:: دوره 23، شماره 6 - ( 10-1397 ) ::
جلد 23 شماره 6 صفحات 764-747 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر تمرین‌های هوازی زیربیشینه بر بهبود کنترل ادراری، تعادل و توان هوازی زنان سالمند
فاطمه پلنگی1 ، کریم صالح زاده 2
1- گروه علوم ورزشی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران،
2- گروه علوم ورزشی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران، ، salehzadeh@azaruniv.ac.ir
چکیده:   (4097 مشاهده)
چکیده:
مقدمه و هدف: با افزایش جمعیت سالمندان، شیوع ناتوانایی‌های جسمانی نیز در حال افزایش است که این امر، توجه سیستم‌های مراقبتی، بهداشتی و اجتماعی را به خود معطوف کرده است. از جمله مشکلات شایع در دوران سالمندی کاهش تعادل و اختلال پوسچر، بی ثباتی مفصل، کاهش عملکرد عصبی عضلانی، توده عضله، قدرت، استقامت حرکتی، ظرفیت هوازی و افزایش بی‌اختیاری و تکرر ادراری است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه اثر تمرین‌های هوازی زیربیشینه بر کنترل ادراری، تعادل و ظرفیت هوازی زنان سالمند است.
 
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی می‌باشد که به ‌صورت میدانی در دو مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، زنان دارای مشکلات بی‌اختیاری ادراری شهر ارومیه بودند که پس از اعلام فراخوان در مراکز بهداشت به طور داوطلبانه برای همکاری در پژوهش شرکت کردند. 24 نفر از زنان با دامنه سنی 60 تا 65 سال مطابق با معیار‌های ورود به پژوهش، انتخاب و 24 ساعت قبل از شروع تمرین با روش اجرای پژوهش آشنا و سپس رضایت‌نامه و پرسشنامه بی‌اختیاری ادراری را تکمیل نمودند. آزمودنی‌ها به‌صورت تصادفی به 2 گروه تمرین هوازی و کنترل تقسیم و 24 ساعت قبل از شروع برنامه ورزشی پرسشنامه‌های سلامت و بی اختیاری ادراری را تکمیل کردند. گروه‌ تجربی تمرین‌های 12 هفته‌ای هوازی را انجام داده و 24 ساعت بعد از جلسه ششم و دوازدهم تمرین دوباره پرسشنامه‌های مربوطه را تکمیل نمودند. ابتدا از آزمون K-S از طبیعی بودن داده‌ها اطمینان حاصل شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تی همبسته و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
 
یافته‌ها: در گروه هوازی بعد از 12 هفته تمرین هوازی در مقادیر حجم و تکرر ادراری آزمودنی‌ها تفاوت معنی‌داری وجود نداشت(1=p)، ولی در اندازه تعادل ایستای چشم بسته(001/0=p)، تعادل ایستای چشم باز(001/0=p)، تعادل پویا(001/0=p) و ظرفیت هوازی(001/0=p) تفاوت معنی‌داری مشاهده گردید.
 
نتیجه‌گیری: تمرین‌های هوازی زیربیشینه اثر معنی‌داری بر بی‌اختیاری و تکرر ادراری زنان سالمند ندارد، ولی با توجه به تأثیرگذاری بیشتر بر ظرفیت هوازی و تعادل زنان سالمند، پیشنهاد می‌شود از این روش تمرینی برای بهبود عوارض مربوط و کیفیت زندگی این قبیل افراد استفاده گردد.
 
 
واژه‌های کلیدی: تمرین هوازی زیربیشینه، کنترل ادراری، تعادل، ظرفیت هوازی، سالمند
متن کامل [PDF 417 kb]   (798 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1396/1/26 | پذیرش: 1397/8/12 | انتشار: 1397/10/4


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 6 - ( 10-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها