زمینه و هدف: آکانتامبا، از فراوانترین آمیبهای فرصت طلب در طبیعت است و موجب دو بیماری مهم آنسفالیت و کراتیت میشود. انتقال به انسان از طریق تماس با خاک و گرد و غبار و از راه تنفس و خراشهای پوستی صورت میگیرد. این پژوهش با هدف جداسازی گونههای آکانتامبا با استفاده از روش مورفولوژیکی و مولکولی و تعیین ژنوتیپهای آنها در خاک پارکهای شهر تهران انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی 52 نمونه خاک، از 17 پارک تهران جمعآوری شد. نمونهها از صافی عبور داده شد و بر روی محیط حاوی آگار غیر مغذی 5/1 درصد کشت داده شدند. استخراج DNA ژنومیک از پلیتهای مثبت انجام گرفت و واکنش PCR جهت تکثیر ژن صورت گرفت. نمونههای مثبت جهت تعیین ژنوتیپ و ایزوله، تعیین ترادف شدند.
یافتهها: از 52 نمونه خاک، 14 ایزوله(9/26 درصد) آکانتامبا، در محیط کشت از نظر مورفولوژی شناسایی شدند، که از این تعداد، 9 ایزوله(3/17 درصد) با استفاده از پرایمرهای اختصاصی جنس آکانتامبا تأیید شدند. ژنوتیپ تمامی نمونهها T4 گزارش شد. ژنوتیپ T4 جزو استرینهای پاتوژن انسانی میباشند.
نتیجهگیری: از آنجا که در تحقیق حاضر T4 به عنوان تنها ژنوتیپ شناخته شده گزارش شد و با توجه به اینکه این ژنوتیپ از اصلیترین عوامل ایجاد کراتیت آمیبی مطرح شده است، نتایج این مطالعه نشان میدهد، آلودگی خاک به خصوص خاک پارکها که محل بازی و تجمع کودکان است میتواند به عنوان یک خطر بهداشتی در سلامت کودکان که بیشتر در معرض آن هستند، باشد.
واژههای کلیدی: آکانتامابا، ژنوتیپ، خاک، پارک
Niyyati M, Ebrahimi M, Haghighi A, Haydari S. Isolation and genotyping of Acanthamoeba spp. from recreational soil of parks in Tehran, Iran. armaghanj 2013; 18 (7) :530-538 URL: http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-185-fa.html
نیتی مریم، ابراهیمی مریم، حقیقی علی، حیدری سودابه. جداسازی و تعیین ژنوتیپهای آکانتامباهای جدا شده از خاک پارکهای تفریحی سال1390تهرانـ ایران. ارمغان دانش. 1392; 18 (7) :530-538