:: دوره 23، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1397 ) ::
جلد 23 شماره 3 صفحات 389-378 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه مقاومت آنتی‌بیوتیکی و فراوانی ژن‌های حدت در اشریشیا کلی‌های ادراری و مدفوعی افراد مبتلا به عفونت دستگاه ادراری
مریم بهادری1 ، محمد معتمدی فر2 ، عبدالله درخشنده 3، آذر معتمدی بروجنی1 ، محسن علی نژاد4 ، زهرا نظیری1
1- گروه پاتوبیولوژی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- مرکز تحقیقات HIV/ ایدز شیراز، بنیاد سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
3- گروه پاتوبیولوژی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، drkhshnd77@gmail.com
4- گروه یورولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
چکیده:   (3502 مشاهده)
زمینه و هدف: عفونت‌های دستگاه ادراری یکی از مهم‌ترین عفونت‌های باکتریایی هستند و شایع‌ترین عامل این عفونت‌ها باکتری اشریشیا کلی می‌باشد. با توجه به اهمیت اشریشیا کلی‌های فلور طبیعی دستگاه گوارش در ایجاد عفونت ادراری، مطالعه حاضر به منظور مقایسه اشریشیا کلی‌های عامل عفونت دستگاه ادرای با  اشریشیا کلی‌های غالب فلور طبیعی دستگاه گوارش براساس مقاومت آنتی‌بیوتیکی و برخی ژن‌های حدت انجام گرفت.
 
روش بررسی: برای انجام این مطالعه توصیفی پس از اخذ رضایت‌نامه، از 30 خانم مبتلا به عفونت دستگاه ادراری نمونه ادراری و مدفوعی جمع‌آوری شد و پس از کشت و تأیید بیوشیمیایی سه پرگنه به صورت تصادفی از قسمت‌های مختلف هر پلیت(نمونه مدفوع و ادرار هر فرد) برای بررسی انتخاب شدند. فراوانی ژن‌های  hlyDوcnf1 با استفاده از روش PCR تعیین شد و بررسی فنوتیپی مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌ها با استفاده از دیسک‌های آنتی‌بیوتیکی انجام گرفت. تحلیل داده‌ها با استفاده از روش آماری توصیفی و آزمون مربع کای انجام گرفت.
 
یافته‌ها: به طور کلی90 جدایه ادراری و90 جدایه مدفوعی از نمونه‌های به دست آمده جداسازی شد. با مقایسه نتایج به دست آمده بین جدایه‌های ادراری و مدفوعی مشاهده شد که میزان شیوع ژن‌های حدت بررسی شده در بین جدایه‌های ادراری نسبت به جدایه‌های مدفوعی بیشتر است(05/0p<). بیشترین مقاومت در فلور غالب مدفوع و ادرار نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های                   تریمتوپریم‌ـ سولفامتوکسازول و جنتامایسیـــن دیده شد. در جدایــــه‌های ادراری بیشتریــــن حساسیت به آنتی‌بیوتیک سیپروفلوکساسین(2/32 درصد) نشان داده شد. در گروه‌های اشریشیا کلی ادراری و مدفوعی به ترتیب 7/37 درصد و 6/46 درصد از جدایه‌ها مقاوم به سه آنتی‌بیوتیک و بیشتر بودند. در 9 بیمار از 30 بیمار بررسی شده، مقاومت آنتی‌بیوتیکی و ژن‌های حدت دارای الگوی یکسان بودند.
 
نتیجه‌گیری: احتمالاً فلور غالب مدفوع عامل عفونت نیست بلکه جدایه‌هایی که ژن حدت بیشتر دارند در ایجاد عفونت مؤثر هستند. با توجه به بیشتر بودن مقاومت نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های تریمتوپریم ـ سولفامتوکسازول و جنتامایسین در هر دو گروه بررسی شده، احتمالاً فلور مدفوع می‌تواند در انتقال ژن مقاومت آنتی‌بیوتیکی به ادرار نقش داشته باشد. 
 
 
واژه‌های کلیدی: اشریشیا کلی مولد عفونت ادراری، اشریشیا کلی فلور نرمال، مقاومت آنتی‌بیوتیکی، ژن‌های حدت
متن کامل [PDF 233 kb]   (807 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1396/8/28 | پذیرش: 1397/4/13 | انتشار: 1397/5/12


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها