:: دوره 24، شماره 1 - ( 1-1398 ) ::
جلد 24 شماره 1 صفحات 140-122 برگشت به فهرست نسخه ها
طراحی الگوی مدیریت کنترل بهداشت مواد غذایی برای استان کهگیلویه و بویراحمد
پیمان مهستی شتربانی 1، محسن مومنی نژاد2 ، کامران حاجی نبی2
1- گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، pmahasti@yahoo.com
2- گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (3090 مشاهده)
زمینه و هدف : مواد غذایی که انسان نیاز دارد طی زنجیره‌ای نسبتاً طولانی تولید و پس از مراحل مختلف تهیه، نقل و انتقال، فراوری، انبارش، بسته‌بندی و بالاخره به مصرف می‌رسد، بنابراین مدیریت درست این زنجیره از اهمیت بالایی برای تأمین سلامتی برخوردار است. هدف این مطالعه طراحی و پیشنهاد الگوی مناسب و بومی‌مدیریت کنترل بهداشت مواد غذایی استان کهگیلویه و بویراحمد با بهره‌گیری از تجربه و مدل‌های تغذیه‌ای چند کشور توسعه یافته و دیدگاه خبرگان و متخصصین علوم تغذیه است.
 
روش بررسی: این مطالعه توصیفی به شیوه تطبیقی و از نظر زمانی به صورت مقطعی در سال 1397انجام گرفت. در مرحله طراحی اولیه الگو، در ابتدا جنبه‌های مختلف برنامه‌های مدیریتی و ایمنی غذایی و نظارتی بهداشت مواد غذایی موجود در کشور(استان) و کشورهای منتخب مورد بررسی قرار گرفتند، ملاک‌ها و مؤلفه‌های اولیه پرسشنامه‌های کاربردی با رویکرد نظریه پردازی متخصصان علوم تغذیه و صاحب نظران این رشته استخراج، دسته‌بندی و متناسب با اهداف ویژه مطالعه تنظیم شدند. برای آزمون الگو با رویکرد پیمایشی با دریافت دیدگاه‌ها از طریق پرسشنامه در سه مرحله، بازبینی و اصلاحات لازم بر اساس میزان تناسب هر کدام از شاخص‌ها و ملاک‌ها صورت گرفت. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های تی‌تست تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: این الگو در قالب 80 مؤلفه فرعی و 4 عامل اصلی طراحی شد. این عوامل شامل؛ عوامل مؤثر بر مدیریت کنترل بهداشت مواد غذایی 33 مؤلفه،  برنامه‌ریزی 28 مؤلفه، سازماندهی نظارت 12 مؤلفه و عوامل مؤثر بر تأمین مالی مدیریت کنترل بهداشت مواد غذایی 7 مؤلفه است. الگوی یاد شده می‌تواند به عنوان چارچوبی مناسب برای تضمین کیفیت و ایمنی صنایع غذایی به کار رود. در نهایت به منظور تعیین تناسب الگوی پیشنهادی و انطباق آن با نیازمندی‌ها و درخواست‌های صنایع و شرکت‌ها و واحدهای سازمانی متولی در امر غذا و تغذیه ، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، ضرایب اهمیت هر یک از ابعاد، مولفه‌ها و شاخص‌های موجود در الگو برای استان کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده است.
 
نتیجه‌گیری: این مطالعه برای ارایه یک سیستم مدیریتی مناسب جهت مدیریت کنترل بهداشت مواد غذایی استان کهگیلویه و بویراحمد می‌تواند مفید باشد. هم‌چنین مطالعه مذکور می‌تواند بهبودی وضعیت بهداشت صنایع غذایی، تکنیک صحیح نظارت و کنترل را  در سازمان­هایی که بخشی از وظایف آنان در حوزه غذا است فراهم آورد.
 
 
واژه‌های کلیدی: مدیریت، مواد غذایی، صنایع، کنترل، نظارت
متن کامل [PDF 496 kb]   (852 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت بهداشتی
دریافت: 1397/10/20 | پذیرش: 1398/2/10 | انتشار: 1398/2/11



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 1 - ( 1-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها