:: دوره 22، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1396 ) ::
جلد 22 شماره 3 صفحات 324-311 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر هشت هفته تمرین هوازی بر شاخصهای استرس اکسیداتیو در رتهای قرار گرفته در معرض اشعه الکترومغناطیس مایکروویو ساطع شده از روترهایWi-Fi
بهرام پورفاضلی1 ، اکبر اعظمیان جزی 2، محمد فرامرزی3 ، سید محمدجواد مرتضوی4
1- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، azamianakbar@yahoo.com
3- 1گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
4- مرکز تحقیقات حفاظت در برابر پرتوهای یونساز و غیر یونساز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (5533 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: قرار گرفتن در معرض امواج الکترومغناطیس میتواند باعث استرس اکسیداتیو شده و از طرفی عملکرد سیستم آنتی‌اکسیدانی بدن با ورزش منظم افزایش یافته و باعث کاهش استرس اکسیداتیو میشود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیرهشت هفته تمرین هوازی بر شاخص های استرس اکسیداتیو در رت های قرار گرفته در معرض اشعه الکترومغناطیس مایکروویو ساطع شده از روترهایWi-Fi بود.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی26 سر رت نر 8 هفته­ای از نژاد ویستار با محدوده وزنی 20±200 گرم به طور تصادفی به چهار گروه شامل؛ کنترل، اشعه، تمرین و اشعه+ تمرین تقسیم شدند. برنامه اصلی تمرین شامل 8هفته (یک جلسه در روز و پنج روز هفته) دویدن روی تردمیل مخصوص حیوانات با 40 تا60  درصد حداکثرسرعت و پروتکل اشعه شامل روزانه یک ساعت مواجهه با  اشعه45/2 گیگاهرتزساطع شده از مودم Wi-Fi و به مدت 8 هفته بود. قبل و 48 ساعت پس از مداخلات اصلی، از کلیه گروهها نمونه خونی گرفته شد. سطوح پلاسمایی سوپراکسیددیسموتاز(SOD) وگلوتاتیون پراکسیداز( GPX) به روش الیزا و بااستفاده از کیتهای معتبر و مالون دی آلدئید (MDA) به روش TBA اندازهگیری و دادهها با استفاده از آزمونهای آنالیز واریانس یک­طرفه، تی وابسته و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته ها: نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه حاکی از وجود اختلاف معنیداری بین گروههای مختلف تحقیق بود به این صورت که هشت هفته مواجهه با اشعه Wi-Fi باعث کاهش سطح پلاسمایی SOD و GPx و افزایش MDA شده و از طرف دیگر هشت هفته تمرین هوازی افزایش سطح پلاسمایی SOD و GPx و کاهش MDA شد. نتایج آزمون توکی نشان داد در زمینه SOD و GPx تفاوت بین همه گروهها، به استثنای گروههای تمرینهوازی با گروه اشعه+ تمرین هوازی (119/0=pو 073/0=p) معنیدار بود. و در زمینه MDA تفاوت بین همه گروهها، به استثنای گروه اشعه+تمرین هوازی با گروههای تمرین هوازی و کنترل (323/0=p و 717/0=p) معنیدار بود. نتایج آزمون تی وابسته نیز حاکی از تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون همه متغیرهای تحقیق بود.  
 
نتیجه گیری: در مجموع به نظر میرسد تمرین منظم هوازی میتواند اثرات مفیدی بر سیستم آنتی اکسیدانی داشته و باعث تعدیل در شاخصهای استرس اکسیداتیو ناشی اشعه Wi-Fi شود.
 
 
واژه‌های کلیدی: استرس اکسیداتیو، Wi-Fi، تمرین هوازی، سیستم آنتی‌اکسیدان
متن کامل [PDF 189 kb]   (1426 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1396/3/16 | پذیرش: 1396/4/28 | انتشار: 1396/5/3


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها