:: دوره 24، شماره 1 - ( 1-1398 ) ::
جلد 24 شماره 1 صفحات 96-85 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی پرسشنامه جهت مراقبت‌های بهداشتی دوران بارداری
ابراهیم نعیمی1 ، پرویز آقایی برزآباد 2، عباس یزدانپناه3
1- گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد شیراز ، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران،
2- مرکز عوامل مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران ، aghaieparv@gmail.com
3- گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
چکیده:   (4041 مشاهده)
زمینه و هدف: از انجام این پژوهش طراحی پرسشنامه جهت مراقبت‌های بهداشتی دوران بارداری می‌باشد تا با طراحی ابزاری استاندارد، در راستای سنجش و ارتقاء مراقبت‌های دوران بارداری گام‌هایی اساسی برداشه شود. کاهش میزان مرگ و میر مادران بارداری نیاز به اعمال مدیریت گسترده در ابعاد مختلف مراقبتی در مراحل مختلف بارداری دارد، لذا موضوع مورد مطالعه با هدف طراحی پرسشنامه مدیریتی مراقبت‌های بهداشتی دوران بارداری انجام گرفته است.
 
روش پژوهش: مطالعه حاضر با روش توصیفی _ تطبیقی انجام شده است. برای تحقق مطالعه تطبیقی از بین کشورهای پیشرو به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده، بر اساس جمعیت و موجود بودن اطلاعات در دسترس سه کشور(ایران، ژاپن و انگلستان) انتخاب شد. داده‌های مورد نیاز از طریق رجوع به سایت رسمی، مجلات علمی، کتاب‌ها و بانک‌های اطلاعاتی جمع‌آوری و ابعاد و شاخص‌های تأثیرگذار بر مدیریت مراقبت‌های بهداشتی شناسایی و با نظرسنجی با متخصصان دسته‌بندی شد. در ادامه با اعمال نظر متخصصان و صاحب نظران پرسشنامه اولیه تدوین و مجدداً به تأیید خبرگان رسید. پرسشنامه نهایی به تصادف بین 420 نفر از مدیران شبکه و کارشناسان بهداشت توزیع و تکمیل گردید. داده‌های حاصل از مطالعه میدانی با استفاده از روش‌های آماری (تحلیل عاملی تأییدی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
 
یافته‌ها: در این مطالعه پایایی معرف‌ها، پایایی مرکب مدل مفهومی‌اولیه، روایی همگرای مدل و روایی افتراقی مورد تأیید می‌باشد که شاخص‌های پرسشنامه طراحی شده شامل محتوایی بسته ارایه مراقبت‌ها که 15 سوال را شامل بوده است؛ منابع انسانی مراقبت‌ها 8 سوال، تجهیزات و تدارکات 5 سوال، سیستم آمار و اطلاعات 3 سوال، منابع مالی 5 سوال و مدیریت ارایه مراقبت‌های بهداشتی 17 سوال که پایایی معرف‌ها بر اساس بار عامل بالاتر از 7/0 مورد تأیید قرار گرفت.
 
 نتیجه‌گیری: طراحی پرسشنامه و به کارگیری آن جهت مراقبت‌های بهداشتی دوران بارداری، می‌تواند دیدگاه مدیران استان کهگیلویه و بویراحمد را بر سازه‌هایی متمرکز کند که در جهت ارتقاء مراقبت‌های بهداشتی دوران باردای مؤثر باشد و باعث بهبود کمی و کیفی مراقبت‌های بهداشتی دوران بارداری شود.
 
واژه‌های کلیدی: پرسشنامه، مراقبت‌های بهداشتی، مادران باردار
متن کامل [PDF 373 kb]   (1024 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت بهداشتی
دریافت: 1397/10/22 | پذیرش: 1398/2/11 | انتشار: 1398/2/11



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 1 - ( 1-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها