول درمان توکسوپلاسموز دارای عوارض جانبی می‌باشند و از طرفی با وجود افزایش مقاومت روز افزون انگل‌ها به داروهای شیمیایی، درمان‌های سنتی و استفاده از گیاهان دارویی از رونق خاصی برخوردار شده است، هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی حنا بر روی انگل توکسوپلاسما گوندی در محیط‌های درون‌تنی و برون‌تنی بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی که بر روی 35 سر موش بالب‌سی انجام شد، ابتدا نمونه برگ‌های حنا تهیه و عصاره‌گیری با استفاده از اتانول 80 درصد انجام شد. اثر مستقیم عصاره هیدروالکلی حنا با غلظت‌های 2، 4، 8، 16، 32، 64، 128، 256 و 512  میکروگرم بر میلی‌لیتر بر روی تاکی زوئیت توکسوپلاسما به روش فلوسایتومتری بررسی شد. به منظور ارزیابی اثر ضد توکسوپلاسمایی عصاره حنا در محیط درون‌تنی از 35 سر موش بالب سی استفاده شد که 4 گروه 5 تایی از موش‌های آلوده با تاکی زوئیت توکسوپلاسما غلظت‌های 16، 32، 64 و 128 میلی‌گرم بر کیلوگرم از عصاره هیدروالکلی حنا را به صورت گاواژ دریافت کردند. یک گروه 5 تایی از موش‌های آلوده با تاکی زوئیت توکسوپلاسما دریافت کننده داروی سولفادیازین به عنوان گروه کنترل مثبت و یک گروه 5 تایی از موش‌های آلوده با تاکی زوئیت توکسوپلاسما بدون تجویز دارو به عنوان کنترل منفی و یک گروه  5 تایی از موش‌ها برای سنجش اثر سمیت عصاره حنا در نظر گرفته شدند. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کاپلان مایر و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: نتیجه فلوسیتومتری نشان داد IC50 حنا بر روی تاکی زوئیت توکسوپلاسما 100 میکروگرم در میلی‌لیتر است. نتایج اثر ضد توکسوپلاسمایی عصاره حنا در محیط درون‌تنی نشان داد که در بین گروه‌های آزمون که با غلظت‌های مختلفی از عصاره تحت درمان قرار گرفته بودند و مقایسه با کنترل مثبت و منفی اختلاف معنی‌داری بین غلظت‌های مختلف و میزان زنده ماندن موش‌ها(0.85=p) گزارش نشد.
 
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که میزان اثر عصاره هیدروالکلی حنا در شرایط درون‌تنی قابل توجه و معنی‌دار نمی‌باشد، هر چند که در شرایط برون‌تنی مؤثر است که می‌توان عدم تأثیر عصاره در شرایط درون‌تنی را به دلیل عدم جذب مناسب دارو در دستگاه گوارش، مشکلات حین گاواژ، متابولیزه شدن دارو و کلیرانس سریع دارو از خون در نظر گرفت. 
 
 
واژه‌های کلیدی: توکسوپلاسما گوندی، برون تنی، درون تنی، ضد توکسوپلاسما
متن کامل [PDF 439 kb]   (1171 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسی
دریافت: 1397/12/15 | پذیرش: 1397/12/15 | انتشار: 1397/12/15



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 1 - ( 1-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها