:: دوره 24، شماره 1 - ( 1-1398 ) ::
جلد 24 شماره 1 صفحات 30-17 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر آپوپتوتیک عصاره گیاه سنبله‌ای کرکدار(Stachys pilifera Benth) روی سلول‌های سرطان کلورکتال رده HT-29
اسماعیل پناهی کوخدان1 ، حسین صادقی2 ، حسین غفوری1 ، هیبت الله صادقی2 ، نازنین دانایی2 ، شیراوان سلامی‌نیا2 ، محمود رضا آقا معالی 3
1- گروه زیست شناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
3- گروه زیست شناسی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، ar_asfaram@yu.ac.ir
چکیده:   (3653 مشاهده)
 
زمینه و هدف: در طب سنتی از گیاه سنبله‌ای کرکدار برای درمان انواع بیماری‌ها استفاده می‌شود. علی‌رغم برخی گزارش‌ها در مورد اثرات ضد توموری برخی از گونه‌های این جنس، فعالیت ضد سرطان سنبله‌ای کرکدار هنوز گزارش نشده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر آپوپتوزی عصاره سنبلهای کرکدار(Stachys pilifera Benth) و فرکشن آلکالوئیدی و ترپنوئیدی آن در سلولهای سرطانی کولورکتال HT-29 می‌باشد.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی سلول‌های HT-29 کشت شد و سپس سلول‌ها با غلظت‌های مختلف عصاره متانولی سنبله‌ای کرکدار، فرکشن‌های آلکالوئیدی و ترپنوئیدی و سیس پلاتین به مدت 24 ساعت انکوبه شدند. بقای سلول­های سرطانی با استفاده از آزمون(MTT) اندازه‌گیری شد. اثرات عصاره و تست‌های انجام شده بر روی مکانیزم‌های مرگ و میر سلولی مانند قطعه قطعه شدنDNA و آپوپتوز به وسیله دستگاه فلوسیتومتری انجام شد. سیس پلاتین به عنوان کنترل مثبت در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته­ها: نتایج IC50 عصاره متانولی، فرکشن‌های آلکالوئیدی، ترپنوئیدی و سیس پلاتین بر روی سلول HT-29 بعد از 24 ساعت به ترتیب برابر 612.8، 46.4، 46.8 و 4.06 میکروگرم بر میلی‌لیتر بود. نتایج نشان داد که مهار تکثیر سلولی به صورت وابسته به دوز می‌باشد. عصاره متانولی سنبله‌ای کرکدار و سیس پلاتین باعث قطعه قطعه شدن DNA  شدند. نتایج تست آپوپتوز نشان داد که بیشترین درصد افزایش آپوپتوز در تیمار با سیس پلاتین( 8/30 درصد) و عصاره متانولی(2/23درصد) نسبت به گروه کنترل(تیمار نشده) بود(05/0p<).
 
نتیجه‌گیری: عصاره هیدروالکلی سنبله­ای کرکدار و فراکشن الکالوئیدی به صورت وابسته به دوز تکثیر سلول‌های سرطانی کلورکتال HT-29 را متوقف و سلول‌‌‌ها را وارد فاز آپوپتوتیک می‌کند. بنابراین گیاه کاندیدای مناسبی برای جلوگیری از تکثیر سلوا‌های سرطانی کلورکتال می‌تواند باشد.
 
سنبله
واژه‌های کلیدی: ‌ای کرک‌دار، آپوپتوز، قطعه قطعه شدن دی ان ای
متن کامل [PDF 509 kb]   (1296 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1397/3/12 | پذیرش: 1398/2/11 | انتشار: 1398/2/11



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 1 - ( 1-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها