[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 24، شماره 2 - ( 2-1398 ) ::
جلد 24 شماره 2 صفحات 169-150 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر مصرف طولانی مدت آسپارتام بر شاخص‌های هیستومورفومتری و هیستوشیمی‌غده فوق کلیوی در موش نر بالغ نژاد NMRI
حسن مروتی 1، حجت عنبرا2 ، محمد تقی شیبانی2 ، محمد کاظم کوهی2 ، آلا حسن زاده2
1- گروه علوم پایه دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، hmorovvati@ut.ac.ir
2- گروه علوم پایه دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (3724 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: آسپارتام یک شیرین ­کننده مصنوعی است که بالغ بر 200 میلیون نفر در بیش از ۹۰ کشور جهان در فرآورده غذایی و دارویی مختلف به­طور گسترده­ای مورد استفاده قرار می­دهند. گزارش­های مورد بحث­ زیادی در سمیت آسپارتام برروی بافت­های مختلف بدن وجود دارد، لذا هدف از مطالعه تعیین و تأثیر مصرف طولانی مدت آسپارتام بر شاخص‌های هیستومورفومتری و هیستوشیمی‌غده فوق کلیوی در موش نر بالغ نژاد NMRI  بود. 
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی تعداد 36 سر موش سفید کوچک آزمایشگاهی نر بالغ از نژاد NMRI با وزن 25ـ20 گرم از مرکز پرورش حیوانات آزمایشگاهی انستیتو پاستور ایران تهیه گردید، موش‌ها به ­صورت تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند؛ سه گروه از گروه­های فوق به­ترتیب آسپارتام را به ­میزان‌40(دوز پایین آسپارتام)، 80(دوز متوسط آسپارتام) و160(دوز بالای آسپارتام) میلی­گرم بر کیلوگرم وزن بدن به ­صورت خوراکی از طریق گاواژ به­ مدت 90 روز دریافت نموده و هم‌چنین گروه کنترل نیز در نظر گرفته شد. 24 ساعت پس از آخرین تیمار تغییرات هیستولوژی و هیستومورفومتری به وسیله میکروسکوپ دیجیتال مورد ارزیابی قرار گرفتند. هم‌چنین رنگ‌آمیزی‌های اختصاصی پریود یک اسیدشیف، تریکروم ماسون و تولوئیدن بلو به ­ترتیب جهت مشخص کردن مواد کربوهیدرات، میزان فیبروزی شدن و تعداد ماست‌­سل­ها در بافت غده فوق‌ کلیه انجام پذیرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون واریانس یک­طرفه و تست توکی تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: آسپارتام در گروه دوز بالا، موجب به­هم ریختگی نظم سلولی در بین سلول­های ناحیه گلومرولوزا و رتیکولاریس شده بود. هم‌چنین آسپارتام در ناحیه فاسیکولاتا در گروه­های دوز متوسط و دوز بالا موجب به­ هم ریختگی سلولی و ازهم پاشیدگی ستون‌های سلولی شده و کانون­های التهابی و نکروزی نیز در ناحیه فاسیکولاتا قابل مشاهده بودند. در بخش مرکزی غده فوق­ کلیه در گروه­های دوز متوسط و بالا نقاط نکروزی وجود داشتند. تغییرات هیستومتریک افزایش معنی­داری را در اندازه سلول­های اسفنجی، تعداد ماست­سل­ها و ضخامت لایه­های فاسیکولاتا و رتیکولاریس نشان داد. هم‌چنین موجب کاهش معنی­داری در قطر بزرگ ناحیه مرکزی غده فوق­ کلیه در گروه‌های دوز متوسط و بالا شده بود. در پارامترهای ضخامت لایه گلومرولوزا و کپسول غده فوق­ کلیه تغییرات معنی­داری مشاهده نگردید. در بررسی‌های هیستوشیمی‌در رنگ‌آمیزی تری­کروم ماسون مشخص گردید که آسپارتام باعث افزایش بافت فیبروزی در گروه دوز بالا گردیده بود. هم‌چنین در رنگ‌آمیزی پریودیک اسید شیف تغییر محسوسی در رابطه با میزان ترکیبات کربوهیدراتی در گروه­ها وجود نداشت.
 
نتیجه­گیری: یافته­های حاصل از این مطالعه نشان داد که آسپارتام به­عنوان یک اکسیدان، در گروه­های دوز متوسط و بالا با تولید گونه­های فعال اکسیژن موجب اثرات منفی در پارامترهای هیستوموفومتری شده و آسیب بافتی در غده فوق­ ­کلیوی را سبب ­گردید. هم‌چنین باعث افزایش تعداد ماست­سل­ها و فیبروزی شدن بافت غده فوق ­کلیه گردید.
 
 
واژه‌های کلیدی: آسپارتام، غده فوق­ کلیه، هیستومورفومتری، موش
متن کامل [PDF 4954 kb]   (850 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آناتومی
دریافت: 1397/11/9 | پذیرش: 1398/1/27 | انتشار: 1398/2/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Morovvati H, Anbara H, Sheibani M, Koohi M, Hasanzadeh A. The Effect of Long-term Exposure to Aspartame on Histomorphometric and Histochemical Adrenal Gland in Adult NMRI Mice. armaghanj 2019; 24 (2) :150-169
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2430-fa.html

مروتی حسن، عنبرا حجت، شیبانی محمد تقی، کوهی محمد کاظم، حسن زاده آلا. تأثیر مصرف طولانی مدت آسپارتام بر شاخص‌های هیستومورفومتری و هیستوشیمی‌غده فوق کلیوی در موش نر بالغ نژاد NMRI. ارمغان دانش. 1398; 24 (2) :150-169

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2430-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 2 - ( 2-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645