[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
بانک ها و نمایه نامه ها::
فرم پیش نیاز ارسال مقاله::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک ها و نمایه ها
DOAJ
GOOGLE SCHOLAR
..
:: دوره 26، شماره 4 - ( 6-1400 ) ::
جلد 26 شماره 4 صفحات 576-563 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه اثر ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک (Malva Sylvestris L.) به عنوان نگهدارنده مواد غذایی
حسن اردکانی1 ، سید عبدالمجید خسروانی2 ، افشین منصوریان3 ، سهیلا جاهدی4 ، اصغر شریفی 5
1- گروه بیولوژی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر، بوشهر، ایران
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، ایران
3- گروه هوشبری، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
4- مرکز سلمان فارسی، دانشگاه فرهنگیان، شیراز، ایران
5- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، ایران ، asgharsharifi@yahoo.com
چکیده:   (1173 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به مقاومت میکروارگانسیم‌ها نسبت به مواد ضدمیکربی، تلاش برای جایگزین نمودن مواد طبیعی گیاهی که خواص ضدمیکربی داشته باشند و عوارض جانبی این مواد نسبت به مواد شیمیایی کمتر باشد، به وسیله محققین در حال انجام است. یکی از روش‌هایی که برای نگهداری طولانی مدت موادغذایی استفاده می‌شود، اضافه کردن مواد ضدمیکروبی به موادغذایی است؛ لذا هدف از این مطالعه تعیین اثر ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک (Malva Sylvestris L.) به عنوان نگهدارنده مواد غذایی بود.
 
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه تجربی آزمایشگاهی است که در سال 1395 انجام شد، چندین آزمایش مانند ژل دیفیوژن و چاهک اندازه‌گیری MIC و MLC انجام گرفت تاخواص نگهداری موادغذایی که به وسیله تعدادی از میکروارگانیسم‌ها که بیشتر باعث آلودگی مواد غذایی می‌شوند، با عصاره گیاه پنیرک بررسی شود. بعداز تهیه عصاره هیدروالکلی این گیاه بر روی محیط کشت‌های حاوی آب گوجه، آب‌انگور، آب آناناس  و آردگندم که با باکتری‌های استاف اورئوس، اشرشیا کلای و قارچ کاندیدا آلبیکنس و آسپرژیلوس نیجر آلوده شدند اثر داده شد. هم‌‌چنین حداقل غلظت مهار کنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی  این عصاره  و هم‌چنین سدیم بنوات روی میکروارگانیسم‌ها اندازه‌گیری و سپس قطر هاله عدم رشداین عصاره باآنتی بیوتیک‌های استاندارد مقایسه گردید. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از آزمون‌های آماری شاخص‌های مرکزی، پراکندگی، جداول توزیع فراوانی و نمودارها تجزیه و تحلیل شدند.
 
 یافته‌ها : این مطالعه نشان داد که در غلظت 16، 8، 4، 2 و 1  میلی‌گرم بر میلی‌متر از عصاره این گیاه قطر هاله عدم رشد برای استاف اورئوس به ترتیب برابر با؛ 20، 18، 15 و 12 و 6 میلی متر و برای اشرشیاکلای هاله قطر هاله عدم رشدی مشاهده نشد. برای قارچ‌های آسپرژیلوس نیجر و کاندیداآلبیکنزMIC  و MLC به ترتیب برابر؛ 25، 31 و125 میلی‌گرم بر میلی‌متر و هم‌چنین رشد کلیه میکروارگانیسم‌ها در مقابل سدیم بنزوات در غلظت 2 میلی‌گرم بر میلی‌متر متوقف گردید و قطر هاله عدم رشد از 20 تا 28 میلی‌متر مشاهده شد.
 
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که این عصاره در ترکیب با افزودنی‌های شیمیایی که توسط باکتری استاف آلوده شده بودند، اثر نگهدارندگی بالایی از خود نشان داده است، ولی موادی که با باکتری اشرشیا کلی آلوده شده بودند، تأثیری روی آنها نداشت. هم‌چنین این عصاره روی مواد غذایی که به وسیله قارچ‌ها آلوده شده بودند، اثر خوبی از خود نشان داد؛ ولی در مقایسه با سدیم بنزوات اثر این عصاره روی تمامی میکروارگانیسم‌ها کمتر بود. به هر حال امیدواریم در آینده با کارهای بیشتری که روی این گیاه صورت می‌گیرد، بتوان از این گیاه به عنوان جایگزینی مناسب برای نگهداری مواد غذایی به جای افزودنی‌های شیمیایی استفاده کرد.
 
 
واژه‌های کلیدی: عصاره گیاه پنیرک، میکروارگانیسم، خاصیت ضدمیکروبی
متن کامل [PDF 925 kb]   (491 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1396/10/14 | پذیرش: 1400/4/15 | انتشار: 1400/6/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ardakani H, Khosravani S, Mansourian A, Jahedi S, Sharifi A. Antimicrobial Effects of Hydroalcoholic Extract of Malva sylvestris as a Food Preservative. armaghanj 2021; 26 (4) :563-576
URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2053-fa.html

اردکانی حسن، خسروانی سید عبدالمجید، منصوریان افشین، جاهدی سهیلا، شریفی اصغر. مطالعه اثر ضدمیکروبی عصاره هیدروالکلی گیاه پنیرک (Malva Sylvestris L.) به عنوان نگهدارنده مواد غذایی. ارمغان دانش. 1400; 26 (4) :563-576

URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-2053-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 4 - ( 6-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها
ارمغان دانش Armaghane Danesh
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4645