:: دوره 22، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1396 ) ::
جلد 22 شماره 6 صفحات 724-714 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر روغن گل مغربی (evening primrose oil) بر سندرم تخمدان پلی‌کیستیک القا شده به وسیله استرادیول والرات در موش صحرایی
فرناز زندوکیلی1 ، شمسی زارع 2، کاوه رحیمی3 ، مسلم ریاحی3
1- گروه زنان، دانشگاه علوم پزشکی سنندج، سنندج، ایران،
2- گروه زنان، دانشگاه علوم پزشکی سنندج، سنندج، ایران، ، shamsi.zare66@gmail.com
3- گروه فیزیولوژی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (136883 مشاهده)
چکیده:
زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلی کیستیکpolycystic ovary syndrome (PCOS)  یکی از مهم‌ترین اختلالات تولید مثلی و اندوکرین در زنان می‌باشد. گل مغربی از گیاهان فیتواستروژنیک است، گزارش‌های مثبتی در رابطه با اثرات ترکیب‌های فیتواستروژنیک بر محور هیپوتالاموس ـ هیپوفیز وجود دارد. با توجه به عوارض داروهای موجود هدف از این مطالعه بررسی اثر روغن گل مغربی (EPO) بر  تغییرات هورمون‌های جنسی و سطح گلوکز و انسولین سرم و حساسیت به انسولین در سندرم تخمدان پلی کیستیک می‌باشد.
 
روش بررسی: در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی ماده نژاد اسپراگ داولی که دارای چرخه جنسی منظم بودند در پنج گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه اول: کنترل، گروه دوم: کنترل درمان که به مدت 21 روز روغن گل مغربی را با دوز 1000 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت گاواژ دریافت می‌کردند. گروه سوم: القا PCOS با استفاده از استرادیول والرات. گروه چهارم: پس از القای PCOS به مدت 21 روز روغن گل مغربی را با دوز 1000 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت گاواژ دریافت می‌کردند. گروه پنجم: پس از القای PCOS به مدت 21 روز روغن گل مغربی را با دوز 2000 میلی‌گرم بر کیلوگرم به صورت گاواژ دریافت می‌کردند. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری آنالیز واریانس یک‌طرفه و تست تکمیلی دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: میزان هورمون FSH در گروه چهارم و پنجم نسبت به سوم افزایش معنی‌داری را نشان داد(05/0p<). سطوح هورمون‌های LH و تستوسترون در گروه چهارم و پنجم به طور معنی‌داری کمتر از گروه سوم بود(05/0p<). در مقایسه میزان FSH و LH بین سایر گروه‌ها اختلاف معنی‌داری دیده نشد. میزان انسولین و گلوکز سرم در گروه چهارم و پنجم به طور معنی‌داری کمتر از گروه سوم بود(05/0p<). هم‌چنین حساسیت به انسولین در گروه‌های تیمار بیشتر از گروه سوم بود(05/0p<). در مقایسه بین سایر گروه‌ها از نظر میزان انسولین، گلوکز و حساسیت به انسولین اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد.
 
نتیجه‌گیری: روغن گل مغربی با تغییر غلظت هورمون‌های FSH، LH و تستوسترون در سندرم تخمدان پلی‌کیستیک می‌تواند موجب کاهش عوارض ناشی از این تغییرات هورمونی گردد. هم‌چنین روغن گل مغربی موجب کاهش انسولین و گلوکز سرم و افزایش حساسیت به انسولین در سندرم تخمدان پلی‌کیستیک می‌شود. با مطالعه‌های کامل‌تر در این زمینه می‌توان روغن گل مغربی را جایگزین مناسبی برای داروها شیمیایی در درمان PCOS توصیه کرد.
 
 
 
واژه‌های کلیدی: سندرم تخمدان پلی کیستیک، روغن گل مغربی، هورمون‌های جنسی، انسولین، گلوکز
متن کامل [PDF 650 kb]   (7728 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1396/3/7 | پذیرش: 1396/8/16 | انتشار: 1396/11/2


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها